Războiul dronelor continuă pe frontul din Ucraina (Foto/Video): Ruşii au aruncat în luptă UGV-uri înarmate cu lansatoare de grenade AGS-17

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
O dronă ucraineană FPV (First Person View) lovește un vehicul rusesc UGV (Unmanned Ground Vehicle).
O dronă ucraineană FPV (First Person View) lovește un vehicul rusesc UGV (Unmanned Ground Vehicle).

Conflictul ruso-ucrainean a fost martorul primei lupte cunoscute cu drone la 29 martie 2024, o confruntare care a subliniat caracterul în continuă schimbare pe care îl are războiul cu drone. Aceasta ar putea fi prima luptă între drone terestre și aeriene din istorie. Imaginile publicate pe Telegram au documentat această întâlnire istorică, în care au fost implicate două vehicule terestre fără pilot la bord (UGV) rusești înarmate cu un lansator automat de grenade AGS-17 și un sistem de minare TM-62. Aceste vehicule au fost distruse ulterior de o dronă ucraineană First Person View (FPV), marcând un moment important în utilizarea sistemelor fără pilot în luptă.

Rușii utilizează vehicule terestre de luptă fără pilot (UGV) pe care au instalat lansatoare de grenade AGS-17.  După cum se poate observa în materialul video, ambele vehicule de luptă de tip UGV au fost distruse de UAV-uri de mici dimensiuni de tip FPV, potrivit Militarnyi.

UGV-ul ruseşti au în partea superioară un modul de luptă cu un lansator automat de grenade AGS-17 și o cutie mare pentru muniție. În partea din spate a robotului este instalat un pilon, care cel mai probabil are o cameră care permite operatorului să vadă mediul înconjurător.

Modalitatea prin care aceste drone sunt controlate este încă necunoscută. Fiecare dintre ele are o rolă de cablu, astfel încât se poate presupune că controlul poate fi efectuat cu ajutorul fibrei optice sau al comunicațiilor radio.

Această confruntare istorică între două tipuri de drone, care a avut loc la 29 martie 2024, nu numai că arată cum a evoluat războiul din Ucraina prin utilizarea de sisteme de arme controlate de la distanţă, dar este și o dovadă a progresului înregistrat de aceste drone în materie de performante tehnice. Înainte ca această confruntare notabilă să aibă loc, câmpul de luptă a cunoscut un alt tip de confruntare între drone, indică analiştii publicaţiei Army Recognition.

Anterior, dronele FPV din ambele tabere își vizaseră reciproc dronele de la sol. Cu toate acestea, aceste confruntări implicau "platforme terestre" mai simple, controlate prin radio, care erau utilizate în principal pentru transportul muniției şi nu dispuneau de staţii de arme telecomandate. Aceste prime confruntări între vehiculele fără pilot au fost rudimentare, dar inovatoare, pregătind terenul pentru războiul avansat dronă contra dronă care avea să urmeze.

O dronă FPV ucraineană lovește o platformă terestră rusă în apropiere de Avdiivka, în martie 2024. 

Tranziția de la utilizarea acestor ''cărucioare'' cu muniţie controlate prin radio la desfășurarea unor vehicule terestre fără pilot (UGV) extrem de sofisticate, echipate cu lansatoare automate de grenade și sisteme de minare, marchează un salt semnificativ în strategia și tehnologia militară.

Aceasta reflectă o înțelegere și o integrare mai serioasă a sistemelor fără pilot la bord în tacticile de pe câmpul de luptă, evidențiind modul în care atât forțele rusești, cât și cele ucrainene încearcă să depășească limitele războiului convențional.

Distrugerea UGV-urilor rusești de către o dronă FPV ucraineană nu numai că arată precizia și flexibilitatea tactică pe care le oferă dronele, dar ilustrează și rapiditatea cu care tehnologia fără pilot la bord este integrată și adaptată pentru diverse scenarii de luptă. Această evoluție de la simple cărucioare de muniție la drone complexe, dotate cu arme, reprezintă o imagine de ansamblu a impactului pe care îl are tehnologia asupra războiului modern, marcând o nouă eră în care sistemele fără pilot joacă un rol central.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel