Războaiele lumii, din Ucraina în Israel. Sau când copiii învață să distingă un F-16 de un F-15 după sunetul motoarelor (Foto)

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 ale Israelului, sursă foto: IDF
EXCLUSIV
F-16 ale Israelului, sursă foto: IDF

DefenseRomania a participat la începutul acestei luni la o vizită organizată de Europe Israel Press Association (EIPA), unde au avut loc mai multe întrevederi cu experți pe Orientul Mijlociu, politicieni și miniștri din Knesset (Parlamentul israelian), dar și vizite în teren în zone de conflict precum nordul țării, la granița cu Liban, unde activează gruparea teroristă Hezbollah, dar și în Fâșia Gaza, controlată de gruparea teroristă Hamas. Războiul la firul ierbii, nu doar la granițele României, în Ucraina.

Era 1 martie 2022, o zi caldă de primăvară, aproximativ 25 de grade Celsius, în nordul Israelului la granița cu Libanul. Scena unor războaie teribile între Liban și Israel (1982 și 2006), generate de gruparea teroristă Hezbollah, granița nordică a Israelului, o zonă montană, cu vegetație destul de densă, era tăcută.

 

O liniște înspăimântătoare în nordul Israelului, zona conflictelor cu Libanul generate de gruparea Hezbollah

 

Parcă prea tăcută, fapt ce înspăimânta mai mult decât Hezbollah în sine. Din când în când liniștea era perturbată de un blindat al IDF-ului (Forțele de apărare israeliene) sau de avioane F-16 Fighting Falcon care patrulau granița.

Trebuie precizat de la început că atunci când vorbim de Liban, la nivel decizional politic sau la nivelul forțelor armate convenționale libaneze, totul e controlat de gruparea șiită Hezbollah, în spatele căreia se află bineînțeles Iranul.

ONU are în regiune 10.000 de Căşti Albastre pentru Liban (UNIFIL), într-o misiune de menținere a păcii.

Zona de la graniță ar fi trebuit să fie demilitarizată. Teoretic e, prin binoclu se pot observa clădiri ale Organizației Națiunilor Unite, steagul ONU, dar și mașini ale Organizației care tranzitează zona.

Și totuși, lucrurile stau total diferit.

Europe Israel Press Association (EIPA) a organizat pentru presa internațională vizita în zona de conflict din nordul Israelului, în coordonare cu think tank-ul Alma Research and Education Center. Gazda noastră a fost chiar fondatorul și președintele think tank-ului, Sarit Zehavi, locotenet-colonel în rezervă în IDF. 

Ceea ce fac cei din Alma e cu adevărat extraordinar. Centrul monitorizează întreaga zonă de frontieră și mișcarea Hezbollah.

Întorcându-ne la misiunea ONU, Sarid e de părere că numărul mare de Căști Albastre nu se justifică, militarii ONU fiind de multe ori supuși agresiunilor celor din Hezbollah, nu de puține ori fiind bătuți. Aceasta admite că misiunea e esențială, dar o consideră mai mult un liant de dialog între IDF și Hezbollah, ori un fel de interimar în negocieri. În cadrul săptămânii petrecute în Israel am avut oportunitatea de a vizita și o bază militară a IDF, prilej cu care Lt. col. Amnon Shefler, purtătorul de cuvânt pentru presa internațională al IDF a vorbit despre misiunea esențială a UNIFIL, dar nu a împărtășit opinia președintei Alma Center.

 

Hezbollah, cu ochii pe noi. La propriu

 

Cert e că ceea ce ar trebui să fie zona demilitarizată de la granița Israelului cu Libanul, e orice altceva, dar nu zonă demilitarizată. 

În timpul petrecut la frontieră, cei de la Alma Center ne-au prezentat clădirile „civile” din zona de pe partea libaneză. Privite prin binoclu, ele sunt o mărturie a faptului că războiul poate izbucni din nou în orice moment. Una din clădiri atrage atenția prin prisma faptului că pe ea se pot sesiza multe antene. Experții de la Alma o spun cât se poate de clar: Clădirea e un sediu al Hezbollah. Interesant e că pe toată durata timpului cât am stat în zonă, o femeie întindea rufele. Și ne privea și ea cu un binoclu.

