Serviciile de informații americane: „Este puțin probabil” ca Rusia să lanseze un atac nuclear în ciuda amenințărilor lui Putin

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Sursa foto: warroom.armywarcollege.edu.
Sursa foto: warroom.armywarcollege.edu.

Decizia Washingtonului de a permite Kievului să folosească arme fabricate în SUA pentru a lovi adânc în Rusia nu a crescut riscul unui atac nuclear, a raportat Reuters pe 27 noiembrie, citând cinci surse anonime familiarizate cu datele serviciilor de informații. Vestea vine în contextul în care președintele rus Vladimir Putin a actualizat doctrina nucleară la 19 noiembrie, iar oficialii guvernamentali ruși continuă să critice recenta decizie a Casei Albe, numind-o un impuls pentru „escaladare”.

În ciuda declarațiilor recente ale Kremlinului, riscul unui atac nuclear este puțin probabil, a relatat Reuters, citând mai multe surse din cadrul serviciilor de informații.

Evaluările serviciilor americane de informații din ultimele șapte luni au arătat că este puțin probabil ca o escaladare nucleară să rezulte dintr-o decizie de relaxare a restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor americane.

„Evaluările au fost consecvente: ATACMS nu vor schimba calculele nucleare ale Rusiei”, a declarat un consilier al Congresului SUA care a fost informat de serviciile de informații.

Între timp, este de așteptat ca Moscova să își intensifice campania de acţiuni de sabotaj asupra unor elemente de infrastructură critică din Europa pentru a crește presiunea asupra Occidentului să înceteze sprijinul acordat Kievului, au declarat agenției de știri doi oficiali de rang înalt, un congresman și doi asistenți ai Congresului.

Unul dintre cei cinci oficiali americani a remarcat, de asemenea, că dezvăluirea noii rachete, referindu-se la Oreshnik, de fabricație rusească, este un pas spre escaladare.

Oficialii americani au declarat că informațiile au contribuit la orientarea dezbaterii controversate din cadrul administrației Joe Biden cu privire la faptul dacă Washingtonul ar trebui să reducă restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor americane din cauza riscului de a-l provoca pe Putin.

La mijlocul lunii noiembrie, Biden a autorizat Ucraina să utilizeze ATACMS pentru a lovi mai adânc în interiorul Rusiei, o decizie menită să consolideze poziția de negociere a Ucrainei. Administrația sa s-a opus anterior furnizării de astfel de arme din cauza temerilor legate de escaladarea tensiunilor cu Rusia.

Schimbările vin pe fondul unor provocări semnificative pentru Ucraina, inclusiv pierderi pe câmpul de luptă, rapoarte privind trimiterea de trupe de către Coreea de Nord pentru a sprijini Rusia și preluarea mandatului de către Donald Trump în ianuarie.

Trump a promis să pună capăt războiului în termen de 24 de ore, dar oficialii se tem că administrația sa va tăia ajutorul pentru Ucraina, subminând capacitatea acesteia de a rezista agresiunii ruse.

Mulți oficiali americani recunosc acum că Ucraina ar putea fi împinsă la negocieri în câteva luni și ar putea fi forțată să cedeze teritorii pentru a pune capăt războiului, a relatat Washington Post (WP) pe 26 noiembrie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel