În zorii zilei de luni, forțele regimului sirian au vizat un post de observație turc din provincia siriană Idlib, ucigând opt cetățeni turci, unul dintre ei fiind un civil. Armata turcă a răspuns imediat acestui atac, a explicat ministrul Apărării, Hulusi Akar, și a bombardat 54 de ținte aparținând armatei regimului Assad, ucigând 76 de soldați sirieni.
Oficialii de la Ankara au anunțat în repetate rânduri că armata turcă nu va ezita niciun moment să răspundă la un atac al forțelor regimului sirian asupra soldaților lor staționați în posturile de observare din zona demilitarizată – stabilită în urma memorandumului de la Astana din 2017, între Turcia, Rusia şi Iran.
De-a lungul timpului, relațiile dintre Turcia și Rusia au suferit neplăceri. După cum spune şi analistul Finacial Times, David Gardner, atacul armatei lui Assad, susţinută de Rusia, asupra soldaților turci din provincia Idlib din Siria este un test semnificativ pentru viitorul relațiilor turco-ruse.
Turcia și Rusia, interese diferite în Siria
În Siria, obiectivele Rusiei sunt diferite de cele al Turciei, iar pentru că cele două state au ajuns la un acord atât la Astana (2017- acord pentru crearea de zone sigure în Siria), cât și la Sochi (2018), acest lucru nu înseamnă că interesele lor sunt identice.
Evoluțiile recente indică faptul că Moscova are un mod diferit de a interpreta acordurile, față de cel al Ankarei, iar Rusia nu încearcă altceva de cât să restabilească controlul regimului sirian asupra zonelor eliberate, inclusiv asupra provinciei Idlib. După recenta escaladare, fiecare parte l-a invitat pe celălalt să respecte prevederile şi angajamentele asumate în cadrul acordurilor de la Astana și Sochi. Acest lucru sugerează că există încă, din partea ambelor state, interpretări diferite ale celor două acorduri.
Forțele loiale regimului sirian atacă Idlib, dar toată lumea știe că Damascul nu poate avansa un centimetru fără aprobarea Moscovei, precizează Ismail Yasha, într-o analiză pentru Middle East Monitor. Turcia a început să răspundă atacurilor lor forțelor regimului lui Assad asupra trupelor sale, dar a subliniat că represaliile sale vizează forțele regimului, nu pe cele ale Rusiei.
Ozgur Unluhisarcikli, directorul Fondului german Marshall din Ankara, a declarat, potrivit Al-Monitor, că evoluțiile recente ale războiului din provincia siriană Idlib, vor dovedi cât de bune sunt relaţiile dintre Erdogan și omologul său rus Vladimir Putin.
„Nu m-ar surprinde dacă această criză este evitată printr-o conversație telefonică între Erdogan și Putin", a declarat Unluhisarcikli pentru Al-Monitor.
În cursul zilei de marți, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Ankara și Moscova încearcă să mențină eforturile de pace în Siria, după schimbul de focuri. „Procesele de pace de la Astana și Sochi nu au fost distruse complet, dar au început în ultima vreme să sufere și să își piardă importanța", a spus Cavusoglu. El a adăugat: „Nu este posibil ca noi să tolerăm atacurile care ne vizează. Am dat răspunsul necesar în Idlib și vom continua să facem acest lucru."
Cavusoglu a declarat că a vorbit cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, pentru a cere Moscovei să ia măsuri suplimentare pentru a preveni viitoarele confruntări între forțele turce și siriene.
În declarațiile făcute după răspunsul armatei turce la atacul de luni, președintele Recep Tayyip Erdogan a spus că nu se poate pune problema unui conflict cu Rusia, indicând că Ankara și Moscova au inițiative strategice foarte serioase. Cu toate acestea, el a subliniat, de asemenea, că armata turcă va continua să răspundă atacurilor forțelor regimului sirian ori de câte ori acestea din urmă vizează trupele Turciei staționate în posturile de observare. Totodată, Erdogan a afirmat că „cei care pun la îndoială hotărârea noastră vor realiza în curând că au făcut o greșeală". El a avertizat Rusia să nu intervină în relațiile Ankarei cu Damascul în ceea ce privește schimbul de focuri. „Moscova să nu stea Turciei în cale", a afirmat Erdogan.
Președintele turc, Recep Erdogan, a folosit vizita sa oficială de două zile în Ucraina pentru a transmite un mesaj Moscovei
Atacul armatei lui Assad asupra unui post de observaţie construit de Turcia în nord-vestul Siriei, a venit înainte de vizita lui Erdogan în Ucraina.
În timpul primiri sale la Kiev, Erdogan a salutat garda de onoare a statului ucrainean rostind cuvintele „Slavă Ucrainei" (Slava Ukraine) și a subliniat că Turcia va continua să sprijine suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și nu va recunoaște anexarea Crimeei de către Rusia.
Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a organizat o conferință de presă comună cu omologul său turc pentru a anunța că armata țării sale va primi ajutor din partea Turciei în cadrul acordului de cooperare militară dintre cele două țări.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News