Războiul hipersonic este real: Bundeswehrul a atras atenția asupra noii amenințări venite din partea Rusiei

Ionel Copcea |
Data publicării:

Pe fondul răspândirii la scară largă în lume a informațiilor despre apariția armelor hipersonice, armata germană a fost nevoită să recunoască existența unei noi amenințări și să arate publicului că se iau anumite măsuri pentru combaterea acestora.

Esența amenințării

Bundeswehrul, într-o publicație independentă, a informat despre desfășurarea unei consultări, care s-a concentrat pe sistemele de arme hipersonice.

,,Cum să reacționăm la noua amenințare, care vine inclusiv din Rusia? Cum te poți apăra împotriva unui sistem de arme capabil să parcurgă până la 6,8 kilometri pe secundă? Acestea sunt problemele care au fost abordate de grupul de experți”, a anunțat departamentul militar al Germaniei.

După cum au menționat specialiștii germani, adevărata problemă a armelor hipersonice constă în viteza acestora și în capacitatea de interceptare a lor. Radarele de la sol au o gamă de vizibilitate limitată de curbura Pământului. Ca urmare, după detectarea unui pericol, există o perioadă de timp restrânsă pentru luarea măsurilor de protecție.

,,Imaginați-vă că radarul detectează o astfel de amenințare. De exemplu, la o distanță de 2.000 de kilometri, mai sunt mai puțin de cinci minute înainte de impact. Acest lucru corespunde aproximativ cu distanța de la Berlin la Ankara [...] Pe scurt, atunci când este detectat un pericol, poate fi prea târziu pentru a reacționa la el”, au  explicat reprezentanții Bundeswehrului.

,,În pofida faptului că declarațiile chinezești și rusești despre disponibilitatea unor astfel de sisteme de arme pot fi verificate cu greu, toți experții sunt de acord asupra unui lucru - războiul hipersonic este real”, au precizat reprezentanții Ministerul Apărării al Germaniei.

 

Fundamentul apărării

 

Cu toate acestea, departamentul militar apreciază faptul că „fundația pentru detectarea și răspunsul la armele hipersonice a fost deja construită”. Aceasta se referă la ASOC (Air and Space Operations Center), deschis acum câteva săptămâni. Acesta reunește activitățile tuturor serviciilor care monitorizează spațiul aerul și exteriorul țării.

Dar, în cea mai mare parte, aceasta este o decizie organizațională. Lucrarea tehnică efectivă în Republica Federală Germania va include două obiective - TIRA (radar de urmărire și vizualizare) și GESTRA (radar experimental de supraveghere spațială și de urmărire). TIRA, care detectează obiecte în spațiu și efectuează parțial și cercetare aeriană, a fost construit în urmă cu aproape o jumătate de secol și include două radare cu antene parabolice. GESTRA, care a fost pus în funcțiune la 13 octombrie, după cinci ani de construcție, constă dintr-un receptor și un emițător cu antene în rețea fazată.

“Ambele obiective reprezintă un pas important către reducerea dependenței față de datele spațiale din SUA”, a informat Bundeswehrul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel