Harris sau Trump? Va fi dificil pentru viitorul președinte să schimbe politica externă, dar e inevitabil. Era superiorității inegalabile a SUA s-a încheiat și e nevoie de o reașezare strategică

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele american Donald Trump, sursă foto: The White House Facebook
Președintele american Donald Trump, sursă foto: The White House Facebook

Noua administrație americană care va veni la putere după alegerile prezidențiale va întâmpina dificultăți în a-și schimba politica externă, dar situația geopolitică se schimbă, ceea ce face necesară adaptarea. Aceasta este previziunea exprimată de think tank-ul Carnegie Endowment în raportul său "Schimbări strategice în politica externă a SUA".

În cazul în care Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale, ar putea fi dificil pentru el să găsească funcționari de nivel înalt și mediu care să îi împărtășească intențiile de a schimba politica externă. Iar dacă Partidul Democrat câștigă, eventualele schimbări în acest domeniu vor reprezenta, de asemenea, un risc politic pentru noul președinte, deși sunt inevitabile pentru SUA în ansamblu.

Autorii raportului reamintesc că, în timpul mandatului său, Trump a încercat să reducă domeniul de aplicare al garanției SUA pentru securitatea europeană și să reducă implicarea U.S. Army operațiile militare din Orientul Mijlociu.

"În ambele cazuri, el s-a confruntat cu o rezistență puternică din partea birocrației securității naționale, a Congresului și a elitelor din domeniul politicii externe", se arată în raport.

În plus, spune raportul, experții în politică externă care înclină spre opiniile lui Trump sunt împărțiți în mai multe tabere:

"Prin urmare, chiar dacă administrația sa [a lui Donald Trump] ar reuși să găsească și să aducă un număr mare de funcționari de politică externă loiali președintelui și competenți din punct de vedere birocratic, aceștia ar putea să nu fie capabili să adopte un program coerent de schimbare strategică."

În ceea ce privește mandatul anterior al lui Trump, analiștii consideră că eforturile sale au fost încununate de succes doar în legătură cu acele obiective care beneficiau deja de un sprijin larg din partea unor grupuri importante ale establishmentului de politică externă. Și au fost încetinite acolo unde s-au confruntat cu o opoziție activă din partea Congresului sau în cadrul Partidului Republican însuși. De exemplu, el a reușit să rupă acordul nuclear cu Iranul, dar nu a retras trupele americane din Siria, se arată în raport.

 

Statele Unite au nevoie de o reașezare strategică serioasă 

 

În ceea ce privește previziunile privind politica externă în cazul victoriei lui Kamala Harris, Stephen Wertheim, istoric și expert în cadrul Carnegie Endowment, a declarat:

,,Harris provine în mod clar dintr-o altă generație decât președintele Biden, iar acest lucru va face probabil diferența. Ea ar putea, în special în ceea ce privește Israel-Palestina, să fie mai dispusă să asculte Partidul Democrat în ansamblu, nu doar o parte a acestuia".

Potrivit lui Wertheim, orice schimbare în politica externă a președintelui SUA ar fi un risc politic semnificativ.

Autorii raportului analizează exemple de schimbări în strategia externă a SUA care au avut loc de-a lungul istoriei și concluzionează că aproape niciodată nu a fost posibilă punerea în aplicare foarte rapidă a acesteia. De exemplu, chiar și retragerea din Vietnam la începutul anilor 1970 a durat câțiva ani, chiar și pe fondul cererilor unei uriașe mișcări de protest în țară și în străinătate.

,,Alegerea unui președinte care dorește să facă schimbări strategice este un [factor] necesar, dar nu și suficient pentru a produce schimbări strategice", consideră autorii raportului.

În același timp, raportul afirmă: "Astăzi, un număr tot mai mare de analiști susțin că Statele Unite au nevoie de o reorientare strategică majoră''. Autorii raportului consideră că Statele Unite trebuie să fie mai selective în ceea ce privește angajamentele lor pentru a rămâne sigure și prospere în următoarele decenii.

Era hiperputerii americane s-a încheiat, iar țara nu își poate permite o politică a generozității peste tot și întotdeauna.

În schimb, în cel mai rău scenariu, menținerea traiectoriei actuale ar putea crea premisele unui război global catastrofal, potrivit Carnegie Endowment.

Experții sugerează, de asemenea, că epoca de "superioritate de neegalat" a Statelor Unite, când capacitățile sale militare și economice le depășeau cu mult pe cele ale oricărei alte puteri mondiale, a luat sfârșit:

,,Această poziție privilegiată extraordinară a permis Statelor Unite să urmeze politici fără să se preocupe prea mult de modul în care alte puteri mondiale le priveau sau le influențau. Primatul a fost un lux strategic care a permis adoptarea unui program de politică externă menit să construiască o ordine mondială liberală în centrul căreia se afla SUA."

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel