Războiul dronelor pe frontul din Ucraina este în plină desfăşurare (Foto/Video): Drone FPV ucrainene doboară două UAV-uri ruseşti de recunoaștere

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Dronă de recunoaștere rusă Orlan, urmărită de o dronă FPV ucraineană. Mai 2024, frontul din Ucraina. Captură foto material video publicat de Serhii Sternenko pe Twitter/X.
Dronă de recunoaștere rusă Orlan, urmărită de o dronă FPV ucraineană. Mai 2024, frontul din Ucraina. Captură foto material video publicat de Serhii Sternenko pe Twitter/X.

Pe măsură ce războiul din Ucraina a intrat în al treilea an calendaristic, niciuna dintre părțile implicate nu este aproape de a obține superioritatea aeriană. Majoritatea analiștilor militari se așteptau ca Rusia, cu puterea sa aeriană superioară, să preia rapid controlul spațiului aerian contestat la începutul conflictului. Dar, în mod surprinzător, apărarea Ucrainei, întărită ulterior de sistemele occidentale, a reușit să respingă și să descurajeze avioanele rusești de a efectua lovituri în apropierea graniței

 

Incapacitatea oricăreia dintre părți de a străpunge apărarea aeriană a celeilalte le-a forțat să sporească gradul de agilitate al forțelor aflate pe teren și să se bazeze mai mult pe armele cu rază lungă de acțiune, inclusiv artileria cu rază lungă de acțiune, rachetele și dronele.

Aceste condiții au dus la dezvoltarea de noi tehnologii pentru drone care ar putea ajuta Ucraina să echilibreze situația în ceea ce privește lupta aeriană și, eventual, să întoarcă soarta războiului în favoarea sa.

În ultimele zile, au fost postate pe rețele de socializare mai multe materiale video interesante care definesc în mod clar următoarea etapă de dezvoltare a utilizării vehiculelor aeriene fără pilot pe câmpul de luptă - și anume, pentru ''războiul anti-drone'', dar cu utilizarea altor drone.

Forțele Armate Ucrainene au început să intercepteze în mod constant dronele rusești de recunoaștere cu ajutorul dronelor FPV. Astfel, într-unul dintre materialele video se poate vedea cum o dronă ucraineană a lovit o dronă de recunoaștere de tip ZALA a forțelor ruse de ocupație. 

De asemenea, mass-media ucraineana a publicat imagini cu un UAV rusesc Orlan, care a fost lovit de o dronă FPV. Drona FPV a fost folosită de operatorii unităţii ucrainene de forţe pentru operaţii speciale "Alpha".

Incidentul "a avut loc acum câteva săptămâni, dar din moment ce materialele video cu astfel de interceptări au devenit publice, merită să fie arătate", a precizat Serhii Sternenko, voluntar în forţele armate ucrainene, după ce a publicat o înregistrare video în care dronele ucrainene sunt folosite ca armă antidronă. 

Pe înregistrarea video se poate observa că drona FPV ucraineană a reușit să se poziţioneze deasupra UAV-ului rusesc de recunoaștere Orlan. UAV-ul rusesc poate să se înalțe până la o altitudine de 6 mii de metri.

Drona FPV s-a apropiat apoi de aripa UAV-ului Orlan și a explodat. Ca urmare, UAV-ul de recunoaștere a fost avariat și s-a prăbușit.

Un alt incident a avut loc în luna mai în zona liniei de front din Bakhmut. Atunci, o dronă FPV ucraineană a ajuns din urmă și a distrus în zbor drona de recunoaștere ZALA 421-16E.

De asemenea, în urmă cu câteva zile, militarii din cadrul Forțelor Armate Ucrainene au doborât o altă dronă ZALA 421-16E folosind o dronă FPV.

Interceptarea dronelor cu ajutorul altor drone reprezintă o abordare relativ nouă și promițătoare în ceea ce privește dezvoltarea apărării aeriene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel