Războiul din Libia: Turcia răspunde Greciei și acuză Franța că încearcă să conducă o 'axă a răului'

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Ankara a respins marţi o declaraţie semnată de ceea ce ea a numit o "axă a răului", cinci ţări care au condamnat activitatea militară turcă în Mediterana de Est şi Libia considerând că provoacă un "haos regional şi instabilitate", pe fondul escaladării unei dispute diplomatice, relatează Agerpres, care citează dpa.

Cipru, Egipt, Franţa, Grecia şi Emiratele Arabe Unite au condamnat activităţile militare ale Turciei în Libia, precum şi forajele de gaze din largul Ciprului ca "ilegale", în urma unei videoconferinţe a miniştrilor de externe care a avut loc luni seară.

Într-un răspuns scris transmis marţi, Ministerul de Externe turc a acuzat părţile - în special Grecia şi Franţa - de "ipocrizie" şi de încercarea de a crea o "axă a răului" împotriva Turciei.

Ankara susţine că explorările sale controversate de gaze în largul Ciprului sunt în conformitate cu legea internaţională şi a trimis nave pentru a fora acolo.

Turcia sprijină guvernul libian de la Tripoli sprijinit de ONU şi a semnat un acord maritim cu acesta. Turcia a trimis de asemenea personal militar de formare şi echipamente pentru a ajuta în lupta împotriva forţelor din estul ţării conduse de generalul Khalifa Haftar.

Haftar este susţinut de Egipt, Rusia şi Emiratele Arabe Unite.

Cei cinci miniştri de externe "au condamnat ferm amestecul armatei turce în Libia şi au cerut Turciei să respecte pe deplin embargoul ONU asupra armelor", se arată în declaraţia comună, avertizând împotriva "unei ameninţări la adresa stabilităţii vecinilor Libiei din Africa, precum şi din Europa".

 

Turcia critică Grecia și acuză Franța că încearcă să „patroneze o axă a răului”



În reacţia sa, Ankara a criticat Atena că se foloseşte de "pretexte ilegale" pentru a distorsiona interesele "legitime" ale Turciei. Ea acuză de asemenea Franţa de "încercarea de a patrona această axă a răului" în regiune.

Între timp, şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a emis marţi un comunicat cerând facţiunilor în conflictul din Libia să depună armele şi "tuturor părţilor angajate la armistiţiu şi la un acord de încetare a focului să respecte aceste angajamente".

Comunicatul nu menţionează în mod explicit Turcia, care a promis în ianuarie să susţină embargoul ONU asupra armelor în Libia şi să pună capăt sprijinului pentru facţiunile aflate în conflict în ţară, împreună cu alte părţi rivale din ţară participând la o conferinţă la Berlin.

Ca o contribuţie la eforturile internaţionale de pace, Uniunea Europeană a lansat recent o operaţiune navală mediteraneană pentru a preveni fluxurile de arme către Libia. Ruta maritimă a fost centrală pentru livrările de arme către guvernul lui Fayez al-Serraj.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel