Publicitate
Consilierul prezidențial ucrainean a comparat situația actuală cu cea, care era între Israel și țările arabe, când trecuseră cinci războaie, „până când și-au dat seama că aceste metode nu funcționează, și trebuie să trecem la altele”.
"Așa va fi cu noi. Nu știu dacă vor fi necesare cinci, dar ne sunt garantate mai multe ciocniri militare până în 2035. Aceasta înseamnă o ciocnire la doi și, eventual, la cinci ani. Și ciocniri mari la fiecare șapte până la opt ani”, a declarat Arestovich.
Pentru acei cetățeni care nu sunt pregătiți pentru un astfel de scenariu, Arestovich îi sfătuiește să părăsească temporar Ucraina.
"Cei care nu sunt pregătiți pentru asta, care urlă acum despre cum să trăiască și să crească copiii, au nevoie de altă țară. Aici este un nou Israel. Numai că, scara este mai abruptă și mai înfricoșătoare", a spus el, asigurând că nu a plănuit să-și scoată familia din țară.
"Ai mei sunt toți aici și vor fi aici, și cine nu este pregătit - există Spania caldă și multe alte țări. Mergeți acolo dacă nu sunteți pregătiți", a continuat Arestovich.
În același interviu, el a afirmat că Ucraina, în cazul în care armata lui Putin ocupă întregul teritoriu al Donbasului, se va lupta pentru acesta până la capăt, ceea ce va atrage după sine pierderi umane și pierderi imense pentru economie.
Comentariul autorului: Scenariul de război prelungit, anunțat de consilierul Alexei Arestovich, vine să ne dea tabloul general al estului Europei pentru următorii 10 - 15 ani.
Pare în contradicție cu declarațiile din urmă cu o săptămână ale unui alt consilier prezidențial ucrainean - Mihailo Podoliak, care preciza că „nu va exista nici afganizare și nici conflict îndelungat”. De fapt, noul scenariu reprezintă o repetare pe termen lung a actualului episod de confruntare militară, enunțat de Podoliak.
Rusia patentează, astfel, un nou model de acțiune – ia cât poate într-o invazie militară relativ scurtă, consolidează apărarea noului teritoriu ocupat, se reface doi la cinci ani, după care mușcă din nou cât poate de mult.
Din perspectiva susținerii economice a efortului de război, Ucraina ar putea sta mai bine pe termen lung decât Rusia, urmând să fie susținută de Occident. De cealaltă parte, Rusia va încerca să externalizeze aceste costuri către China și statele arabe.
Dacă despre NATO se cunoaște cu siguranță că este hotărâtă să sprijine Ucraina, în schimb nu se știe dacă Moscova va reuși să convingă Beijingul și pe ceilalți parteneri să o sprijine pe un termen atât de lung, mai ales că tehnica de luptă rusească neperformantă pare să îi ducă, pe toți, într-o gaură neagră cu cheltuielile.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News