Potrivit lui Budanov, documentele scurse au fost menite să creeze neîncredere și să compromită în special relațiile reciproce dintre Ucraina și Statele Unite.
Într-un interviu acordat portalului ucrainean NV , Budanov a negat categoric materialele publicate în mai multe mass-media, potrivit cărora Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Rusiei, și Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, plănuiau să „sabotează” planurile agresive ale președintelui rus Vladimir Putin și au încercat să zădărnicească operațiunea militară specială, așa cum se referă Moscova la războiul împotriva Ucrainei.
„Este o minciună, o minciună pură. De fapt, Gherasimov a fost unul dintre puținii care au susținut o operațiune militară. Patrușev a luat o poziție mai neutră. Nu a strigat niciodată: să-i omorâm (ucrainenii) și niciodată nu a strigat că nu este necesară invazia. Ca toată lumea în această chestiune, a făcut totul pentru a nu fi cel mai responsabil. Pentru că el (și nu prea îmi place de el din motive de înțeles) nu este un prost, este departe de a fi un prost”, a spus șeful informațiilor militare ucrainene.
Documentele Pentagon Leaks vorbeau despre o presupusă intenție de sabotaj al lui Gherasimov
Unul dintre documentele publicate, a căror veridicitate nu a fost confirmată de autorități, a provenit dintr-un raport al serviciilor secrete americane.
Potrivit înregistrărilor publicate, raportul includea afirmații ale unei surse ucrainene, citând o sursă rusă fără nume, că Patrușev și Gherasimov complotează să inverseze invazia Ucrainei într-un moment în care Putin era tratat pentru cancer. Se spune că Gherasimov a planificat presupusul sabotaj pentru 5 martie, când șeful Kremlinului urma să înceapă chimioterapia. La acea dată, șeful Statului Major ar fi promis că va „pierde în mod deliberat” așa-zisa operațiune specială lansată de Moscova în februarie anul trecut. Mai târziu, însă, s-a răzgândit și a susținut planul lui Putin de a invada Ucraina.
Zvonuri despre presupusul cancer al lui Putin au apărut în repetate rânduri în presă de-a lungul războiului.
Budanov a contestat, de asemenea, zvonurile despre un conflict între serviciul secret al FSB și Ministerul Apărării. „Nu are sens în acest moment. În principiu, nici nu poate fi numit un conflict real”, a spus el. Întrebat dacă în Rusia este posibilă o rebeliune împotriva lui Putin, el a spus că situația actuală este departe de a fi similară cu orice situație care a dus la rebeliuni în ultimii 400 de ani.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News