Război în Liban? Hezbollah, proxy al Iranului, e superioară multor armate europene. „Unele țări arabe sunt alături de Israel”, afirmă ambasadorul israelian în România

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Gruparea teroristă libaneză Hezbollah face o demonstrație de forță, simulând o aşa-zisă incursiune pe teritoriul statului Israel.
Gruparea teroristă libaneză Hezbollah face o demonstrație de forță, simulând o aşa-zisă incursiune pe teritoriul statului Israel.

Tensiunile din Orientul Mijlociu riscă să degenereze într-un război regional. Operațiunile Israelului de eliminare a liderilor grupărilor teroriste Hamas și Hezbollah, au atras amenințările Iranului, inamicul numărul unu al Israelului, dar și critici din partea Turciei.

Marți, 30 iulie, la o diferență de doar câteva ore, Israelul a eliminat doi dintre liderii cei mai importanți ai grupărilor Hamas și Hezbollah.

Faud Shukr, alias Hajj Muhassin mâna dreaptă a liderului Nasrallah și consilierul său militar, practic, numărul doi din Hezbollah - a fost vizat de o dronă. Miliţia libaneză pro-iraniană Hezbollah nu confirmă, spune că lucrează ”asiduu, dar metodic, la înlăturarea dărâmăturilor”, dar situația e aproape certă - Shukr „a murit” în sediul său, așa cum confirmă IDF.

Fuad Shukr, comandant principal al Hezbollah, a fost ucis în urma unui raid aerian asupra Beirutului.

La câteva ore după lovitura asupra numărului doi al Hezbollah, liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis „la două dimineața” într-un raid în capitala iraniană, Teheran, de o rachetă ghidată de înaltă precizie. Site-ul de știri libanez pro-Hezbollah al Mayadeen scrie, atribuind informația unei surse iraniene neidentificate, că racheta nu a fost lansată din interiorul Iranului.

Din păcate, lichidările liderilor Hamas și Hezbollah nu par să aducă mai aproape pacea în Orientul Mijlociu. Hezbollah și-a exprimat condoleanțele pentru pierderea Hamas, spunând că uciderea lui Haniyeh va face ca așa-zisa rezistență împotriva Israelului să fie și mai hotărâtă.

Președintele palestinian Mahmud Abbas a vorbit despre „un act laș și o escaladare gravă”, îndemnând palestinienii „și forțele sale să se unească, să rămână răbdători și fermi împotriva ocupației israeliene”.

Astfel, o consecință imediată a acestor două lichidări de înalți teroriști ar putea fi paralizarea negocierilor de pace, deja în impas. 

 

Israelul nu vrea prelungirea conflictului. ”Avem civili în armată care luptă de nouă luni”

 

Totuși, Israelul speră într-o rezolvare pașnică a conflictului și spune că nu are niciun interes pentru prelungirea sau extinderea războiului. Dar pentru Israel conflictele cu Hamas sau Hezbollah, alimentate de Iran, sunt de fapt o problemă existențială.

O opinie fermă în acest sens a fost exprimată și de către Ambasadorul Israelului în România Reuven Azar, într-un interviu acordat DefenseRomania (trebuie spus că Excelența Sa Reuven Azar a făcut aceste declarații înainte de ultimele dezvoltări ale situației din Orientul Mijlociu, prezentate mai sus).

”Noi încercăm să evităm războiul. Nicio democrație nu se grăbește să susțină războaie pentru că știm prețul. Știm care este prețul pe care îl plătim acum după acest atac teribil din 7 octombrie. Iar armata noastră este o armată de recruți. Avem civili în armată care luptă de nouă luni: sunt studenți, ingineri, publiciști, medici.

Încercăm să creăm o situație în care să ajungem la un acord prin care forțele speciale Redwan ale Hezbollah, al căror număr este estimat la 15.000, să se îndepărteze de graniță în coordonare cu decizia Consiliului de Securitate al ONU 1701.

Și dacă acest lucru este realizat, iar forțele Hezbollah se retrag de la graniță, putem avea pace. Dar dacă aceste forțe Redwan, care de fapt sunt menite să facă exact ceea ce au făcut forțele Nukhba ale Hamas în 7 octombrie, dacă rămân, acest lucru este complet inacceptabil pentru noi și va trebui să luăm măsuri militare pentru a le îndepărta”, a precizat Reuven Azar.

 

Armata grupării Hezbollah e superioară multor armate europene

 

Armata grupării Hezbollah este una foarte puternică, dar Israelul are aliați puternici, unii dintre aceștia chiar din rândul statelor arabe.

”Orientul Mijlociu se află în umbra Iranului, deoarece, de când a avut loc Primăvara Arabă în 2010, iar acest vid s-a produs odată cu prăbușirea multor țări arabe, Iranul a folosit imediat acest vid pentru a-și introduce agenții în regiune. Și i-a înarmat cu cantități uriașe de arme. Astfel, astăzi avem organizații teroriste precum Hezbollah, precum Houthi din Yemen, precum Hamas. Sunt echipați cu arme pe care nici măcar armatele convenționale din Europa nu le au: rachete balistice, drone avansate, arme care sunt foarte periculoase.

Statele Unite și, din fericire, unele țări arabe din regiune, sunt alături de noi și ne-au ajutat efectiv să dejucăm cel mai mare atac cu rachete și drone din istoria omenirii, care a avut loc în urmă cu doar câteva luni, când iranienii au tras asupra noastră.

Și Iordania, și saudiții îi interceptează pe unii dintre Houthi care trag rachete, la fel ca americanii, francezii și britanicii. Deci trebuie să lucrăm împreună cu aliații noștri pentru a crea un regim de securitate în regiune care să ne ajute”.

De asemenea, relația cu Egiptul este foarte solidă.

”Am dezvoltat mai multe linii de comunicare și cooperare care sunt esențiale pentru interesele naționale ale ambelor țări. Prima este, desigur, cooperarea în domeniul informațiilor pe care o avem în legătură cu situația din Fâșia Gaza. Egiptul ne facilitează eforturile de a ne avansa obiectivele în Fâșia Gaza. Al doilea lucru este faptul că furnizăm Egiptului gaze naturale. (...) Egiptul înțelege că provocarea cu care se confruntă este una care nu le permite să provoace sau să se joace cu aceste idei extremiste.

În schimb, relația cu Turcia rămâne foarte complicată. ”Din păcate, ceea ce am văzut în ultimii 20 de ani, de când Erdogan a venit la putere, este că Turcia a încetat să mai fie un partener de încredere în NATO, iar Turcia a început să ignore Frăția Musulmană. săptămâna trecută am expus o celulă teroristă care plănuia să răpească cetățeni israelieni. Această celulă teroristă era ghidată și finanțată de reprezentantul Hamas în Turcia. Așadar, astăzi, solul turcesc este folosit pentru a promova și finanța terorismul împotriva Israelului. sunt foarte sceptic că Se va schimba ceva (în atitudinea Turciei față de Isrtael) atâta timp cât Erdogan rămâne la putere”, conchide Reuven Azar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel