Francezii au semnat un contract pentru avioane Rafale cu Grecia, iar în aceste săptămâni a fost oficializată vânzarea de avioane Rafale către Croația, stat care are nevoie urgentă de aeronave pentru a înlocui bătrânele MiG-21, principalele avioane ale forțelor armate de la Zagreb.
Astfel, numărul clienților externi ai avioanelor Rafale se ridică la cinci: Egipt, Qatar, India și cele două state europene Grecia și Croația.
Acestora li s-ar mai putea adăuga un alt stat, e vorba despre Elveția. O decizie oficială e așteptată în jurul datei de 23 iunie.
Elveția, un caz aparte. Înzestrare prin referendum
Elveția e un caz aparte pentru că inclusiv înzestrarea se face prin acordul poporului, prin referendum. Iar în septembrie anul trecut, referendumul pentru avioane de vânătoare a trecut, dar la mustață. A fost a doua încercare, după ce în 2014 elvețienii au respins la urne achiziția de avioane Gripen. De data aceasta, la ultimul referendum, elvețienii nu au mai specificat modelul avionului, ci au întrebat populația dacă țara lor este de acord să achiziționeze avioane, urmând ca decizia în cazul în care referendumul ar fi trecut - cum s-a și întâmplat - să o ia ulterior factorii politici și militari.
Berna va alege dintre: F-35 al Lockheed Martin, F/A-18 Super Hornet dezvoltat de Boeing, Rafale al Dassault Aviation și Eurofighter Typhoon - Airbus. Gripen a fost „scos” din cursă după cum am arătat mai sus, ca urmare a respingerii primului referendum.
Cu un Eurofighter ce se dovedește a fi un avion bun, dar scump, cu șanse reale rămân trei jucători: Rafale, F-35 și F/A-18 Super Hornet.
Potrivit francezilor de la Opex360, care citează informații și un editorial al jurnalistului Eric Felley, în publicația elvețiană Le Matin, Rafale se află în acest moment în pole position.
Rafale e favorit în fața F-35 sau F/A-18 Super Hornet. Jurnaliștii francezi și elvețieni explică de ce
Unul din motive ar fi faptul că, potrivit jurnalistului elvețian, alegerea unor avioane americane, cum e cazul F-35 sau F/A-18 Super Hornet ar trebui supusă unui nou referendum. Iar acest lucru este riscant, mai ales că referendumul pentru achiziționarea de aeronave din septembrie a trecut cu 50.1%, iar cel pentru Gripen a fost respins.
Și ar mai fi un lucru important. Elveția nu prea ar avea ce face cu avioane precum F-35 sau F/A-18 Super Hornet, în contextul în care Berna dorește să folosească noile avioane doar pentru misiuni de poliție aeriană.
În aceste condiții, F-35 e departe de a fi cea mai potrivită alegere, iar în ceea ce privește Super Hornet, se pare că, potrivit surselor citate, prețul ofertei depășește cu mult cerințele elvețienilor.
Media din Elveția se avântă într-un pronostic și crede că alegerea Bernei va fi Rafale. Rămâne de văzut, în contextul în care o decizie e așteptată în aproximativ două săptămâni.
Oricum, lupta rămâne deschisă, mai ales că vorbim de un contract ce se ridică la nu mai puțin de 6.64 de miliarde de dolari.
Aplicația DefenseRomania vă aduce cele mai importante știri ale zilei, totul cu un singur click
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News