Sediu Hezbollah, într-o clădire civilă, în zona demilitarizată de la granița Israelului cu Libanul. Sursă foto: DefenseRomania via EIPA

1. Sediu Hezb... (centru-de-comanda-hezbollah-granita-israel-liban_39971300.jpg)

 

Portretul lui Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, în fața unei clădiri a ONU, în zona demilitarizată de pe partea libaneză a graniței demilitarizată dintre Israel și Liban. Sursă foto: DefenseRomania via EIPA

2. Portretul ... (ali-khamenei-portret-liban-zona-demilitarizata-israel_67412300.jpg)

 

Simbolistica are și ea un rol esențial. Clădire a Hezbollah de la granița dintre Liban și Israel, care copiază celebra clădire Domul Stâncii din Ierusalim, ocuparea orașului fiind obiectivul grupării teroriste șiite. Domul Stâncii are o importanță deosebită pentru musulmani, care cred că de pe stânca aflată în centrul clădirii profetul Mahomed s-a ridicat la Cer și s-a reîntors pe Pământ. Sursă foto: DefenseRomania via EIPA

3. Clădire a ... (hezbollah_29306500.jpg)

 

Locul de la frontieră, aflat pe teritoriul israelian, unde în 2006 gruparea teroristă Hezbollah s-a infiltrat, a atacat un blindat al IDF, a ucis trei soldați israelieni și a răpit, într-un gest fără precedent, doi soldați israelieni. În 2008 Hezbollah a predat Israelului trupurile neînsuflețite ale celor doi soldați pe care i-a răpit. Evenimentul a declanșat războiul din 2006 dintre Israel și Liban. Sursă foto: DefenseRomania via EIPA

4. Locul de l... (soldati-ucisi-de-hezbollah-in-2006-israel-liban-granita-razboi_03472800.jpg)

 

Pe lângă toate acestea, o importanță deosebită o au tunelele. Tunelele din nordul Israelului, ale Hezbollah, dar și cele din Fâșia Gaza ale Hamas, le vom aborda într-un material viitor.

 

Israel, un stat călit de războaie și de vecini agresivi. Copiii învață să distingă un F-16 de un F-15 după sunetul motoarelor 

 

Cert e că cei de la Alma Center, în timpul vizitei organizate la frontieră de Europe Israel Press Association (EIPA), ne-a prezentat la sediul think tank-ului, aflat în imediata apropiere a graniței, o serie amplă de investigații, analize și conexiuni care duc către un mare actor ce finanțează Hezbollah și fără de care gruparea teroristă nu ar putea supraviețui: Iranul.

Hezbollah e dependent de Iran, atât financiar cât și prin tehnică militară. De precizat că atât Hezbollah cât și iranienii sunt șiiți. Dar asta nu înseamnă că Iranul nu finanțează și Hamas, gruparea sunnită din Fâșia Gaza, în obiectivul de a destabiliza Israelul.

Totodată, situri de lansare a rachetelor și puncte militare strategice ale Hezbollah, prezentate de Alma Center, denotă tactica perfidă a folosirii scuturilor umane, precum se întâmplă și în Gaza, unde Hamas amplasează lansatoare de rachete în imediata apropiere a obiectivelor civile, știind că IDF nu va recurce la uciderea civililor. Multe astfel de obiective sunt amplasate și de Hezbollah în apropierea școlilor, stadioanelor, lăcașelor de cult etc. 

În tot acest timp petrecut la sediul Alma Center, aflat într-un mic orășel la doar 5 kilometri de granița cu Libanul, avioane de vânătoare survolau zona. Întrebându-l pe directorul Alma dacă sunetul avioanelor îl sperie, mi-a dat un răspuns care reflectă conflictul din regiune: În acea parte a Israelului, chiar și un copil poate să distingă un F-16 Fighting Falcon de un F-15 Strike Eagle, doar după sunetul motorului. Iar acest lucru, paradoxal, este liniștitor. Avioanele de vânătoare care patrulează granița, de fapt, liniștesc populația aflată în imediata apropiere a graniței sub permanenta amenințare a grupării teroriste Hezbollah.

Israelul a învățat să trăiască cu războiul și s-a adaptat situației în contextul în care e un stat încercuit de vecini care în mare parte au ca obiectiv dispariția statului Israel. Nu departe de granița României, un alt stat, Ucraina, învață să o facă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel