”Războiul a șters 15 ani de modernizare a Armatei”. Pierderile Rusiei în Ucraina sunt uluitoare, dar Kremlinul știe să ascundă problemele sub preș

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc rusesc distrus / Генеральний штаб ЗСУ - General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Tanc rusesc distrus / Генеральний штаб ЗСУ - General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Rusia a pierdut 87% din trupele pe care le avea în serviciu activ înainte de a lansa atacul asupra Ucrainei. De asemenea, a pierdut două treimi din tancurile pe care le avea în serviciu înainte de invazie, a raportat CNN, citând un raport desecretizat al serviciilor secrete americane, transmis luni Congresului.

SUA declasifică informații cu privire la situația din Ucraina pentru a combate propaganda rusă tot mai agresivă.

Din cei 360.000 de militari ruși care au intrat în Ucraina, inclusiv soldații care au semnat tratatul, Rusia a pierdut 315.000, potrivit raportului, pierderile includ nu numai morții, ci și răniții care nu pot continua lupta.

Spre exemplu, doar în ultimele săptămâni, rușii au pierdut în estul Ucrainei, în special pe axa Avdiivka-Novopavlivka, peste 13.000 de soldați ruși, care au fost uciși sau răniți, și peste 220 de vehicule de luptă, arată Politico.

Raportul mai arată că au fost distruse 2.200 din cele 3.500 de tancuri și 4.400 din cele 13.600 de vehicule blindate de transport de trupe și vehicule de luptă de infanterie, aparținând Armatei ruse.

În total, „până la sfârșitul lunii noiembrie, Rusia a pierdut mai mult de un sfert din stocul său de echipamente terestre”, se arată în raport. Aceste două cifre nu se contrazic, întrucât Rusia, la fel ca multe alte armate, avea în depozit un număr mare de tancuri și vehicule blindate în plus față de echipamentul în serviciu activ.

Cu toate acestea, cele mai multe dintre depozite conțin arme care au fost de mult retrase, așa că Moscova a fost nevoită să desfășoare tancuri T-62 vechi de 50 de ani.

„Războiul din Ucraina a șters efortul de 15 ani al Rusiei de a-și moderniza forțele terestre”, se arată în raport.

Pierderile uriașe de echipamente „au restrâns și complexitatea și dimensiunea operațiunilor ofensive rusești”, care nu au mai reușit să obțină câștiguri teritoriale mari.

 

De ce propaganda rusă minte privind succesul sancțiunilor europene

 

În ciuda pierderilor mari de echipamente și militari, președintele rus Vladimir Putin este hotărât să continue războiul.

Situația e speculată de ruși, care susțin că sancțiunile nu au avut efect și totul e bine cu economia rusă. Lavrov e ultimul pe listă, cu declarația sa în care spune că ”Blitzkrieg-ul împotriva economiei ruse a eșuat complet”.

Propaganda scârțâie și iată un singur argument: Dacă totul e așa bine în economia rusă și sancțiunile nu au funcționat, atunci de ce Rusia a apelat la Iran și Coreea de Nord pentru a primi cantități enorme de arme și muniții?

Revenind la raportul structurilor de informații ale SUA, documentul mai arată că atacurile rusești lansate în toamnă sunt menite să slăbească sprijinul militar occidental pentru Ucraina, a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, pentru The New York Times.

Potrivit ISW, decizia Rusiei de a lansa atacul deja în timpul toamnei pline de noroi ar fi putut fi o încercare de a folosi oportunist sprijinul în scădere al Occidentului pentru Ucraina.

ISW amintește că Kremlinul desfășoară campanii de dezinformare extinse pentru a descuraja Occidentul.

Situația Ucrainei este mai dificilă decât înainte? Un alt fake-news alimentat de ruși. Trebuie doar să ne amintim că Rusia a realizat cele mai mari câștiguri teritoriale în primele două-trei săptămâni de invazie, când a beneficiat de trădarea unor elemente critice din sistemul ucrainean de securitate. Ulterior, avansul rușilor a fost de câțiva kilometri, iar Ucraina chiar a recuperat, în toamna lui 2022, teritorii întinse din regiunea Harkiv.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel