Raport ONU: Atacurile rusești asupra rețelei energetice a Ucrainei „par” să încalce dreptul internațional umanitar

Ionel Copcea |
Data publicării:
Distrugeri în Ucraina provocate de războiul rus împotriva Ucrainei. Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Distrugeri în Ucraina provocate de războiul rus împotriva Ucrainei. Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Într-un raport prezentat pe 19.09.2024, Misiunea Națiunilor Unite de Monitorizare a Drepturilor Omului pentru Ucraina (HRMMU) a apreciat că atacurile aeriene sistematice ale Rusiei asupra rețelei energetice a Ucrainei reprezintă, probabil, o încălcare a dreptului internațional umanitar.

Între timp, Ucraina s-a confruntat cu un alt atac rusesc împotriva infrastructurii energetice din nord-estul țării peste noapte. Acest lucru a fost raportat de agenția de presă Reuters.

Țara, care se apără de agresiunea armată rusă de peste doi ani și jumătate, se pregătește pentru ceea ce probabil va fi cea mai aspră iarnă de la începutul conflictului.

UE dorește să acopere cel puțin un sfert din nevoile energetice ale Ucrainei cu aprovizionarea sa în timpul iernii, a anunțat astăzi Comisia Europeană.

Operatorul rețelei electrice ucrainene Ukrenergo a anunțat pe Telegram că un atac rusesc asupra infrastructurii energetice din regiunea Sumy a provocat o întrerupere temporară a alimentării cu energie electrică în regiune.

De la începutul războiului, Rusia a lansat sute de rachete și drone asupra instalațiilor ucrainene pentru producția, transportul și distribuția energiei electrice. Primul val la scară largă al acestor atacuri a venit în toamna și iarna anului 2022, a reamintit Reuters. Atacurile au continuat pe tot parcursul războiului, dar din martie anul acesta, Moscova și-a intensificat campania împotriva sectorului energetic al Ucrainei. Fiecare val de astfel de lovituri provoacă de obicei câteva ore de întreruperi de curent în orașele ucrainene.

În raportul său de astăzi, HRMMU s-a concentrat pe nouă serii de lovituri între martie și august anul acesta.

“Există motive legitime să credem că multe aspecte ale campaniei militare care vizează deteriorarea sau distrugerea infrastructurii civile a Ucrainei pentru producerea și transportul de energie electrică și căldură încalcă principiile de bază ale dreptului internațional umanitar”, a semnalat misiunea ONU. Reprezentanții săi au vizitat șapte centrale electrice care au fost avariate sau distruse de atacurile rusești, precum și 28 de sate afectate.

 

UE vrea să acopere 25% din nevoile energetice ale Ucrainei

 

2. Distrugeri... (ucraina-rusia-oras_80318000.jpg)

Distrugeri urbane provocate de invadatorul rus în Ucraina. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat astăzi că obiectivul Uniunii Europene este de a furniza un total de 4,5 gigawați de energie electrică Ucrainei în această iarnă, acoperind peste 25% din nevoile țării. Șefa executivului UE a mai spus că va merge din nou în Ucraina vineri, unde se va întâlni cu președintele Volodimir Zelenski.

Ucraina numește atacurile asupra sectorului său energetic o crimă de război. Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mandate de arestare pentru patru lideri politici și militari ruși pentru bombardarea infrastructurii energetice civile. Moscova spune că infrastructura energetică este o țintă militară legitimă și respinge acuzațiile împotriva oficialilor săi ca fiind irelevante.

Raportul HRMMU afirmă, printre altele, că 95% dintre locuitorii Kievului depind de un sistem de încălzire centralizat, a cărui funcționare necesită pompe electrice care împing căldura la etajele superioare ale clădirilor. “Fără surse de energie electrică de rezervă, milioane de locuitori ai orașelor ar putea rămâne fără căldură”, spune raportul.

Potrivit experților, ucrainenii ar trebui să se pregătească pentru întreruperi de curent de patru până la 18 ore pe zi în iarna viitoare. În raport, se mai spune că în vara acestui an, problemele legate de energie au fost al doilea motiv cel mai frecvent pentru care ucrainenii au părăsit țara.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel