Războiul electronic, un domeniu în care rușii excelează. Teama e că armele eficiente azi din mâinile Ucrainei și-ar putea pierde avantajul în următorul an

Cătălin Costea |
Data publicării:
Obuzier M777
Obuzier M777

Rachetele și proiectilele ghidate de fabricație occidentală furnizate Ucrainei au avut în general succes atunci când au fost introduse, dar au devenit mai puțin eficiente pe măsură ce forțele ruse și-au adaptat capacitatea de combatere. Acum, unele arme considerate cândva instrumente puternice de luptă nu mai oferă aproape niciun avantaj.

Bruiajul sau blocarea de către Rusia a sistemelor de ghidare ale armelor moderne occidentale, inclusiv a obuzelor de artilerie ghidate prin GPS Excalibur și a rachetelor Sistemului de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), a diminuat capacitatea Ucrainei de a-și apăra teritoriul. Acest lucru i-a făcut pe oficialii de la Kiev să caute urgent asistență de la Pentagon pentru a obține actualizări ale sistemelor de la producătorii de arme.

Rata de succes pentru obuzele Excalibur dezvoltate de SUA, de exemplu, a scăzut la mai puțin de 10%, în principal din cauza bruiajului GPS-ului, ceea ce a determinat armata ucraineană să le abandoneze anul trecut. Analizele au evidențiat că tehnologia Excalibur din versiunile sale utilizate în prezent și-a pierdut potențialul, anulându-i reputația de arma cu „o lovitură trasă, o țintă doborâtă”.

În urmă cu șase luni, după ce ucrainenii au raportat problema, Washingtonul a încetat să mai furnizeze obuze Excalibur din cauza ratei mari de eșec, iar obuzierele americane M777 au rămas fără acest tip de muniție de 155 mm. 

Documentele militare ucrainene au evidențiat, de asemenea, provocări cu alte obuze ghidate de 155 mm furnizate de țările occidentale, dintre care unele au devenit, de asemenea, mai puțin eficiente, în ciuda utilizării altor soluții de ghidare decât GPS-ul.

Lansatoarele HIMARS au fost vedetele primului an al invaziei Rusiei pentru succesele lor în lovirea depozitelor de muniții și a punctelor de comandă din spatele liniilor inamice. Dar, din al doilea an, măsurile electronice rusești au făcut ca HIMARS să fie mai puțin eficient, determinând armata ucraineană să caute alternative precum munițiile cu dispersie M26.

 

Inovația în domeniul contra-contramăsurilor electronice 

 

2. Soldat rus... (rusia-razboi-electronic-invazie-ucraina_43316300.jpg)

Soldat rus operând un sistem de război electronic în timpul operațiunilor militare din cadrul invadării Ucrianei. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Contra-contramăsurile electronice (Electronic counter-countermeasures - ECCM) sunt o parte a războiului electronic care includ o varietate de practici prin care se încearcă reducerea sau eliminarea efectului contramăsurilor electronice (ECM) asupra senzorilor electronici de la bordul platformelor de luptă și a armelor precum rachetele, dronele sau bombele ghidate. ECCM sunt cunoscute și sub numele de măsuri electronice de protecție (EPM) și, în principal, sunt legate de protecția (rezistența) unui sistem la bruiajul radioelectronic. 

Astfel, invazia Ucrainei de către Rusia a creat un teren modern de testare pentru armele occidentale care nu a fost niciodată folosite împotriva unui inamic cu capacitatea Moscovei de a bruia radarele și sistemul GPS. 

Inovația este o caracteristică a oricărui conflict, iar războiul din Ucraina nu face excepție. Fiecare parte implementează tehnologie și schimbări noi pentru a o depăși pe cealaltă și a exploata vulnerabilitățile.

Comandamentul militar al Ucrainei a pregătit rapoartele între toamna 2023 și aprilie 2024 și le-a împărtășit cu SUA și cu alte state, în speranța de a dezvolta soluții și de a stabili contact direct cu producătorii de arme. În pofida deschiderii afișate de Pentagon, oficialii ucraineni au descris uneori procesul de ajustare a capabilităților de luptă ca fiind  “excesiv de birocratic” și complicat.

Pentagonul a anticipat că unele muniții ghidate pentru lovituri de precizie vor fi afectate de contramăsurile electronice rusești și a colaborat cu Ucraina pentru a perfecționa tacticile și tehnicile, a declarat un oficial înalt al apărării american. Rusia a continuat să-și extindă utilizarea mijloacelor de război electronic, a menționat oficialul, iar SUA se mențin implicate pentru a se asigura că Ucraina are capacitățile necesare pentru a fi eficientă în luptă.

Oficialul american al apărării a respins afirmațiile potrivit cărora birocrația din SUA a încetinit răspunsul, afirmând că Pentagonul și producătorii de arme au oferit soluții uneori în câteva ore sau zile, dar nu au oferit exemple. Ministerul Apărării al Ucrainei a confirmat că se cooperează în mod regulat cu Pentagonul și, de asemenea, comunică direct cu producătorii de arme pentru a rezolva cu promptitudine problemele tehnice.

Oficialii ucraineni au declarat că se așteaptă ca armele eficiente acum pe câmpul de luptă să-și piardă avantajul în decurs de un an, deoarece rușii continuă să se adapteze și să contracareze noile tehnologii.

În aceste condiții, soluția optimă pentru sprijinul Ucrainei ar putea fi una combinată, prin care, în paralel cu eforturile tehnice de contracarare a bruiajului radioelectronic, să fie cât mai rapid  introduse în luptă aeronavele  F-16 pentru a permite Forțelor Aeriene ucrainene să împingă aviația rusă în adâncimea rusă a frontului și să lovească sau să faciliteze lovirea mijloacelor de război electronic ruse, determinând relocarea acestora la distanțe care le diminuează eficiența în lupta electronică.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel