,,Scopul este dezinformarea înainte de alegerile [pentru Parlamentul European] și o încercare de a paraliza societatea", a declarat oficialul, citat de Associated Press.
Rusia folosește dezinformarea ca instrument de politică externă, iar acțiunile sale militare din Ucraina sunt susținute de operațiuni de dezinformare. Polonia, ca unul dintre principalii aliați ai Ucrainei, este o țară importantă împotriva căreia Kremlinul folosește dezinformarea.
Raportul fals despre presupusul anunț al începerii mobilizării la 1 iulie este probabil opera unor hackeri sponsorizați de Rusia, susține Polonia.
,,Totul indică faptul că avem de-a face cu un atac cibernetic comandat de partea rusă", a declarat Gawkowski.
Premierul polonez Donald Tusk a declarat pe rețeaua X (fostul Twiter) că este vorba despre ,,un alt atac cibernetic foarte periculos care ilustrează bine strategia Rusiei de a provoca destabilizare înainte de alegerile pentru Parlamentul European... Devine din ce în ce mai clar cât de importante sunt aceste alegeri pentru noi''.
A fost nevoie de 8 minute pentru ca agenția poloneză de știri PAP să identifice și să elimine falsul. Ulterior, aceasta a emis o declarație în care a precizat că PAP nu a fost sursa știrii.
Guvernul polonez susține că Polonia este ținta unui război hibrid condus de serviciile secrete din Rusia și Belarus, care include provocări legate de migrație, tentative de incendiere, cazuri de spionaj și atacuri cibernetice asupra birourilor administrației de stat.
Într-o analiză publicata pe pagina agenţiei poloneze de ştiri PAP se precizează că de la începutul atacului Rusiei asupra Ucrainei, a fost purtat un război intens de propagandă în spațiul cibernetic, a cărui țintă principală a fost Polonia - unul dintre principalii aliați ai Ucrainei. În fiecare zi, internetul polonez este inundat de informații menite să creeze o impresie falsă cu privire la cauzele și desfășurarea conflictului, concepute pentru destinatarii polonezi.
Analiza acestor mesaje arată că sunt clar delimitate mai multe direcții, menite să semene teamă și îndoială în opinia publică poloneză, să încurajeze un sentiment de pericol și să descurajeze oamenii să ajute victimele războiului.
Reacțiile la acestea și reproducerea lor ulterioară indică faptul că mulți utilizatori polonezi de internet nu sunt adesea conștienți de faptul că rapoartele senzaționale, zvonurile și adesea articolele aparent imparțiale pe care le citesc pe platformele de socializare - și pe care apoi le apreciază sau le transmit în mod necritic - au fost, de fapt, inventate de mașina de propagandă rusă și difuzate prin intermediul unor surse explicite sau disimulate asociate cu aceasta.
Arma pe care Rusia o folosește în această luptă este dezinformarea, adică mesajele manipulate create de propagandiștii Kremlinului pentru a construi o imagine falsă a realității în mintea receptorilor polonezi.
Încă de la începutul invaziei în Ucraina, propaganda Kremlinului a desfășurat narațiuni cu caracter universal, adică adresate opiniei publice internaționale. Materialele fabricate sunt create pentru a ascunde adevărata imagine a războiului, pentru a prezenta acțiunile rusești drept o operațiune de pace și Rusia drept eliberatorul Ucrainei de influența străină. În plus, există încercări constante de a provoca conflicte în societățile ostile Rusiei, așa cum consideră Moscova, precum și subminarea sistematică a sensului și valorilor instituțiilor democratice.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News