Europa se adaptează lecției Ucraina și noului tip de război: Importanța Forței de reacție rapidă și patru priorități ale războiului modern

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Războiul din Ucraina reprezintă o "amenințare fizică și directă" la adresa Uniunii Europene. Țările blocului comunitar ar trebui să facă totul pentru a ajuta Ucraina să "câștige acest război". Această afirmație a fost făcută de generalul-locotenent Michiel van der Laan, directorul general al Statului Major al Uniunii Europene, într-un interviu acordat la 17 iunie Centrului pentru Analiza Politicilor Europene, în cadrul seriei "Starea Alianței": Uniunea Europeană.

Ca răspuns la această amenințare, 24 din cele 27 de state membre ale U.E participă la o misiune de pregătire a armatei ucrainene, care a dus la instruirea a aproximativ 55.000 de soldați ucraineni în blocul comunitar în ultimul an și jumătate. Această instruire va continua în conformitate cu nevoile declarate ale comandamentului ucrainean.

În plus, potrivit lui van der Laan, U.E a furnizat deja Ucrainei echipamente militare și muniții în valoare de peste 20 de miliarde de euro.

Războiul din Ucraina a făcut posibilă identificarea a patru priorități principale ale războiului modern, potrivit șefului Statului Major al armatei franceze, generalul Pierre Schill.

,,Prima prioritate este comunicarea" în luptă, care se bazează pe comunicațiile în rețea, a declarat Schill într-un interviu pentru DefenseNews publicat la 16 iunie.

,,Pentru a-ți învinge inamicul, trebuie să înțelegi circumstanțele tactice, să elaborezi un plan, să dai un ordin și să execuți o manevră, controlând și reorientând acest ciclu".

,,A doua prioritate este claritatea asupra câmpului de luptă", a mai spus el. Utilizarea dronelor și a sateliților permite o mai mare vizibilitate a intențiilor, locațiilor și mișcărilor inamicului, ceea ce face mai dificilă ascunderea acestora.

,,A treia prioritate este letalitatea. În contextul războiului de mare intensitate, letalitatea se caracterizează prin țintirea tactică prin utilizarea unor mijloace de distrugere din ce în ce mai puternice, mai precise și mai sofisticate - și în număr suficient de mare pentru a putea provoca pagube semnificative într-o perioadă foarte scurtă de timp", a declarat comandantul.

,,A patra prioritate este apărarea", spune Schill. La urma urmei, "hiperletalitatea" necesită o capacitate de rezistență sporită pentru cele mai valoroase ținte, cum ar fi posturile de comandă, care sunt deosebit de ușor de detectat din cauza amprentei lor electromagnetice.

,,Apărarea lor trebuie să fie întărită; metodele de comandă trebuie să fie diverse pentru a asigura continuitatea operațiunilor în cazul unui atac", explică generalul.

Armata franceză ia în prezent măsuri pentru a realiza toate aceste priorități, potrivit lui Schill, care este responsabil de forțele terestre din iulie 2021, cu un buget de peste 10 miliarde de euro și peste 110.000 de soldați sub comanda sa.

 

UE pierde teren în Africa


Într-un context mai larg, regional și global, UE își vede deteriorată poziția în Africa, unde actorii internaționali, în primul rând Rusia, China, dar și Iranul și alții, sunt din ce în ce mai activi, a declarat generalul-locotenent Michiel van der Laan.

Acești competitori "împing de fapt" puterile occidentale, inclusiv Statele Unite, să parăsească țările din regiune precum Niger, Mali și Burkina Faso.

Pierderea pozițiilor și a prezenței pe continentul african ar putea cauza probleme de securitate pentru Uniunea Europeană în viitor, crescând riscul de migrație necontrolată și de terorism. 

,,Realitatea în acest moment este că am pierdut teren. Am pierdut teren în Mali, am pierdut teren în Burkina Faso, Niger și în alte câteva țări", a declarat oficialul.

În același timp, van der Laan recunoaște că UE nu a găsit încă un răspuns definitiv la provocările cu care se confruntă blocul pe continentul african.

Prin urmare, UE încearcă să își schimbe abordarea în ceea ce privește sprijinirea țărilor africane, ajutându-le în moduri care sunt solicitate chiar de țările respective. Între timp, potrivit lui van der Laan, pozițiile țărilor occidentale în Mozambic și Somalia rămân puternice.

"Ne este greu să formăm oameni, știind că aceștia ar putea lucra pentru Wagner Group câteva săptămâni mai târziu", a explicat el.

 

U.E lucrează la crearea unei forțe de reacție rapidă cu grad ridicat de interoperabilitate


Având în vedere riscurile în creștere menționate mai sus, U.E încearcă să fie mai proactivă la frontierele sale.

Unul dintre instrumentele acestei acțiuni este așa-numita ''Capacitate de reacție rapidă a U.E'', un instrument militar conceput pentru a răspunde rapid la crize în afara spațiului U.E, care, potrivit lui van der Laan, ar trebui să poată desfășura până la 5 000 de soldați până în 2025.

Grupul de Luptă al NATO din România se află sub comanda Franței. În acest sens francezii au dislocat în România tehnică militară, printre care tancuri franceze Leclerc și blindate. Sursa foto: Twitter French Forces in Romania.

Aceasta se bazează pe așa-numitul grup tactic european, care este format din aproximativ 1.500 de soldați, în principal infanterie, care poate fi întărit cu alte componente, cum ar fi capacitățile aeriene sau navale, sau cu infanterie suplimentară, în funcție de necesități.

Vorbind despre desfășurarea rapidă a trupelor, șeful Statului Major al armatei franceze, generalul Pierre Schill, a precizat că Franța a fost capabilă să desfășoare batalionul la câteva zile după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina.

,,Ca răspuns la războiul din Ucraina și la cererea aliaților săi, forțele armate [franceze] au fost desfășurate pe 28 februarie 2022, la doar patru zile după invazia rusă, în calitate de batalion "fruntaș" al Forței de Reacție Rapidă a NATO în România. Această desfășurare rapidă a permis mobilizarea a peste 500 de militari francezi în câteva zile", a declarat el pentru DefenseNews.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel