Războiul ''improvizaţiilor'': Forţele Armate Ucrainene, dar şi cele ruse, îl readuc pe front pe Goliath - mini vehiculul terestu purtător de mine

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
UGV-uri cu mine antitanc TM-62. Imagini preluate de pe rețelele de socializare.
UGV-uri cu mine antitanc TM-62. Imagini preluate de pe rețelele de socializare.

Potrivit mai multor imagini şi materiale video publicate recent prin intermediul serviciului de mesagerie Telegram și a reţele de socializare Twitter, forţele ruse de ocupaţie au improvizat o dronă terestră, numită AV 04.2, echipată cu o mină explozivă antitanc ТМ-62, care cântărește aproximativ 7 kg. De cealaltă parte a frontului, Forţele Armate Ucrainene au testat, aparent cu succes, minirobotul RATEL, montat tot pe un șasiu pe roți. Dar, spre deosebire de vehiculul teleghidat AV 04.2, acesta poate transporta două mine TM-62, adică 14 kg de explozibil.

 

 

Minirobotul RATEL este utilizat ca ''platformă mobilă'' care transportă două mine TM-62 AT. Atât Forţele Armate Ucrainene, cât şi cele ruse au improvizat aceste drone terestre de mici dimensiuni pentru a le trimit, cu tot cu încărcătură explozivă de care dispun, sub un transportor blindat sau sub un tanc.

Militarii ucraineni susţin că au dezvoltat aceste UGV-uri (unmanned ground vehicle) pentru a distruge tancurile ruseşti T-14 Armata, iar forţele ruse de ocupaţie pretind că AV 04.2 este destinat utilizării împotriva tancurilor occidentale pe care armata ucraineană le-a primit recent şi care sunt aşteptate să participe la contraofensivă.

În materialul video de mai sus, drona terestră [UGV] RATEL a fost testată cu succes de către militarii ucraineni într-un poligon, explică analiștii de la Ukraine Weapons Warfare.

Rămâne de văzut dacă aceste ''mine robotizate'' vor fi într-adevăr eficiente pe câmpul de luptă. Acest lucru nu este sigur, din cauza posibilelor bruiaje a sistemului lor de comandă şi control, a dificultăților legate de mobilitate și a incapacităţii lor de a putea trece neobservate, dar cu toate acestea el vor fi utilizate.

Luând în considerare toate aspectele menţionate mai sus, nu putem decât să afirmăm că aceste ''drone terestre kamikaze'' nu sunt ceva nou pe câmpul de luptă. În special, acest tip de arme a fost numit ''mine autopropulsate'' în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, una dintre cele mai faimoase fiind Goliatul german (Goliath).

Cântărea 365-430 kg (în funcție de versiune) și transportă 60-100 kg de explozibil și era controlat printr-un fir. Se crede că a fost o mină specială antitanc, dar a fost folosită o perioadă scurtă de tip, începând cu 1943 pentru a distruge pozițiile defensive inamice.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel