Războiul dronelor tactice trece la următorul nivel - dronă antiaeriană FPV ucraineană doboară o dronă rusească de cercetare

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
O dronă ucraineană lovește un UAV rusesc de recunoaștere SuperCam. Sursa foto: Militarnyi.
O dronă ucraineană lovește un UAV rusesc de recunoaștere SuperCam. Sursa foto: Militarnyi.

O dronă FPV ucraineană a surprins momentul în care un UAV rusesc de cercetare Supercam S350 a fost doborât de o altă dronă FPV ucraineană. Videoclipul cu momentul în care UAV-ul rusesc este efectiv lovit de drona ucraineană, care are o viteză mult mai mare, a fost publicat pe 12 septembrie de canalul Telegram Yokai.

Este primul videoclip de luptă înregistrat, cel puțin oficial, al unei drone FPV antiaeriene care doboară o altă dronă, potrivit publicației ucrainene Militarnyi.

Pe 11 septembrie, aceeași publicație a informat că una dintre unitățile speciale ale Forțelor Armate ale Ucrainei a doborât o dronă de recunoaștere ZALA inamică folosind o dronă FPV de noapte.

În doar o oră, pe 17 km de front, dronele ucrainene au doborât 49 de UAV-uri rusești.

Operatorii de drone interceptoare ai Brigăzii 93 Mecanizate „Kholodny Yar” au doborât, în ​​scurt timp, 49 de drone de recunoaștere rusești în direcția Toretsk, potrivit unui articol din 6 septembrie al „Militarnyi”.

Cea mai mare parte a UAV-urilor rusești au fost lovite într-o secțiune relativ mică a frontului, cu o lățime de 17 kilometri, care se întinde de la Toretsk la Ivanivske, și o adâncime de aproximativ 15 km (de la Andriivka la Konstantyanivka). Misiunea a fost desfășurată pe timp de noapte, în intervalul de timp 0:07 și 1:12, de militarii companiei SIGNUM echipată cu drone de lovire.

Recent, firma ucraineană Besomar a dezvoltat o nouă dronă interceptoare destinată doborârii dronelor rusești. UAV-ul din categoria „Interceptor Kamikaze” lovește dronele rusești care, cel mult, pot efectua și misiuni de recunoaștere, cunoscute ca având o viteză de zbor relativ mică.

"Dronopad"

Proiectul „Dronopad” al fundației ucrainene COME BACK Alive presupune nu doar achiziționarea de drone FPV adaptate, ci și crearea și furnizarea celorlate echipamente de sprijin cum ar fi mijloace auto de transport, comunicații, amimentare electrică și optică de noapte. „Dronele FPV sunt o soluție eficientă pentru combaterea cercetașilor inamici, dar numai dronele kamikaze nu sunt suficiente”, a subliniat fundația.

Datorită vitezei reduse a dronelor de cercetare, viteza unei drone FPV ca interceptor este suficientă pentru a o prinde din urmă și a o lovi. Acest lucru se întâmplă la o înălțime care oferă o comunicare stabilă cu operatorul.

Scopul proiectului „Dronopad”, lansat pe 7 august 2024, este distrugerea a 1.000 de drone de cercetare rusești. Până la data de 13 septembrie, au fost distruse 13 UAV-uri rusești de cercetare (8 Zala, 3 Supercam și 2 Orlan) potrivit fundației COME BACK Alive.

Nota autorului: Dronele rusești de cercetare au devenit, în ultimul timp, o mare problemă pentru trupele ucrainene. Pe baza informațiilor culese de acestea sunt identificate ținte pentru rachete și artilerie și totodată se reglează focul artileriei.

Forțele ruse au reușit să scurteze foarte mult lanțul de ucidere, de la descoperirea țintei până la lansarea loviturii. Sunt puse, astfel, în pericol active importante ale armatei ucrainene cum ar fi sistemele HIMARS și artileria grea. Uneori chiar lansatoarele de rachete sol-sol și mijloacele de apărare antiaeriană cu rază medie și mare sunt aduse în ascuns la distanțe relativ mici de linia frontului.

Sistemele ucrainene de rachete, MLRS și de artilerie care lovesc la distanțe mari, se fac vizibile doar pentru puțin timp în zone în care ar putea fi lovite și de aceea rușii monitorizează permanent cu un număr mare de UAV-uri de cercetare și recunoaștere.

Teroretic, trupele ucrainene pot lovi dronele rusești de cercetare cu sistemele de apărare antiaeriană, dar rachetele sunt prea scumpe și prea puține comparativ cu costurile și numărul dronelor rusești de cercetare. Adaptarea ucraineană la această situație o reprezintă dronele kamikaze de luptă aeriană care, sunt relativ ieftine, pot fi produse în masă și pot fi dislocate rapid pe orice direcție.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel