Anunţul Moscovei, care şi-a reînnoit apelul la încetarea focului, a venit după ce prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a cerut mai înainte preşedintelui Vladimir Putin să înceapă consultări "urgente" asupra ajutorului pe care l-ar putea oferi Rusia pentru a asigura securitatea ţării sale.
Cererea armeană, care ridică temeri privind o escaladare a conflictului, a venit după eşecul noilor discuţii între Armenia şi Azerbaidjan care vizau instaurarea unei încetări a focului.
Rusia are o bază militară în Gumri, al doilea oraş ca mărime al Armeniei. De asemenea, ea este legată de Erevan printr-un tratat de securitate colectivă, dar a susţinut în trecut că acesta nu se extinde la regiunea separatistă Nagorno-Karabah.
Rusia intervine doar dacă confruntările au loc direct pe teritoriul Armeniei
"Rusia va acorda Erevanului toată asistenţa necesară dacă confruntările au loc direct pe teritoriul Armeniei", a declarat Ministerul de Externe rus într-un comunicat.
În acelaşi timp, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova a precizat la televiziunea rusă că "formatele concrete" ale unei asistenţe vor fi discutate.
Într-o scrisoare către Vladimir Putin, Pashinyan a declarat sâmbătă dimineaţă că luptele se apropie de graniţele armene şi a acuzat din nou Turcia că sprijină Azerbaidjanul.
Carey Cavanaugh, fost ambasador al SUA, consideră că o intervenţie militară extinsă în conflict nu este în interesul Moscovei.
"Este imposibil să se măsoare riscurile, dar o intervenţie a trupelor ruse sau turce în această etapă ar conduce la o escaladare semnificativă a conflictului", a declarat el pentru AFP.
Potrivit acestuia, armata rusă "şi-ar putea scoate trupele din garnizoana de la Gumri pentru a asigura securitatea frontierei" armene sau oferi asistenţă refugiaţilor care fug de lupte.
Ministrul armean de externe Zohrab Mnatsakanyan şi omologul său azer Djeihun Bairamov s-au întâlnit vineri la Geneva într-o încercare nereuşită de a găsi o soluţie la criză.
Vineri seară, mediatorii francezi, ruşi şi americani, reuniţi în cadrul "grupului OSCE Minsk", au indicat că beligeranţii au fost de acord cu o serie de măsuri, în special angajamentul de "a nu viza în mod deliberat populaţiile civile sau ţinte nemilitare".
Cu toate acestea, "ministerul apărării" din Nagorno-Karabah a acuzat sâmbătă Azerbaidjanul că a bombardat capitala acestei regiuni secesioniste, Stepanakert, şi oraşul strategic apropiat Şuşa.
Ministerul a raportat "răniţi printre civili la Şuşa". La rândul său, Baku a respins acuzaţiile că a bombardat Stepanakert.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News