Rafale vs. F-21. Franța și SUA, în dispută pentru câștigarea celei mai mari licitații de avioane militare din istorie

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Rafale, sursă foto: Ministerul Apărării de la Paris
Rafale, sursă foto: Ministerul Apărării de la Paris

După ce s-au „ciocnit” în ceea ce presa a numit criza submarinelor - ca aurmare a deciziei Australiei de a renunța la un contract cu Franța în detrimentul submarinelor americane nucleare - Franța și SUA își dispută și o licitație, considerată a fi cea mai mare licitație pentru avioane militare din istorie.

E vorba de un contract pe care India îl pune la bătaie, pentru înzestrarea cu 114 avioane de vânătoare, licitație estimată la aproximativ 15 miliarde de dolari.

Aeronavele vor fi achiziționate în baza programului MRFA (Multi Role Fighter Aircraft), iar achiziția ar trebui să se facă separat de programul celor 36 de avioane Rafale pe care indienii le-au achiziționat, precum separat și de aeronavele rusești MiG-29 și Su-30MKI achiziționate.

 

India are nevoie cât mai rapid de aeronave militare

 

Înzestrarea se face în contextul în care indienii își propun să operaționalizeze 42 de escadrile de luptă pentru a putea acționa simultan atât la granița cu Pakistanul, cât și cu China, state cu care New Delhi se află în relații tensionate. La situația de la graniță se adaugă problema aeronavelor MiG-21 Bison, a căror resursă de viață se apropie de final, coroborat cu situația avioanelor indiene MiG-29 și Mirage 2000 care în viitorul apropiat vor trebui și ele scoase din uz.

În tot acest context, Vivek Ram Chaudhari, noul șef al Statului Major al Forțelor Aeriene Indiene, într-un interviu acordat vineri, a declarat că programul MRFA (privind achiziționarea a 114 avioane de luptă fabricate în India) va fi accelerat. Programul a fost demarat în 2018, dar de atunci licitația nu a avansat foarte mult.

Știm că există oferte din partea celor de la Boeing care propun Indiei F/A-18, suedezilor de la Saab cu Gripen, Airbus care propune Eurofighter Typhoon, francezii de la Dassault Aviation cu Rafale, americanii de la Lockheed Martin cu F-21 și, se pare, vor fi prezenți și rușii cu MiG-35 și Su-35. 

 

Francezii prezintă argumentele care, în opinia lor, fac din Rafale favoritul celei mai mari licitații de avioane militare din istorie

 

Publicația franceză Opex360, citând interviul acordat de șeful Statului Major al Forțelor Aeriene Indiene celor de la RFI, semnalează că oficialul indian a dat un indiciu cu privire la licitație, în momentul în care a fost întrebat de Rafale.

„Suntem mulțumiți de performanțele acestor aeronave (n.a. - Rafale), dar nu aș pot să spun dacă e principalul favorit sau nu în programul MRFA”, a precizat oficialul indian. Publicația franceză amintește însă că ... fiul oficialului indian este pilot de Rafale.

Iar francezii mai adaugă un argument pentru care, în opinia lor, Rafale ar fi favorit în fața F-21, F/A-18, Gripen sau Eurofighter: India, așa cum a confirmat și Vivek Ram Chaudhari, are pe masă oferte de aeronave ce dețin tehnologie de generația 4.5, dar un argument care va avea un cuvânt greu de spus în desemnarea marelui câștigător este capacitatea viitoarelor avioane care vor fi dezvoltate în India de a integra tehnologii de generația a V-a și a VI-a.

„În mod cert, Rafale, la standardul F4, care va fi un preambul al viitorului avion de generația a VI-a din cadrul programului SCAF, pare a fi propunerea ideală. Aeronavele concurente din program nu dețin aceste capacități”, arată publicația franceză Opex360, care conchide că prețul versiunii indiene dezvoltate de Dassault Aviation a fost amortizat, un alt avantaj pentru Franța. 

 

F-21 e propunerea Lockheed Martin pentru India

 

2. Concept F-... (f_21_india_28791400.png)

Concept F-21 India, sursă foto: Lockheed Martin

 

De partea cealaltă nu puține sunt vocile care spun că, în pofida numeroaselor oferte care se află pe masa Indiei, New Delhi va alege între Rafale și F-21.

Experții consideră că noul F-21 este de fapt o versiune îmbunătățită a F-16 Viper. 

F-21 e o aeronavă special dezvoltată pentru India care a fost prezentată de gigantul american la expoziția internațională din domeniul aeronautic "Aero India 2019". Lockheed Martin îşi ia angajamentul să producă avionul F-21 în parteneriat cu compania indiană Tata Advanced Systems. Compania americană a ţinut să precizeze că avionul va fi produs în totalitate în India.

Iar americanii spun însă și ei că dețin același avantaj pe care Rafale l-a revendicat, în ceea ce privește integrarea de tehnologie de generația a V-a pe viitoarele F-21. 

Într-un interviu acordat anul trecut publicației Defence.Capital, Kurt Knust, directorul programului F-21 al Lockheed Martin, a precizat că noile avioane, în cazul evident în care India le va alege, vor fi echipate cu sisteme ce se regăsesc pe F-35 și F-22 Raptor.

Rămâne de văzut ce va alege India, ceea ce știm până în prezent e că programul va fi accelerat. În orice caz, pe lângă Rafale sau F-21, în cursă se află și alte aeronave precum F/A-18, Gripen, Eurofighter, MiG-35 sau Su-35 iar surprizele nu sunt excluse.

Acest contract privind 114 aeronave se acordă prin licitație și e un program diferit de cele 36 de aparate Rafale pe care India le-a achiziționat în regim de urgență prin atribuire G2G (guvern la guvern) din Franța, în contextul tensiunilor cu China.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel