Imaginarea viitorului NATO după războiul Rusia-Ucraina: Nu ne mai putem rezuma la cine poate aduna cei mai mulți oameni sau furniza cele mai bune avioane

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Ucrainenii arată NATO cum va arăta războiul în viitor. Iar războiul ruso-ucrainean în sine „s-ar putea încheia într-un mod imprevizibil”. Acest lucru a fost declarat de generali americani în retragere și de alți participanți la o conferinţă organizată de think tank-ul American Security Project. Potrivit experților, acțiunile ucrainenilor în contracararea războiului rusesc, în special inovația de care au dat dovadă în repetate rânduri, demonstrează țărilor NATO cum vor evolua războaiele în viitor și oferă lecții valoroase despre cum să contracareze agresorii.

Deși Alianța lucrează de mulți ani la conceptul unei viziuni strategice pentru viitorul său (inițiativa NATO 2030), realitatea acestui război particular poate dicta căi foarte diferite pentru viitorul NATO, au declarat organizatorii conferinţei.

Matthew Wallin, director de operațiuni al ASP, expert în strategie de securitate națională și nucleară și în relațiile dintre SUA și Rusia, a susţinut:

„În timpul războiului din Ucraina, se poate vedea o adevărată revoluție tehnologică. Cred că învățăm multe de la ucraineni, sunt mari lideri, inclusiv declarația președintelui Zelenski cu privire la testarea cu succes a primei rachete balistice din Ucraina.”

De asemenea, Wallin a atras atenția asupra unei declarații recente a fostului președinte al Statului Major Întrunit al SUA, Mark Milley.

Milley consideră că apariția capacităților autonome în război, capabile să controleze un număr foarte mare de drone, schimbă armata de astăzi.

„Războiul a stimulat întotdeauna inovarea. Dar schimbările de astăzi sunt extrem de rapide și vor avea un efect mult mai mare. Războaiele viitoare nu se vor mai rezuma la cine poate aduna cei mai mulți oameni sau furniza cele mai bune avioane, nave și tancuri. În schimb, ele vor fi dominate din ce în ce mai mult de sisteme de arme autonome și de algoritmi puternici”, a scris Millie într-un articol publicat în colaborare cu Foreign Affairs.

În plus, Milley avertizează Statele Unite, unde a condus armata până în 2023:

„Din păcate, acesta este un viitor pentru care Statele Unite rămân nepregătite. Avioanele, navele și tancurile sale nu sunt echipate pentru a se apăra împotriva atacului dronelor. Armata nu a adoptat încă inteligența artificială. Pentagonul nu are nici pe departe suficiente inițiative pentru a aborda aceste deficiențe, iar eforturile sale actuale avansează prea încet”.

După cum subliniază Milley, armata rusă a trimis multe drone cu inteligență artificială împotriva Ucrainei. Iar China a anunțat cea mai mare restructurare militară din aproape un deceniu, cu un nou accent pe construirea de forțe tehnologice.

„Dacă Statele Unite vor să rămână prima putere a lumii, vor trebui să schimbe rapid cursul. Țara trebuie să reformeze structura forțelor sale armate... Și trebuie să instruiască mai bine soldații să piloteze drone și să utilizeze inteligența artificială, a spus Milley, referindu-se la experiența războului din Ucraina.

De asemenea, el este convins: „Dacă Statele Unite nu reușesc să conducă această revoluție, agresorii dotați cu noi tehnologii vor fi dornici să încerce să atace Statele Unite. Și ar putea reuși”.

Douglas Lute, general-locotenent în retragere al armatei SUA, a formulat o altă remarcă adresată autorităților americane în contextul situației din Ucraina: „Liderii americani se bat uneori pe spate cu privire la cât de mult am făcut, dar acest lucru ar trebui să fie măsurat în funcție de cât de mult are nevoie Ucraina, nu de cât de mult am oferit noi”.

Potrivit lui Liut, Ucraina a demonstrat că este în primul rând un partener militar responsabil pentru Statele Unite și alți aliați.

Experții au fost de acord că una dintre principalele lecții ale războiului din Ucraina a fost că „calitatea bate cantitatea” și că factorii calitativi ai războiului convențional ar trebui să includă capacitatea de a inova, precum și aspecte legate de moral, disciplină, motivație și coordonare, a declarat Matthew Wallin.

Acesta a remarcat, de asemenea, că Ucraina și Rusia au capacități tehnologice similare, ceea ce a condus la un impas.

De exemplu, niciuna dintre părți nu poate obține superioritate aeriană din cauza apărării aeriene puternice a inamicului, iar dronele la o scară fără precedent „oferă o capacitate de informații fără precedent disponibilă ambelor părți”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel