Războiul din Ucraina a mutat exercițiul Sea Breeze în Scoția. Două dragoare maritime ucrainene au luat parte la manevrele conduse de NATO

Ionel Copcea |
Data publicării:
Potrivit unui comunicat de presă al Forțelor navale americane din Europa și Africa, exercițiul Sea Breeze 24, un exercițiu multinațional de contramăsuri împotriva minelor (MCM) condus de Ucraina și SUA, s-a încheiat cu succes în largul coastei de vest a S
Potrivit unui comunicat de presă al Forțelor navale americane din Europa și Africa, exercițiul Sea Breeze 24, un exercițiu multinațional de contramăsuri împotriva minelor (MCM) condus de Ucraina și SUA, s-a încheiat cu succes în largul coastei de vest a Scoției. Sursa Foto: UK Defence Journal.

Comandamentul maritim al NATO (MARCOM) a anunțat că navele specializate în contramăsuri împotriva minelor (MCM), care fac parte dintr-un grup operativ al alianței, au jucat un rol major în sprijinirea Forțelor Navale ale Ucrainei în timpul exercițiului “Sea Breeze 24”, desfășurat în perioada 24 iunie - 05 iulie.

Acesta le-a oferit tuturor participanților oportunitatea de a-și îmbunătăți capacitatea de a lucra împreună, fără întreruperi, îndeplinind standardele aliate, în timp ce se antrenează pentru perioada post-conflict din regiunea Mării Negre.

Exercițiul de două săptămâni a fost condus de Flota a șasea a SUA și găzduit de Regatul Unit al Marii Britanii. Activitățile s-au desfășurat în Firth of Clyde și Northern Minches, în largul coastei de vest a Scoției, cu participarea unor nave de luptă din cadrul NATO și Marinei ucrainene, care au fost sprijinite de personal din 11 state (Bulgaria, Estonia, Georgia, Grecia, Japonia, Polonia, Suedia, Turcia, Ucraina, Marea Britanie și SUA).

,,Sea Breeze 24” a reprezentat punctual culminant al celor doi ani de instruire pentru personalul ucrainean și echipajele navelor MCM, permițându-le să planifice, să controleze și să execute cu succes activitățile de contramăsuri împotriva minelor, într-o serie de scenarii.

Grupul permanent de contramăsuri împotriva minelor din cadrul NATO (SNMCMG1) a participat la exercițiu cu trei nave, respectiv FGS Donau (Germania), ENS Ughandi (Estonia) și FS Cephee (Franța), susținând pregătirea și cooperarea internațională. SNMCMG1 i s-au alăturat navele ucrainene Cherkasy și Chernihiv, iar împreună au executat ordinele personalului ucrainean de pe mare. Instruirea a inclus manevre de bază ale navelor, remorcare, exerciții cu arme, conducere în formație și scufundări. Personalul ucrainean a practicat planificarea exercițiilor, inclusiv împotriva unei amenințări asimetrice a minelor inamice în vecinătatea Loch Ewe.

,,Este o plăcere să văd personalul NATO și echipajele SNMCMG1 susținând antrenamentul navelor ucrainene de contramăsuri împotriva minelor”, a declarat comandantul forțelor de submarine ale NATO, contraamiralul Thomas Wall din cadrul Marinei americane.

,,În ultimii doi ani, Marina ucraineană a urmat o pregătire excepțională, iar acest exercițiu a fost testul final al capacității lor. Am fost foarte impresionat și inspirat de echipajele de pe Cherkasy și Chernihiv, iar experiența pe care au obținut-o într-o perioadă atât de scurtă este cu adevărat remarcabilă. Este întotdeauna bine să vedem mai multe națiuni care lucrează pentru a se sprijini reciproc, iar această interoperabilitate între ele este ceea ce menține alianța și partenerii noștri puternici”, a spus Thomas Wall.

Comandantul exercițiului din partea Ucrainei, căpitanul Denys Ivanin, a considerat și el acest antrenament vital și esențial pentru Forțele Navale ucrainene.

,,Pot să anunț finalizarea cu succes a exercițiului Sea Breeze, care a implicat cooperarea cu aliații noștri din SUA, Marea Britanie și alte state membre NATO. Personal, aș dori să le mulțumesc lor și mentorilor noștri internaționali pentru sprijinul acordat și împărtășirea cunoștințelor de specialitate în ultimele două săptămâni. Echipa mea a beneficiat în multe feluri, dar abordarea noastră de la planificare, la dezvoltarea tacticilor și practicilor, până la îmbunătățirea personalului și a echipajelor mele de pe navele noastre de contramăsuri ne-au îmbunătățit, fără îndoială, capacitatea. În viitor, simt că putem aduce o contribuție eficientă la securitatea regională cu capacitatea noastră de deminare în Marea Neagră”, a menționat Denys Ivanin.

,,După ce și-au îndeplinit toate obiectivele de pregătire și au depășit toate așteptările, echipajele navelor de contramăsuri împotriva minelor și personalul de comandă s-au comportat exemplar. Colaborarea maritimă internațională dintre aliați este crucială și sunt sigur că va fi intensificată în viitor, a declarat comandorul Banfield din cadrul Royal Navy, co-președinte al Coaliției pentru dezvoltarea capacității maritime a Ucrainei.

În sediul din Glasgow, mentorii și personalul de sprijin din 11 națiuni au lucrat împreună cu echipa de comandă ucraineană pentru a îndeplini scopurile și obiectivele exercițiului.

,,Suntem mai puternici împreună. Exerciții precum Sea Breeze fac parte dintr-un plan de antrenament multinațional pe termen lung pentru a menține pregătirea între aliații NATO și națiunile partenere din regiunea Mării Negre, a precizat și viceamiralul Thomas Ishee, comandantul Flotei a șasea a SUA.

,,Continuarea acestui program de exerciții este o demonstrație vizibilă a angajamentului de durată al SUA de a spori securitatea maritimă. Marina SUA sprijină libertatea de navigație și se antrenează în mod regulat pentru a aborda problema majoră a minelor plutitoare din Marea Neagră”, a concluzionat viceamiralul american.

MARCOM a informat că aceasta a fost a 24-a ediție a exercițiului, care a avut loc anual în Marea Neagră până la invazia ilegală a Rusiei în Ucraina în 2022. Capacitatea de a antrena și de a repeta scenarii din lumea reală asigură că Aliații și Partenerii vor putea crea un mediu sigur și prosper în Marea Neagră în era post-conflict, care este vital atât pentru prosperitatea ucraineană, cât și pentru cea globală.

           

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel