Rafale animă rivalitățile din Balcani. Belgradul visează la Rafale de top, dar Croația îi taie elanul: Fără NATO, nu poți avea acces la toate funcțiile avionului

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Rafale croat Foto: MOD al Croației, captură video
Rafale croat Foto: MOD al Croației, captură video

Serbia și Croația au semnat contracte pentru avioane Rafale în configurații și la prețuri considerabil diferite. Deși Belgradul spune că va primi cele mai noi avioane disponibile pentru export, un general croat spune care sunt limitările platformelor care vor ajunge în dotarea Forțelor Aeriene ale Serbiei.

Cele două state din fosta Iugoslavie au achiziționat câte 12 avioane Rafale, dar cam aici se opresc asemănările.

Serbia și Franța au semnat un acord pentru 12 Rafale noi, de generația 4,5 - cumpărate pentru 2,7 miliarde de euro - care vor  înlocui avioanele MiG-29 din perioada sovietică ale Belgradului. 

Contractul include un pachet complet de logistică, piese de schimb, motoare suplimentare și asistență tehnică. Prima rată pentru avioane, în valoare de 417 milioane de euro, a fost deja plătită pe 20 octombrie anul acesta, notează publicația Radar. Primele Rafale vor ajunge în 2028.

Ulterior președintele Vucic și a declarat pentru publicația de specialitate Tango Six că Forțele Aeriene  vor primi cea mai recentă versiune de Rafale - F4.1.

”Am cumpărat cea mai recentă versiune 4.1, cu cel mai sofisticat sistem radar, cea mai bună protecție. Am cumpărat tot ce e mai bun”, a precizat Vucic.

Vucic a mai spus că avioanele vor fi livrate cu racheta aer-aer cu rază medie de acțiune ”Mica” produsă de MBDA, și nu cu mai sofisticata rachetă cu rază mai lungă ”Meteor”.

”Grecii pot lua racheta Meteor, dar noi și croații putem obține rachetele Mica. Care, după cum știți, merg până la 300 de kilometri, dacă nu mă înșel”, a estimat atunci - incorect - Vucic (raza maximă a acelei rachete, de altfel excelentă, este de 80 km și nici cea mai recentă variantă NG nu va avea o rază de acțiune mai mare de max. 160 de  km).

 

Cea mai recentă versiune a Serbiei nu poate folosi toate avantajele platformei

Croația,  în schimb, a achiziționat cu 1,1 miliarde euro un pachet de 12 avioane Rafale, aflate în uz în Franța.

Au fost încheiate patru contracte, incluse în „pachetul total”. Întreaga ofertă include (pe lângă avioanele propriu-zise) antrenamentul piloților, arme suplimentare cu firme specializate care produc armament, precum și un acord-umbrelă la nivelul Guvernelor Franței și Republicii Croația, care garantează livrarea către Croația a Rafale F3R (în timp ce Serbia va primi Rafale F4.1)  fără nicio restricție.

Acum câteva săptămâni, generalul de brigadă Davor Tretiniak, șeful Direcției Armamente din Ministerul croat al Apărării, a vorbit despre diferențele dintre avioanele Rafalele achiziționate de Croația și Serbia.

Davor Tretiniak a precizat că este vorba despre „echipamente speciale de comunicații de navigație, legături tactice de date și arme speciale folosite de membrii NATO în operațiuni de luptă”.

”Doar membrii NATO au acces la acele aplicații care se află pe Rafale-ul nostru, fie cu aprobarea specială a majorității membrilor NATO, fie cu aprobarea specială a guvernului SUA”, a subliniat el.

Rafale / Foto:SIRPA-AIR, via ministerul croat al apărării MOHR.hr

”Ca să explic puțin mai grafic, e ca și cum ai avea un iPhone, dar nu poți accesa toate aplicațiile disponibile pe el. Eu am toate aplicațiile disponibile pe iPhone deoarece sunt membru NATO. (Serbia - n.r.) a comandat un astfel de iPhone, nou-nouț, dar nu are acces la aceste aplicații pentru că nu este membru NATO”, a adăugat el.

Croația are deja 6 Rafale și va primi restul aeronavelor în următoarele luni. Două avioane vor veni în noiembrie și decembrie 2024 și încă patru în anul următor. ”Știm datele exacte, zilele, totul este de acord. În opt luni, toți Rafalele vor fi în Republica Croația”, preciza generalul, în luna septembrie, citat de Jutarnji.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel