Experții de la Carnegie Endowment for International Peace și de la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), care și-au prezentat cercetările în cadrul unui eveniment desfășurat la Washington la 26 martie, au declarat că starea de spirit a alegătorilor de pe ambele maluri ale Atlanticului va determina în mare măsură subiectul sprijinului acordat Ucrainei și distribuirea acestui sprijin între Europa și Statele Unite.
Potrivit unui sondaj realizat în 12 țări europene, doar 1 din 10 europeni crede că Ucraina va putea câștiga războiul, adică va putea recâștiga controlul asupra tuturor teritoriilor sale. De două ori mai mulți europeni cred că Rusia poate câștiga. Și aproape 40% cred că războiul se va încheia cu un compromis între Ucraina și Rusia.
Aproximativ 40% dintre europeni cred că Ucraina ar trebui să fie împinsă să negocieze pacea cu Rusia, în timp ce doar aproximativ o treime spun că Ucraina ar trebui ajutată să-și elibereze teritoriile ocupate de Rusia.
"Am numit acest sondaj "alegeri în timpul războiului", deoarece Vladimir Putin speră că va putea câștiga acest război prin intermediul urnelor de vot, dacă nu îl poate câștiga pe câmpul de luptă. Moscova speră foarte mult că oboseala războiului în Occident va însemna că situația din Ucraina se va duce de râpă", a declarat Mark Leonard, un cercetător britanic, cofondator și director al ECFR.
Potrivit experților, europenii au început încet-încet să înțeleagă că războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei în urmă cu mai bine de doi ani va avea consecințe pentru întregul continent. Ei au început chiar să acționeze, inclusiv prin creșterea cheltuielilor militare, dar schimbarea de mentalitate este prea lentă pentru a schimba în bine percepţia asupra importanţei securităţii regiunii.
De asemenea, gravitatea acestei conștientizări și măsurile pe care europenii sunt dispuși să le ia variază, în funcție de trecutul lor istoric în relația cu Rusia și de poziția lor geografică.
Cercetătorii subliniază că, în timp ce la începutul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, cea mai mare teamă în Europa de Vest era amenințarea unui război nuclear, țările din Europa de Est - Polonia, statele baltice și chiar Finlanda - se temeau cel mai mult de o ocupație rusă. Sprijinul lor pentru Ucraina nu este dictat doar de solidaritate, securitatea lor depinde direct de ceea ce se întâmplă în Ucraina.
În timp ce statele baltice, Polonia și Suedia își sporesc în mod constant cheltuielile pentru apărare și își antrenează forțele armate pentru a rezista unei posibile agresiuni rusești, unele țări, în special cele aflate mai la vest de Rusia, încă visează să se întoarcă la vechea lume normală, în care războiul în Europa pare imposibil și pacea este considerată de la sine înțeleasă.
Dintre cele 12 țări selectate pentru sondaj, suedezii (50%), polonezii (47%), francezii și spaniolii (35% fiecare) sunt cei mai dispuși să sprijine Ucraina. În mod neașteptat pentru mulți, Portugalia se numără printre cei mai activi susținători ai Ucrainei, cu un nivel de susținere aflat pe locul al doilea, după cel al Suediei (48%).
Dar, pornind de la Spania, unde voturile pentru susținerea Ucrainei până la victorie și pentru forțarea acesteia să negocieze cu Rusia au fost împărțite aproape în mod egal, restul țărilor sunt dominate de susținătorii negocierilor - mai mulți în Olanda (37%), Germania (41%), Austria (49%), România (50%), Italia (52%), Grecia (59%) și, mai ales, în Ungaria (64%).
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News