Războiul din Ucraina a depăşit de mult graniţele regionale: Coreea de Nord trimite nu numai echipamente militare în Rusia, ci și militari

Cristian Soare |
Data publicării:
Militari nord-coreeni participă la un miting de amploare pîn Phenian. Sursa foto: Kim Won-Jin/Getty Images.
Militari nord-coreeni participă la un miting de amploare pîn Phenian. Sursa foto: Kim Won-Jin/Getty Images.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la un „răspuns puternic” din partea partenerilor internaționali față de implicarea Coreei de Nord în războiul de agresiune pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei, citând dovezi că Phenianul a început să trimită trupe pe lângă echipamente militare. „Avem dovezi clare că din Coreea de Nord se furnizează Rusiei militari, și aceștia nu sunt doar muncitori în industrie, ci și personal militar”, a declarat Zelenski într-un discurs video difuzat duminică seara.

Oficialii ucraineni au distribuit sâmbătă pe rețelele de socializare un videoclip în care se presupune că recruții nord-coreeni stau la coadă pentru a primi uniforme și echipament într-o tabără militară din Extremul Orient al Rusiei. 

Youtube video image

Serviciul național de informații NIS din Coreea de Sud a declarat vineri că a confirmat că Republica Coreea de Nord va trimite aproximativ 12 000 de soldați în sprijinul efortului de război al Rusiei.

Mișcarea este văzută ca „confirmând începutul participării armatei nord-coreene la război”, a declarat NIS într-o declarație.

Agenția de spionaj NIS a declarat că are dovezi că Phenianul a trimis deja 1.500 de militari ai forțelor speciale la Vladivostok, cu ajutorul unei nave de transport a marinei ruse, în perioada 8-13 octombrie. Acest lucru a fost declarat luni, 21 octombrie, de președintele sud-coreean Yun Suk-yol în timpul unei conversații telefonice cu secretarul general al NATO, Mark Rutte.

Coreea de Sud, la solicitarea NATO, va trimite o delegație la Bruxelles pentru a informa Alianța cu privire la detaliile informațiilor privind armata nord-coreeană.

Acest lucru este precizat într-un mesaj pe site-ul președintelui Coreei de Sud. Potrivit raportului, Yol a asigurat că va „lua măsuri pentru a revitaliza cooperarea în domeniul securității între Coreea, Ucraina și NATO”.

Soldații nord-coreeni ar fi primit uniforme și arme rusești, precum și cărți de identitate false dintr-o regiune siberiană în care localnicii seamănă cu nord-coreenii.

„Se pare că au fost deghizați în soldați ruși pentru a ascunde faptul că au intrat pe câmpul de luptă”, se arată în declarație.

NIS a publicat imagini din satelit și alte fotografii care arată deplasări ale navelor marinei ruse în apropierea unui port nord-coreean și adunări masive de trupe la bazele militare din Ussuriysk și Khabarovsk.

Rusia a negat prezența trupelor nord-coreene în război, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, calificând acuzațiile drept „o altă știre falsă” în cadrul unui briefing de presă de săptămâna trecută. Rusia și Coreea de Nord s-au apropiat de la invazia Moscovei în Ucraina în februarie 2022, cele două regimuri izolate semnând un pact de apărare reciprocă în iunie.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a declarat că trimiterea de trupe de către Phenian în războiul împotriva Ucrainei este o escaladare semnificativă.

Am discutat cu președintele Republicii Coreea despre parteneriatul strâns al NATO cu Seulul, despre apărarea și cooperarea industrială și despre interconectarea securității în regiunile Euro-Atlantică și Indo-Pacific. Trimiterea trupelor nord-coreene pentru a lupta alături de Rusia în Ucraina ar reprezenta o escaladare semnificativă”, a scris Rutte pe pagina sa de pe rețeaua X.

Casa Albă nu a confirmat încă aceste informații, menționând că continuă să „studieze aceste rapoarte”.

„De asemenea, discutăm cu aliații și partenerii noștri despre ce au de spus în legătură cu acest lucru. Dacă este adevărat că soldații RPDC călătoresc acolo pentru a se alătura războiului purtat împotriva Ucrainei, aceasta ar fi cu siguranță o evoluție periculoasă și foarte îngrijorătoare, a declarat John Kirby, consilier pe comunicare pentru Securitate Națională al Casei Albe, în timpul unei conferințe de presa din 21 octombrie.

De asemenea, Departamentul de Stat al SUA a declarat luni, 21 octombrie, că nu poate confirma dacă rapoartele privind trupele nord-coreene în Rusia sunt exacte.

„Dacă este adevărat, demonstrează, printre altele, ceea ce noi credem că este disperarea Rusiei în războiul său de agresiune. Nu este exagerat să spunem că Rusia suferă pierderi mari pe câmpul de luptă în fiecare zi din cauza eficienței armatei ucrainene. Prin urmare, dacă Rusia este într-adevăr forțată să apeleze la RPDC pentru militari, este cu siguranță un semn de disperare din partea Kremlinului, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.

În același timp, întrebat cum ar putea afecta confirmarea acestor informații schimbarea politicii Statelor Unite, UE și NATO, Patel a spus că Statele Unite „nu vor ezita”:

„Atunci când Federația Rusă a construit o relație cu o altă țară sau s-a bazat pe o altă țară, așa cum am văzut cum a fost cu Iran, cu siguranță vedeți Statele Unite luând măsurile corespunzătoare. Și cu siguranță nu vom ezita când vine vorba de sprijinul pe care vom continua să îl oferim partenerilor noștri ucraineni.”

Dialogul lui Rutte cu Yun Suk-yol a avut loc în contextul în care Ministerul sud-coreean de Externe a cerut ambasadorului rus la Seul să retragă imediat trupele nord-coreene din Rusia.

După cum a relatat Voice of America, Coreea de Sud intenționează să furnizeze Ucrainei echipamente de deminare și ambulanțe și va „revizui cu atenție” lista de arme neletale solicitate de Kiev. Acest lucru a fost anunțat de președintele sud-coreean Yun Suk-yol cu o zi înainte în timpul unei conferințe de presă comune cu cancelarul german Olaf Scholz la Seul.

Seulul și Berlinul au anunțat că vor semna un acord menit să protejeze secretele militare pentru a consolida cooperarea în domeniul apărării, ceea ce va contribui la „buna funcționare a lanțului de aprovizionare al industriei de apărare” în contextul instabilității economice și politice globale.

Coreea de Sud a semnat recent un acord similar de schimb de informații cu Canada și a decis să își extindă industria de apărare pe fondul creșterii cererii cauzate de războiul Rusiei în Ucraina și de alte tensiuni globale.

În același timp, Seulul, un producător important de obuze de artilerie, a refuzat până acum să furnizeze arme Kievului, invocând relațiile sale cu Rusia.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel