Agresiunea rusă împotriva Ucrainei nu a diminuat acest flux de cooperare ruso-chinez în domeniul apărării, relatează CNN care face o analiză a documentației vamale, ce demonstrează „că firmele cheie din uriașele complexe militar-industriale ale ambelor țări își continuă relațiile pe termen lung, în ciuda ororii pe care Moscova a dezlănțuit-o în Europa”.
Înformațiile privind documentele vamale au fost colectate pe două canale diferite (Import Genius și C4ADS), iar CNN a coroborat datele primite din cele două surse.
Ce a scos la iveală ancheta CNN
Potrivit publicației, anul trecut, compania de apărare înregistrată în China Poly Technologies a efectuat peste 10 transporturi de componente (inclusiv piese de elicopter și echipamente radio) către Uzina de Aviație Ulan-Uden, un furnizor obișnuit al Forțelor Armate Ruse.
Uzina de Aviație, care produce elicoptere militare, a fost sancționată de Statele Unite pentru participarea sa la războiul lui Putin împotriva Ucrainei.
Majoritatea pieselor de elicopter pe care compania chineză le-a transferat în Rusia pot fi folosite pe elicopterul Mi-171E (elicopter de căutare salvare) sau pentru Mi-171Sh, un elicopter de transport militar care poate fi echipat cu arme de luptă
De asemenea, cel puțin trei transporturi de la Poly Technologies ar fi putut fi destinate exploatării sau întreținerii .
CNN subliniază că nu există nicio dovadă că oricare dintre mărfurile schimbate alimentează direct războiul Rusiei în Ucraina.
Pe listă mai apar alte două companii cheie - AVIC International Holding din China, controlată de Aviation Industry Corporation of China, deținută de stat, și United Engine Corporation din Rusia, care face parte din gigantul Rostec și produce, printre altele, drone.
Experții militari și de securitate au explicat pentru CNN că piesele trimise de chinezi în Rusia nu sunt echipamente complexe și că este foarte probabil că livrările să fi fost efectuate în baza unor contracte semnate anterior războiului.
Totuși, lucrurile s-ar putea accelera dramatic dacă Beijingul va decide să ofere Kremlinului ajutor direct și letal pentru efortul de război.
Oficialii occidentali au avertizat în ultimele săptămâni că China ia în considerare o astfel de mișcare. Beijingul respinge acuzațiile și insistă asupra dreptului său de a desfășura comerț normal cu Rusia, criticând sancțiunile „ unilaterale” împotriva Moscovei.
Analiștii avertizează că Moscova și Beijingul se pare că fac totul pentru a ascunde amploarea cooperării lor, chiar dacă, până acum, nu sunt semnale că Beijingul a început livrarea de arme letale.
”Nici China și nici Rusia nu doresc ca informațiile occidentale să știe despre profunzimea și amploarea aranjamentelor lor strategice”, reamintește Aleksandr Korolev, lector la Departamentul de Politică și Relații Internaționale de la Universitatea din New South Wales din Australia.
Deci, dacă China ar oferi Rusiei un ajutor letal, a adăugat Korolev, „ar face totul pentru a-l ascunde”.
”Iar o modalitate de a-l ascunde este de a face să pară că (schimburile comerciale) sunt doar o parte a cooperării militare-tehnice obișnuite, pe termen lung, și nu o reacție la război”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News