Războiul dronelor pe frontul din Ucraina este în plină desfăşurare (Foto/Video): Ucrainenii au reuşit să doborâre un UAV Lancet cu o dronă FPV

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
O dronă ucraineană FPV doboară un UAV rusesc Lancet. Sursa foto: Twitter/X/DefenseExpress.
O dronă ucraineană FPV doboară un UAV rusesc Lancet. Sursa foto: Twitter/X/DefenseExpress.

Pe frontul din Ucraina continuă duelurile aeriene între drone, iar primul caz înregistrat de distrugere a unui Lancet rusesc de către o dronă FPV a fost deja consemnat. Unitatea ucraineană Signum a Brigăzii 93 Mecanizate "Kholodni Yar" a publicat un material video cu o interceptare reușită a unei drone kamikaze rusești Lancet de către o dronă FPV. Locația incidentului este destul de ușor de geolocalizat și se află în zonă situată la vest de localitatea ucraineană Klishchiivka, la aproximativ 6 km de linia frontului, precizează analiştii militari ai publicaţiei Defense Express.

Materialul video, postat pe reţele de socializare de un voluntar al armatei ucrainene, arată interceptarea propriu-zisă, urmată de o epavă cu mesajul că Lancet a căzut și s-a detonat ca urmare a avariilor suferite. Cel mai probabil, drona FPV ucraineană a fost detonată în aer, ceea ce i-a permis să-şi atingă ținta, susţine sursa citată.

Astfel, întrebarea dacă a fost un accident, noroc militar sau un calcul precis este destul de logică. La urma urmei, au existat o serie de interceptări reușite ale unor UAV-uri rusești de recunoaștere de către drone kamikaze ucrainene, iar astfel de dueluri aeriene sunt din ce în ce mai frecvente.

Chiar la începutul acestei luni Defense România a precizat într-o scurtă analiză pe tema ,,Războiul dronelor pe frontul din Ucraina'' că pe măsură ce conflictul militar a intrat în al treilea an calendaristic se trece în mod evident la următoarea etapă de dezvoltare a utilizării vehiculelor aeriene fără pilot pe câmpul de luptă - și anume, pentru ''războiul anti-drone'', dar cu utilizarea altor drone.

La momentul respectiv precizăm că Forțele Armate Ucrainene au început să intercepteze în mod constant dronele rusești de recunoaștere cu ajutorul dronelor FPV. Astfel, într-unul dintre materialele video publicate anterior pe reţele de socializare se poate vedea cum o dronă ucraineană a lovit o dronă de recunoaștere de tip ZALA a forțelor ruse de ocupație. 

De asemenea, mass-media ucraineană a publicat în ultima perioadă imagini cu un UAV rusesc Orlan, care a fost lovit de o dronă FPV. 

De aici, se poate deja concluziona că una dintre metodele standard de detectare a dronelor inamice este căutarea vizuală a acestora. O astfel de interceptare este, în mod obiectiv, cea mai dificilă pentru un operator, din cauza vitezelor pe care aceste drone le pot atinge.

De aceea, materialul video, recent publicat de militarii ucraineni, prezintă o situație deloc obișnuită. Îndeplinirea cu succes a unei astfel de misiunii este rezultatul unei sincronizări precise cu ținta și al abilității excepționale a operatorului dronei, care a trebuit să localizeze vizual ținta și să se deplaseze spre punctul de interceptare.

Cu toate acestea, trebuie reamintit faptul că utilizarea ochelarilor VR cu autodetecție și urmărire automată a țintei reduce dependența de îndemânarea operatorului. De asemenea, trebuie precizat că interceptarea dronelor cu ajutorul altor drone reprezintă o abordare relativ nouă și promițătoare în ceea ce privește dezvoltarea apărării aeriene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel