Războiul resurselor umane: Dificultăți de recrutare și pregătire pentru ambele Armate din Războiul din Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ai armatei ruse dislocați să lupte în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Militari ai armatei ruse dislocați să lupte în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

În războiul de 3 zile care durează de 3 ani, Armata Rusă, cea de-a doua armată din lume, a apelat la toate improvizațiile posibile pentru a-și alimenta rezervorul de militari, golit rapid pe frontul din Ucraina: mercenari Wagner, pușcăriași, recrutare pe bani mulți, indieni păcăliți că vin la muncă în Rusia și înrolați ”cu japca”, soldați nord-coreeni.

De cealaltă parte, Ucraina are mari probleme în privința recrutării, în condițiile în care populația sa este de patru-cinci ori mai mică decât cea a Rusiei.

Recrutarea și instruirea personalului în Armata rusă rămâne o problemă cheie pe termen lung, întrucât, dacă războiul se prelungește, Putin va fi nevoit să recurgă la mobilizare.

Totuși, ambele tabere se confruntă cu presiuni uriașe, iar rezolvarea acestor probleme va fi esențială pentru cursul și rezultatul conflictului.

Armata rusă se confruntă cu un val tot mai mare de dezertări, un fenomen care slăbește moralul și capacitatea operațională a trupelor.

Conform unor date recente, preluate de NV, peste 6.000 de soldați din unitățile de parașutiști au părăsit neautorizat frontul.

Această tendință scoate într-o lumină dură condițiile dificile de pe câmpul de luptă, dar și lipsa de sprijin logistic și echipamente. Măsurile dure luate de comandament pentru a preveni dezertarea nu au reușit să stopeze complet fenomenul, iar recrutarea de noi soldați devine din ce în ce mai problematică.

”Diviziile 7, 76 și 104 sunt lideri în ceea ce privește numărul dezertorilor printre unitățile armatei de ocupație a Federației Ruse”, se arată în material.

Mai mult, Rusia a recurs la tactici controversate pentru completarea forțelor sale armate, inclusiv recrutarea de cetățeni străini.

WP a raportat că statul rus a încercat să atragă muncitori din India, oferindu-le locuri de muncă și acces la educație ca stimulente. Aceste eforturi indică dificultățile acute pe care Moscova le întâmpină în a-și menține efectivele de soldați pregătiți. Situația nu este nouă, problema fiind semnalată inclusiv de premierul Modi, cu ocazia vizitei sale la Moscova de anul trecut.

 

Ucraina, mari probleme în eforturile lor de recrutare și instruire a personalului militar

De cealaltă parte, Ucraina continuă să construiască și să echipeze noi brigăzi pentru a face față conflictului încă într-o fază intensă. Totuși, pregătirea și instruirea rapidă a personalului ridică probleme majore.

Am scris AICI cât de gravă este situația în rândul Brigăzii 155 ucrainene, confruntată, la rândul său, cu un val de dezertări.

Potrivit unui oficial militar, multe dintre aceste Brigăzi nou create sunt percepute doar ca „consumabile” în contextul confruntărilor armate, o situație care generează preocupări serioase cu privire la responsabilitatea morală a liderilor militari față de soldații lor.

Comandantul batalionului 108 separat Vovka Da Vinci, căpitanul Serhii Filimonov, vorbește despre ineficiența brigăzilor nou create și vine cu soluții.

”Brigada 155, din păcate, este departe de a fi un caz izolat. Sunt aproape 10 astfel de brigăzi. Și acestea sunt cele pe care le-am întâlnit pe front, care stăteau lângă mine. De fapt, sunt o mulțime. Nu vreau să numesc pe toți acum, ca să nu jignesc pe nimeni”, spune Filimonov.

Militarul vorbește și despre valoarea inestimabilă a experienței practice acumulate în contextul războiului, începând din 2014 și mai ales din 2022.

Mesajul este că, indiferent de sursa teoretică sau de sprijin extern (manuale NATO sau chiar instructori de elită din SUA), anumite cunoștințe și abilități esențiale pentru război, cum ar fi logistica, utilizarea sistemelor fără pilot, coordonarea focului , organizarea dispozitivelor de luptă sau fortificarea pozițiilor, pot fi dobândite doar prin experiența directă pe câmpul de luptă.

”Există oameni, sunt mulți oameni, există echipamente, există o mulțime de echipamente, există arme, există și multe. Noi ( mă refer la comanda superioară) trebuie să creăm un departament analitic normal care să poată descrie corect problema distribuției, instruirii și managementului oamenilor. Nu este nevoie să coborâm noi vârsta de recrutare la 18 ani. Dacă creăm condiții în armată în care să se poată lupta, să fie eficient și să se antreneze bine, vă garantez, mulți băieți de 18, 19, 20, 21 de ani vor merge ei înșiși pe front.”, conchide Comandantul batalionului 108.

Trebuie subliniat faptul că există o diferență notabilă între abordarea Ucrainei și a Rusiei în ceea ce privește comunicarea despre recrutare și situația de pe front.  În cazul Ucrainei, mass-media tinde să fie mai deschisă, oferind detalii despre procesul de recrutare, antrenamentele militarilor și strategiile de apărare. În schimb, Rusia impune restricții semnificative asupra informațiilor publice, utilizând cenzura pentru a controla narațiunea despre război. În Rusia, totul este, de obicei, filtrat prin canalele oficiale de stat, iar dezbaterile publice pe acest subiect sunt limitate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel