Războiul dronelor din Ucraina continuă să ne surprindă (Foto/Video): Militarii ucraineni demonstrează că pot da o cu totul altă utilitate sistemelor Javelin

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Un militar ucrainean refolosește focoasele sistemului Javelin pentru a le instala pe drone de tip FPV. Sursa foto: Defense Express.
Un militar ucrainean refolosește focoasele sistemului Javelin pentru a le instala pe drone de tip FPV. Sursa foto: Defense Express.

Invadarea Ucrainei de către Rusia este adesea menționată ca fiind primul război cu drone de amploare din lume. Dar ce înseamnă exact „războiul dronelor” în termeni practici și cum este purtat acest război?

Acoperirea mediatică a războiului dronelor se concentrează adesea pe anumite modele, cum ar fi dronele Shahed utilizate de Rusia pentru a ataca orașele ucrainene și infrastructura civilă sau dronele Bayraktar care au jucat un rol remarcabil în lupta Ucrainei în timpul etapelor inițiale ale invaziei. Cu toate acestea, în spatele acestor mărci se află un ecosistem de drone mult mai complex și care se extinde rapid.

De departe, cel mai răspândit tip de dronă pe câmpul de luptă ucrainean este drona FPV (First Person View) - un tip pe care compania noastră îl comercializează în Ucraina și în alte părți. În ciuda costului lor relativ scăzut în comparație cu alte platforme aeriene, dronele FPV dispun de o serie de funcții care au dus la o schimbare radicală a modului nostru de înțelegere a războiului modern. Având în vedere caracteristicile lor de ghidare, aceste drone au devenit platforma preferată pentru montarea explozibililor și executarea loviturilor țintite.

În unele cazuri, forțele armate ale Ucrainei sunt nevoite să facă lucruri destul de neobișnuite cu arme de fabricație occidentală. De exemplu, să dezasambleze lansatoarele de rachete ghidate anti-tanc FGM-148 Javelin pentru a îndepărta focosul și a echipa cu el o dronă de tip FPV.

Youtube video image

Unitatea ''Fatum'' a batalionului de luptă antitanc al Brigăzii 3 de Asalt a făcut acest lucru filmând procesul de extragere a rachetei din containerul de lansare.

Înainte de a evalua fezabilitatea dezasamblării sistemul FGM-148 Javelin, este important să înțelegem cauza principală a acestei decizii.

Unitatea a explicat de ce a trebuit să facă acest lucru, deoarece nimeni pana acum nu ar folosi un focos de rachetă Javelin de înaltă precizie pentru a echipa o dronă de tip FPV.

„Racheta a fost avariată, astfel încât utilizarea sa ulterioară este imposibilă”, a declarat unitatea Fatum.

Prin urmare, într-o situație în care racheta este inutilizabilă, decizia de a îndepărta focosul de pe aceasta poate părea corectă. În cele din urmă, vorbim nu despre unul, ci despre două focoase cumulative (Javelin are un focos tandem) cu o greutate de 8,4 kg.

În același timp, poate apărea ideea de a utiliza sistemul de ghidare în infraroșu al sistemului Javelin, dar acest sistem nu prezintă nicio utilitate semnificativă. În primul rând, are o rezoluție de numai 64×64 pixeli. În al doilea rând, necesită răcire, care se realizează folosind o baterie interschimbabilă.

La urma urmei, o situație în care o rachetă inoperabilă a unui sistem Javelin trebuie dezasamblată din cauza unui focos nu poate fi considerată obișnuită. 

Instalarea de către ucraineni a mai multor tipuri de sisteme de arme pe dronele de tip FPV, nu mai este ceva ieşit din comun. Recent, am arătat că lansatoarele sovietice de rachete RPG-18 au fost integrate de ucraineni pe drone FPV.

Pe fondul conflictului actual cu Rusia, Ucraina continuă să adapteze tehnologii mai vechi pentru a le utiliza pe câmpul de luptă modern. Un exemplu notabil al acestei strategii este integrarea lansatoarelor de rachete RPG-18 din era sovietică pe drone FPV (first-person view). Această abordare urmărește să depășească limitele armelor convenționale prin adaptarea acestora la condițiile actuale de luptă.

Utilizarea dronelor FPV echipate cu lansatoare de grenade RPG-18 sugerează că Ucraina dispune de un stoc semnificativ de astfel de arme, moștenite din era sovietică (Sursa foto: X Channel @Nexta).

RPG-18 este un lansator de rachete antitanc portabil, dezvoltat de Uniunea Sovietică și introdus în anii 1970. Conceput ca o armă de unică folosință, acesta lansează o rachetă de 64 mm cu un focos capabil să penetreze un blindaj de până la 300 mm.

Cu toate acestea, principalul său dezavantaj este raza sa de acțiune limitată de 135 până la 150 de metri și lipsa unui sistem de ghidare. Aceste caracteristici necesită ca operatorul să se apropie periculos de mult de țintă pentru a ataca eficient vehiculele blindate, ceea ce le face vulnerabile la contramăsuri.

Ucrainenii recurg la astfel de improvizaţii, deoarece mai mult de două treimi din tancurile rusești pe care armata ucraineană le-a distrus în ultimele luni au fost eliminate cu ajutorul dronelor de tip FPV. Astfel, acest lucru indică un semn din ce în ce mai clar al dependenței Kievului de aeronavele fără pilot, în timp ce așteaptă mai multă muniție de artilerie din partea Statelor Unite și a altor țări occidentale. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel