Războiul din Gaza servește intereselor Rusiei prin slăbirea sprijinului SUA pentru Ucraina, dar îi afectează grav relațiile cu Israelul

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: IDF
Foto: IDF

Începând cu anii 1960, America s-a străduit să se asigure că forțele sale armate pot lupta simultan în două conflicte majore în regiuni distincte geografic. Deși SUA nu fac parte din luptele efective, războaiele dintre Rusia și Ucraina și dintre Hamas și Israel sugerează că "dispoziția lor în două teatre" a fost profetică.

Războaiele nu sunt deloc similare ca origine sau formă. Dar Ucraina și Israelul luptă ambele știind că încetarea sprijinului SUA ar avea consecințe grave asupra capacității lor de a lupta. În cazul Ucrainei, cu siguranță ar duce la înfrângere în câteva luni, dacă nu în câteva săptămâni.

Noul război din Orientul Mijlociu servește intereselor Kremlinului, slăbind sprijinul SUA pentru oponentul său și ascunzând activitățile sale maligne. Dar războiul a pus capăt și politicii de lungă durată a Moscovei de a echilibra relațiile sale din Orientul Mijlociu între Israel și vecinii săi.

Pe măsură ce războiul său din Ucraina a condus Rusia și mai mult în brațele Iranului, Tel Avivul consideră acum Kremlinul în cel mai bun caz un mediator îndoielnic, iar în cel mai rău caz un aliat al Hamasului.

 

Oportunism rusesc

 

Narațiunea mai largă a Kremlinului – de a acționa ca un bastion împotriva expansionismului agresiv al SUA – este bine servită de războiul Hamas-Israel.

Rusia nu are aceleași loialități ca și Statele Unite față de Israel. Acest lucru îi oferă posibilitatea de a-și exprima simpatia atât pentru Israel, cât și pentru Palestina în moduri pe care multe țări occidentale, în special America, nu le pot face.

Kremlinul susține chiar, cu o oarecare justificare, că SUA au subminat constant eforturile internaționale de a rezolva problema palestiniană.

Dar, inevitabil, Rusia și-a exagerat mâna, susținând că SUA sunt responsabile atât pentru atacul Hamas din 7 octombrie, cât și pentru răspunsul israelian ulterior. A acuzat chiar Kievul că a vândut arme Hamas, sperând să creeze o ruptură între Israel și Ucraina.

 

Medierea rusă?

 

Rusia nu a fost privită niciodată cu încredere de către israelieni sau palestinieni (care sunt conștienți de atrocitățile pe care Rusia le-a comis în Siria), dar a gestionat contradicțiile și a cultivat relații de lucru cu ambele părți de-a lungul anilor și a fost considerată de unii ca un posibil mediator între Israel și palestinieni.

Până de curând, Rusia a încercat să dezvolte relații bune cu Tel Avivul, poziționându-l ca un partener tăcut în regiune și ignorând atacurile israeliene împotriva împuterniciților Iranului în Siria.

Între timp, Moscova a susținut constant o soluție cu două state și crearea unui stat palestinian. Din 2002, a fost membru al așa-numitului "cvartet", un grup de patru (ONU, SUA, UE și Rusia) destinat să sprijine procesul de negocieri israeliano-palestinian.

Rusia era mai interesată de format ca o modalitate ieftină de a-și proiecta propria putere, dar asta a contat puțin. Prin locul său în Consiliul de Securitate al ONU, dimensiunea, istoria, puterea economică relativă și armele nucleare, Rusia a avut greutate diplomatică în regiune.

Medierea condusă de ruși, chiar dacă eșuează, ar avea mult mai multe beneficii pentru Kremlin decât "doar" intermediarea păcii între părțile în conflict din Gaza. Ar fi privită favorabil de o mare parte din Sudul Global, stimulând narațiunea Kremlinului și împingând statele arabe mai departe de Ucraina.

 

Sfârșitul unei ere

 

Cu toate acestea, este mai probabil ca războiul Hamas-Israel să însemne sfârșitul politicii de decenii a Rusiei de echilibrare între diferiți jucători din Orientul Mijlociu.

Având în vedere primirea de către Rusia a delegației Hamas la Moscova în octombrie, refuzul acesteia de a condamna atacul inițial al Hamasului și alianța sa strânsă cu Iranul, Tel Avivul nu mai consideră Rusia un aliat și probabil ar respinge-o ca mediator.

În schimb, experții israelieni vorbesc deschis despre posibila cunoaștere anticipată a Rusiei despre atacul Hamas și chiar despre implicarea indirectă în pregătirea acestuia.

Asta lasă Rusia să câștige treptat inimi și minți în partea arabă a Orientului Mijlociu, unde legăturile sale puternice cu Hamasul nu au trecut neobservate.

La rândul său, Sudul Global, și în special Orientul Mijlociu, ajută Rusia să reducă consecințele economice din conflictul său cu Occidentul și atrage Moscova să stea mai aproape de Hamas decât de Israel.

Aceasta înseamnă, de asemenea, o aliniere utilă cu China, a cărei poziție este, de asemenea, considerată pe scară largă ca pro-palestiniană și o contrabalansare la "poziția pro-sionistă" a Occidentului.

Al Jazeera a evidențiat declarațiile Rusiei cu privire la conflict și inițiativele sale privind Gaza în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, conducându-și cu prudență cititorii și telespectatorii la concluzia că propunerile Rusiei sunt mai pline de compasiune și mai detaliate decât cele ale SUA.

În orice caz, așa-zisa stradă arabă se simte confortabil cu Moscova exploatând situația pentru propriile nevoi, atâta timp cât îngreunează viața susținătorilor israelieni și creează alternative pe arena internațională.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel