”Raportul de forțe este de 1 la 5”. Rusia e tot mai aproape de a captura Vuhledar; forțele ucrainene vor fi obligate să se retragă complet din oraș

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata rusă, photo: Ministerul Apărării din Rusia
Armata rusă, photo: Ministerul Apărării din Rusia

Forțele ruse avansează din ce în ce mai mult spre oraș, care s-a dovedit a fi o nucă greu de spart pentru forțele de ocupație, dar se pare că după mai bine de doi ani și jumătate ar putea cădea în mâinile Rusiei, scrie The Telegraph. Pe canalele rusești de propagandă, au apărut deja imagini care arată steaguri rusești ridicate, probabil, în zona Vuhledar.

Vești proaste pentru Ucraina. Situația din Vuhledar este foarte grea, rușii atacă din trei părți, iar forțele ucrainene au din ce în ce mai puține alimente și muniții, recunosc militarii Kievului

Rușii au capturat orașul Ukrainsk și vor să-și stabilească pozițiile în încercuirea planificată a orașului Vuhledar. Rușii au avansat recent la periferia vestică a Vuhledar. Un videoclip cu geolocalizare din 30 septembrie îi arată pe ocupanții ruși instalând un steag în zona de vest a orașului, confirmă ISW.

Vuhledar avea circa 14.000 de locuitori înainte de război, iar dacă orașul va cădea în mâinile Rusiei, va fi cea mai semnificativă victorie a agresorilor de la capturarea Avdiivka în februarie a acestui an.

Experții Institutului pentru Studierea Războiului nu au văzut imagini cu trupele ruse care operează prin zona centrală a orașului, dar cucerirea lui Vuhledar este iminentă.

La rândul lor, analiștii proiectului ucrainean DeepState, citați de Unian, raportează că trupele ruse au intrat în Vuhledar prin vest și sud.

 

Ce înseamnă pierderea Vuhledar

Pierderea Vuhledar, precum și drumul deschis către Kurahov, care în momentul de față pare foarte realist, ar fi o mare lovitură dată de Kremlin în direcția atingerii obiectivului principal al războiului, pe care l-a subliniat și pe 5 septembrie, cucerirea întregului Donbass.

Maiorul de rezervă Oleksi Hetman din armata ucraineană a declarat pentru New Voice că forțele ucrainene riscă încercuirea, așa că retragerea este inevitabilă având în vedere raportul de forțe din zona Vuhledar.

„Nu are sens să fii într-o astfel de situație. Cel mai probabil, nu putem ține apărarea acolo, pentru că inamicul s-a apropiat [de poziții] și depășește cu mult [la număr] una dintre brigăzile noastre, care este deja epuizată și luptă acolo de mult timp. Cel puțin cinci brigăzi rusești luptă, adică un avantaj 1 la 5. Și într-un oraș distrus, nu are sens să te aperi”.

Pe 26 septembrie, militarii celei de-a 72-a brigăzi mecanizate separate, ”Zaporojeții Negri”, ai Forțelor Armate ale Ucrainei, au declarat că continuă să țină apărarea la Vuhledar , negând informațiile despre retragerea Forțelor de Apărare din oraș.

Când soldații ucraineni rămași vor primi permisiunea să se retragă de la Vuhledar și să se îndrepte spre nord-est, este probabil că vor trebui să lupte cu forțele ruse pentru a ajunge pe teritoriul liber.

Că Vuhledar ar putea cădea este clar atât din surse ucrainene, cât și din surse străine pro-ucrainene, așa că putem vedea și confirmarea din partea acestora că rușii fac cu adevărat progrese și că Ucraina poate că a încercat să țină Vuhledar mai mult decât era fezabil operațional.

Oleksandr Musienko, șeful Centrului de Cercetări Militare și Juridice, a vorbit despre complexitatea situației din Vuhledar și despre consecințele ocupării acesteia.

”În primul rând, ei vor începe să controleze înălțimile pentru artileria lor, ceea ce le va permite să încerce din aceste poziții să asigure avansul suplimentar, adică sprijinul de artilerie, suportul de foc care este necesar. (...) În al doilea rând, acest lucru ne înrăutățește oarecum situația, pentru că va trebui să ne retragem pe alte linii, unde nu peste tot avem astfel de înălțimi în această direcție, unde nu se va putea menține apărarea din aceleași poziții avantajoase”, crede Musianko.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel