Războiul aerian va arăta complet diferit. Dronele CCA vor revoluționa tot ce știm, dar SUA dau verdictul: F-35 nu va dispărea

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Imagine concept cu noile drone CCA (Collaborative Combat Aircraft) într-un război al viitorului. Photo source: Mitchell Institute for Aerospace Studies via General Atomics
Imagine concept cu noile drone CCA (Collaborative Combat Aircraft) într-un război al viitorului. Photo source: Mitchell Institute for Aerospace Studies via General Atomics

Frank Kendall, Secretarul Forțelor Aeriene, gata să-și părăsească funcția luna viitoare, consideră că eforturile sale de a promova dronele autonome care vor însoți avioanele cu pilot — programul Collaborative Combat Aircraft (CCA)— va fi cel mai revoluționar dintre numeroasele programe pe care le-a lansat.

În același timp, Kendall a declarat, pe 19 decembrie, că avionul de vânătoare F-35 va fi o platformă crucială pentru mulți ani de acum înainte și, probabil, nu va fi înlocuit de dronele CCA, care mai au mult de parcurs înainte să poată egala performanța F-35-ului pilotat de om.

Privind în perspectivă, Kendall a mai spus, la Institutul Mitchell pentru Studii Aerospațiale al AFA (Air Force Association), că o analiză privind destinul avionului de luptă NGAD (Next-Generation Air Dominance) de generația a șasea este în mare parte încheiată, dar dorește ca administrația viitoare condusă de președintele ales Donald Trump să facă alegerea finală și să-și ia deciziile „proprii” cu privire la superioritatea aeriană.

 

Programul revoluționar CCA (Collaborative Combat Aircraft), dronele care vor însoți avioanele de luptă cu pilot. „Războiul aerian” nu va mai arăta la fel

 

2. Imagine co... (collaborative-combat-aircraft-cca-f-35-drone_13992900.jpg)

Imagine concept cu un F-35 și noile drone CCA (Collaborative Combat Aircraft). Photo source: Lockheed Martin

Solicitat de publicația Air & Space Forces Magazine să identifice efortul său cel mai de impact, Kendall a spus că acesta este programul CCA.

„Lucrul pe care l-am accelerat destul de mult și care cred că va aduce, în cele din urmă, cea mai mare transformare, este CCA. Vor schimba războiul aerian în moduri foarte fundamentale”, a spus Kendall. Odată ce Incrementul 1 al programului este în producție – iar Kendall a spus că încă mai crede că „sute” vor fi în serviciu înainte de sfârșitul deceniului – programul va deveni „revoluționar”, a spus el, cu multe iterații.

„Cred că a face primul pas, și sper să continue cu următoarele iterații, este lucrul care cred că va avea, în cele din urmă, cel mai durabil impact”, a adăugat el.

În cadrul programului CCA, Forțele Aeriene au încercat să facă mai multe lucruri sub Kendall. Au atribuit contracte companiilor Anduril Industries și General Atomics pentru dezvoltarea aeronavelor fără pilot, cu scopul de a ajunge la „un inventar semnificativ cât mai repede posibil”. Serviciul a lucrat, de asemenea, pentru a dezvolta și maturiza software-ul de autonomie care va permite CCA-urilor să zboare împreună cu avioanele de luptă cu echipaj.

„Apoi mai este partea despre cum să structurați organizațiile și cum să integrați [CCA-urile] în organizații, ce fel de bază să creați, concepte de întreținere, lucruri de genul acesta”, a spus Kendall. Organizațiile există acum pentru a „face toate acestea. … Vom învăța din asta.”

A fost vital, totuși, să se facă progrese rapide în prima primă creștere, a spus Kendall, astfel încât forța să poată experimenta și învăța din noile drone.

„La sfârșitul zilei, operatorii noștri își vor da seama cum doresc să integreze CCA-urile în forță”, a spus el. „Amenințarea se mișcă și în această direcție și este o cursă foarte strânsă în acest moment. Deci trebuie să ne dăm seama de asta. Trebuie să facem bine.”

Kendall a spus că îngrijorările sale, potrivit cărora cultura Forțelor Aeriene va opune rezistență adoptării CCA, au fost nefondate. Piloții i-au spus că CCA-urile și platformele autonome ne vor „ne ține în viață. … Fără acestea, nu putem face lucrurile pe care trebuie să le facem pentru a avea succes, din punct de vedere operațional.”

 

Elon Musk care crede că F-35 va dispărea „mai are multe de învățat”

 

3. F-35, surs... (f-35-sua-fulger_63881100.jpg)

F-35, sursă foto: U.S. Air Force via Nellis Air Force Base

Întrebat despre comentariile lui Elon Musk care a ironizat F-35 și a cerut Pentagonului să cumpere drone autonome în loc de avioane de luptă cu echipaj, Kendall a recomandat multă atenţie.

Musk va coprezida „Departamentul (neoficial) pentru Eficiența Guvernului” pentru a-l sfătui pe președintele Donald Trump.

„Am mult respect pentru Elon Musk ca inginer”, a spus Kendall. „Nu este un luptător și trebuie să învețe puțin mai multe despre afacere, cred, înainte de a face anunțuri atât de mari.”

Scoaterea oamenilor din aeronavele de luptă este încă departe, a spus Kendall.

„Cred că sunt mai degrabă decenii” înainte ca aeronavele autonome să înlocuiască complet piloții, a spus el. „Nu suntem acolo. Va mai trece puțin până ajungem acolo.”

În pofida naturii revoluționare a CCA, F-35 „nu dispare”, a menționat Kendall.

 

Avionul de luptă F-35 e în continuă modernizare iar avioanele cu echipaj uman vor rămâne încă mult timp vioara întâi

 

4. Sursă foto... (f-35-sua_77217600.jpg)

Sursă foto: F-35.com

„Este un sistem de ultimă generație care este în continuă modernizare”, a spus el. „Există un motiv pentru care atât de multe țări cumpără F-35. Este dominant comparativ cu avioanele de luptă din a patra generație, punct, într-un mod foarte, foarte serios. Nici măcar nu este aproape (generația a patra față de F-35 – nota autorului). Și nu există nicio alternativă la asta pe termen scurt.”

Între timp, „ar trebui să continuăm să cumpărăm și să operăm” F-35”, a insistat Kendall.

El a spus, totuși, că guvernul are nevoie de performanțe mai bune de la Lockheed Martin, antreprenorul principal al F-35, pentru că, „foarte sincer, nu au livrat ceea ce au promis și nu fac asta atât de repede pe cât ar putea să o facă.”
Kendall a mai remarcat că tocmai s-a ajuns la un acord privind loturile 18 și 19 ale F-35, iar acestea vor fi mai scumpe din mai multe motive, inclusiv mai multă complexitate, capabilitate dar și inflație.

Dar, F-35 este „un avion de vânătoare de clasă mondială”, a spus Kendall. Forțele Aeriene și-au menținut obiectivul de 20 de ani de a achiziționa 1.763 de avioane F-35 și, deși „este imposibil de prezis” dacă această cifră va rămâne, „vom cumpăra mai multe pentru un timp”, a adăugat el, menționând că deciziile viitoare cu privire la NGAD și CCA ar putea schimba lucrurile pe viitor.

Kendall a spus că, dacă Forțele Aeriene vor continua cu programul Next-Generation Air Dominance, „vor trece câțiva ani până să le putem pune în evidență din punctul de vedere al  cantității”, iar costul lor va fi „foarte scump în comparație cu F-35”.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel