Numărul lor ''a crescut de trei ori din 2015'', a precizat acest raport al Centrului de securitate al telecomunicaţiilor (CST) din Canada, care se aşteaptă la o nouă creştere în 2019.
''Un mic număr de state-naţiuni sunt la originea majorităţii ameninţărilor cibernetice'', potrivit raportului care menţionează în mod expres Rusia de mai multe ori.
În epoca reţelelor sociale, alegătorii sunt acum principala ţintă a ameninţărilor cibernetice, mai mult decât partidele politice, candidaţii sau personalul lor, subliniază documentul.
''Această schimbare pare să fi apărut în 2016, probabil din cauza activităţilor de ingerinţă online întreprinse de către Rusia împotriva alegerilor prezidenţiale din 2016 în SUA, care au fost percepute ca o reuşită de către autorii ameninţărilor cibernetice'', se subliniază în raport.
Obiectivul imediat al acestei ''ingerinţe străine online'' este de a manipula informaţiile difuzate ''pentru a influenţa opinia şi comportamentul alegătorilor''.
Pe termen lung, ea vizează ''promovarea intereselor economice, ideologice sau militare ale statelor străine'', ''subminarea încrederii în democraţie'' şi ''provocarea de divizări în cadrul alianţelor internaţionale''.
În Canada, cu circa şase luni înainte de alegerile legislative, prevăzute în octombrie, ''este foarte probabil ca alegătorii (...) să se confrunte cu o oarecare formă de activitate de ingerinţă străină online'', fără să ameninţe totuşi scrutinul în sine, care se desfăşoară ''încă în principal pe suport de hârtie''.
Vineri, premierul canadian Justin Trudeau a avertizat în legătură cu riscul unei ingerinţe a Rusiei în alegerile din Canada.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News