Rafale second hand - Grecia şi Croaţia, primii clienți europeni? Parisul nu renunţă la 'piaţa' croată

Rafale, sură foto: Dassault Aviation
Rafale, sură foto: Dassault Aviation

Dassault Aviation a avut dificultăți la exportul pe piața europeană a aeronavelor de vânătoare Rafale, cu toate că ele sunt printre cele mai performante din lume.

În contextul tensiunilor dintre Grecia și Turcia, Atena a solicitat achiziționarea a 18 aeronave Rafale, dintre care 12 vor fi second hand. Dorinţa Greciei este că primul avion Rafale să ajungă la Forţele Aeriene Elene în decursul anului viitor.

Grecia va deveni astfel primul client european căruia Dassault Aviation îi va livra aeronave Rafale.

Atena a mai tatonat terenul Rafale și în trecut. În 2008 au existat negocieri între cele două părți pentru achiziționarea avioanelor Rafale, dar și a unor fregate franceze. Doar că a urmat criza economică profundă care a lovit Grecia, astfel că, deși Atena și-a menținut cheltuielile militare la un nivel ridicat, discuțiile cu privire la aeronavele Rafale au fost suspendate.

Dar Franța a oferit Rafale și către Croația care urmărește să își înlocuiască bătrânele aeronave MiG-21. Acest stat din fosta Iugoslavie intenționează să achiziționeze 12 aeronave, oferte primind atât pentru avioane noi, cât și recondiționate.

 

Rafale vrea să intre și pe piața din Croația, tot cu aeronave second hand

 

Faptul că oferta Parisului către Zagreb e reprezentată de 12 aeronave recondiționate Rafale, a dus, pe bună dreptate, la speculații potrivit cărora în contextul în care Grecia va primi 12 Rafale second hand, oferta pentru Croația va pica. 

Nu este însă așa. Francezii de la Opex360 subliniază că oferta pentru Croația rămâne valabilă, cu toate că grecii vor semna un contract pentru 12 Rafale second hand.

Generalul Francois Lecointre, şeful Statului Major al Armatei franceze, a confirmat, în cadrul unei audieri care a avut loc în Senat în cursul zilei de ieri, că în septembrie anul trecut i s-au oferit Croației doisprezece aeronave recondiționate Rafale. 

De altfel ministrul apărării Florence Parly a dat asigurări că Franța va plasa o comandă pentru a înlocui cele 12 aeronave Rafale pe care le vor vinde grecilor.

 

Armata vrea ca Dassault Aviation să își asume riscul pentru noi linii de asamblare

 

Armata franceză e de părere însă că Dassault Aviation ar trebui să ia în considerare creșterea capacității de producție prin deschiderea a noi linii de asamblare întrucât aceste aeronave second hand care urmează să fie vândute provin de la forțele armate, lucru care lasă un ”gol” în Armată. 

Cert e că deși nu s-a semnat încă contractul, grecii vor deveni primii clienți europeni ai Rafale. Dacă și Croația va alege tot 12 aeronave Rafale, francezii vor trebui să înlocuiască cât mai rapid 24 de aeronave. Dar vor intra puternic și pe piața europeană cu aceste aeronave de vânătoare.

Croații au de ales între două modele noi: Gripen produs de suedezii de la Saab și aeronave americane F-16 noi în versiunea Block 70/72. Cele două oferte second hand sunt reprezentate de Franța prin Rafale și Israel cu F-16 în versiunea Block 30. 

CITEȘTE ȘI: Croația, între avioane de vânătoare noi sau second hand: 4 oferte pentru 3 modele. Zagrebul are nevoie urgentă de avioane

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel