Raport BRI despre disputa geostrategică dintre SUA și China: Drumul digital al mătăsii

H.D. Hartmann |
Data publicării:

Un raport extrem de interesant a fost publicat de către Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) cu privire la modelul de interacțune dintre componentul digital al proiectului global Belt and Road Initiative (BRI). 

Publicitate

Raportul a fost publicat de BRI și analizează disputa geopolitică dintre Statele Unite și China, dispută care are loc pe mai multe linii de front. Una dintre ele, poate cea mai vizibilă datorită impactului său mediatic accentuat, este linia de demarcație a influenței globale asupra infrastructurii de telecomunicații și tehnologii digitale. 

Pe măsură ce această competiție crește, la fel se ridică și probabilitatea unei potențiale bifurcații la nivel global a ecosistemelor tehnologice de informare și securitate. Astfel raportul presupune existența unei falii care împarte deja lumea între democrațiile liberale aliate SUA și țările dependente de tehnologia chineză deja implementată.

Impactul acestei competiții acerbe poate fi observat deja, iar consecințele clivajului generalizat se situează dincolo de politicile corporatiste ale giganților tehnologici sau companiile multinaționale care sunt implicate în lanțurile lor de aprovizionare. Ca atare analiștii care au pregătit raportul consider cî, în ordinea mărimii, al doilea și al treilea efect imediat vizibil  sunt cele care afectează sectoarele securității și apărării din toate țările. 

 

Drumul digital al mătăsii

 

În timp ce această competiție se desfășoară aprig și fără prea multe menajamente, dezvoltarea drumului mătăsii digitale chineze își continuă rapid dezvoltarea globală.

Prin valorificarea punctelor forte ale sectorului public și privat din China, giganții tehnologici apăruți în ultimele decenii își continua eforturile susținute pentru a integra tehnologiile și standardele de securitate, pe care le-au modulat, în ecosistemele digitale ale economiilor dezvoltate sau emergente deopotrivă. Literatura de specialitate existentă privind securitatea și apărarea sistemelor tehnologice deja existente în fața integrării TIC chineze în ecosistemele digitale naționale, indică un grad sporit de preocupare, precum și potențiale amenințări pentru departamentele de apărare, servicii de informație precum și menținerea superiorității tehnologice ale economiilor deja tehnologizate. Permanenta atenție, devenită globală, a Chinei pentru investiții digitale, devine, conform raportului, preocupantă pentru SUA, Europa și economiile dezvoltate ale Asiei de Sud Est.  

 

Problema 5G

 

Raportul se referă și la bine cunoscuta adversitate a SUA la adresa actorului tehnologic Huawei. Deși dovezi definitive ale existenței oricărei „ușă din spate” inserate în desenul echipamentului 5G al Huawei nu au apărut public, problemele de securitate cu privire la utilizarea tehnologiei chineze depășesc capacitatea tuturor actorilor tehnologici chinezi de a răspunde coerent, fără a ezita, marilor preocupări ale celorlalți actori de pe piața mondială.

Din contră, atitudinea actorilor tehnologici chinezi a fost extrem de defensivă, devenind cu timpul de-a dreptul recalcitrantă. De aceea raportul consideră că Huawei și rețele 5G nu ar trebuie să fie singurul obiectiv al implementării unor politici de securitate globale, pentru că problematica tehnologică, a modului de obținere a ei, a reliefului de implementare și la final a obiectivelor de utilizare a informației obținute, sunt mult mai ample și mai profunde, decât alegerea unei simple ținte de atac public și mediatic. 

Într-adevăr, vasta gamă a integrării tehnologiilor chineze, prin intermediul drumului mătăsii tehnologice, înseamnă că rețelele 5G ar trebui privite drept o componentă a unui întreg. Problema potențialului distructiv a elementelor tehnice de subminare a securității rețelelor naționale nu poate deveni singura îngrijorare a guvernelor atunci când decid limitarea sau excluderea prezenței tehnologiei chineze în infrastructurile critice naționale. 

De aceea, raportul amplu și extrem de bine argumentat, urmărește să remedieze acest neajuns al unicității țintei și să ofere argumente pentru o analiză mult mai aprofundată și echilibrată prin evidențierea riscurilor potențiale pe care le prezintă investițiile digitale și tehnologice globale ale Chinei în diverse țări, de pe diferite continente.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel