Publicitate
Pe 20 ianuarie, vor avea loc poate cele mai importante discuții de până acum, în cadrul Grupului de Contact pentru Ucraina, așa numitul Format Ramstein, găzduit la Baza Aeriană Ramstein, din Germania, de către secretarul american al apărării, Lloyd Austin.
La reuniunea Grupului de Contact pentru Ucraina va participa și ministrul apărării Angel Tîlvăr, alături de oficiali din aproximativ 50 de state.
”Anticipez o continuare a sprijinului internaţional pentru Ucraina şi acest lucru este considerat şi de mine şi de către colegii mei din minister ca fiind o atitudine importantă nu doar pentru poporul ucrainean şi pentru întreaga comunitate internaţională. România a participat la toate aceste reuniuni. După Ramstein, săptămâna viitoare eu voi merge pentru o întâlnire bilaterală cu noul ministru al Apărării din Germania, urmând ca în săptămâna următoare întâlnirii mele să mă deplasez probabil la Bruxelles, unde vom avea în alt format discuţii pe aceleaşi teme”, a declarat ministrul apărării Agel Tîlvăr.
Pe agenda Formatului Ramstein, evaluarea situaţiei de securitate din Ucraina a ajuns la stadiul în care trebuie substanțiat ajutorul acordat Ucrainei, subiectul fierbinte pe ordinea de zi fiind tancurile Leopard.
Până la începerea reuniunii, se cunoaște faptul că mai multe state membre NATO vor acorda noi pachete de sprijin militar, o decizie în acest sens fiind luată joi, la Baza militară NATO de la Tapa, Estonia.
Astfel, un grup de 11 ţări membre ale NATO au convenit la reuniunea din Estonia să ofere Ucrainei noi arme şi au semnat o declaraţie comună în care cer şi altor state să-şi intensifice ajutorul pentru armata ucraineană, în special cu tancuri şi alt armament greu.
Angajamentul de la Tallinn - Anunț preliminar Ramstein
La finalul reuniunii, ţările participante au publicat o declaraţie pe care au denumit-o ''Angajamentul de la Tallinn'', capitala estonă.
Declaraţia din Estonia ar putea pune presiune pe Germania să accepte în cele din urmă livrarea unor astfel de tancuri Ucrainei sau măcar să-şi dea acordul ca alte ţări ce au astfel de tancuri în dotare să le ofere Kievului.
Marea Britanie
După ce luni Londra a confirmat un nou pachet de ajutor militar, inclusiv 14 tancuri Challenger 2, obuziere, muniţii, blindate, drone, rachete ghidate şi antiaeriene, ministrul Wallace a declarat joi în Estonia că acest ajutor va fi suplimentat cu încă 600 de rachete Brimstone. ”Rachetele Brimstone vor fi incredibil de importante pentru a ajuta Ucraina să domine pe câmpul de luptă'', a declarat ministrul britanic al apărării, citat de Agerpres.
Danemarca
La rândul ei, Danemarca a anunţat după aceeaşi reuniune că va ceda Ucrainei cele 19 obuziere Caesar pe care le-a comandat din Franţa. Dintre acestea, numai câteva au fost livrate până în prezent.
Estonia
Un ajutor militar substanţial a fost anunţat şi de Estonia, care va trimite Ucrainei un nou pachet de artilerie grea de 155 mm, muniţii pentru tunurile de 122 mm şi lansatoare de grenade antitanc.
Estonia aduce astfel la 1% din PIB-ul său ajutorul militar oferit Ucrainei şi le-a sugerat celorlalte state din UE să-i urmeze exemplul. Ministrul eston al apărării Hanno Pevkur a spus că dacă UE ar aloca 1% din PIB-ul său pentru a ajuta militar Ucraina, acest ajutor ar ajunge la circa 150 de miliarde de euro.
Polonia
Varșovia a comunicat la rândul ei că va trimite Ucrainei tunuri antiaeriene şi 70.000 de obuze. În acest timp, la Varşovia, premierul polonez Mateusz Morawiecki a evocat posibilitatea ca Polonia să ofere Ucrainei tancuri Leopard 2 fără a mai aştepta să primească acordul de re-export din partea Berlinului.
Republica Cehă
Va continua ajutorul în ceea ce privește producerea de muniție de calibru mare, obuziere și APC.
Letonia
Riga trimite sisteme de apărare aeriană portabile(Stinger) și elemente suplimentare de apărare aeriană, două elicoptere M-17, zeci de mitraliere cu muniție, câteva zeci de UAV-uri și piese de schimb pentru obuziere M109 de 155 de mm.
Lituania
Noul pachet de sprijin letal lituanian este format din zeci de tunuri antiaeriene L-70 cu zeci de mii de muniție și două elicoptere Mi-8
Slovacia
Efortul se concentrează în prezent pe posibilități legate de principalele tancuri de luptă, vehicule de luptă de infanterie, sisteme de apărare aeriană, dar și producție sporită de obuziere, echipamente de deminare și muniție.
Livrarea Leopard, dată ca aproape sigură
Potrivit ministrului lituanian al apărării Arvydas Anusauskas, mai multe ţări vor anunţa vineri ''sigur'' trimiterea unor tancuri Leopard către Ucraina, iar în total la reuniunea din Germania vor fi promise Kievului sute de blindate.
La reuniunea din Estonia au participat miniştrii apărării din Marea Britanie, Lituania şi Estonia, precum şi reprezentanţi din Danemarca, Republica Cehă, Olanda, Germania, Slovacia, Spania, Polonia şi Letonia.
''Vom continua împreună să sprijinim Ucraina pentru a trece de la rezistenţă la expulzarea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean'', se arată în text. Pentru aceasta, adaugă semnatarii, Ucraina are nevoie de ''tancuri grele, sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă, operând împreună cu grupuri de artilerie, precum şi de elemente de înaltă precizie pentru a ţinti logistica şi unităţile de comandă ruseşti în teritoriul ocupat''.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News