Raportul, prezentat joi, indică un bilanţ de 480.000-507.000 morţi, dar atrage atenţia că numărul real al victimelor ar putea fi mai ridicat.
Acest nou bilanţ 'arată o creştere de 110.000 (victime) faţă de cel precedent', dat publicităţii în august 2016.
'Chiar dacă războiul împotriva terorismului este adesea neglijat de opinia publică, de presa şi de aleşii americani, creşterea numărului de morţi dovedeşte că, departe de a se reduce, acest război rămâne intens', adaugă raportul.
Bilanţul include victimele din rândul civililor, insurgenţilor, poliţiei şi forţelor de securitate locale, precum şi al militarilor americani şi din forţele aliate.
Irakul furnizează cel mai mare număr de civili ucişi (între 182.272 şi 204.575), urmat de Afganistan (38.480) şi de Pakistan (23.372).
Aproape 7.000 de militari americani şi-au pierdut viaţa în Irak şi în Afganistan.
'S-ar putea să nu cunoaştem niciodată bilanţul direct al acestor războaie', afirmă totuşi autoarea raportului, Neta Crawford, pentru că multe victime înregistrate drept combatanţi ar putea fi de fapt civili sau pentru că victimele civile nu au fost contabilizate deocamdată.
'Spre exemplu, e posibil ca zeci de mii de civili să fi murit în timpul preluării controlului (de către armata irakiană şi aliaţii săi) la Mosul şi în alte oraşe controlate de gruparea Stat Islamic, dar trupurile să nu fi fost încă descoperite', a explicat ea.
Bilanţul nu include nici victimele indirecte ale conflictului, cum sunt cei decedaţi din cauza unor boli sau a lipsei de infrastructuri.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News