Radu Tudor, despre Primăvara de la Praga: Serviciile militare ale României aveau informații despre o invazie militară sovietică în '68

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Jurnalistul militar Radu Tudor, autorul volumului „NATO. 70 de ani de apărare și securitate euro-atlantică”, vorbește despre Primăvara de la Praga și invadarea Cehoslovaciei.

Radu Tudor amintește de politica expansionistă a Rusiei. Într-o postare pe contul personal de Facebook, jurnalistul precizează că Armata română se afla „în stare de alertă la cel mai înalt grad” în 21 august 1968, când trupele Tratatului de la Varșovia au invadat Cehoslovacia, planul URSS fiind și o invazie militară asupra României.

Jurnalistul subliniază importanța apartenenței la NATO, „această calitate excepțională” prin care Articolul 5 garantează integritatea teritorială a României, amintind că Bsarabia și Bucovina de Nord se află azi în afara granițelor țării-mamă din cauza „poftelor imperial-teritoriale de nestăvilit ale Moscovei”.

„Pe 21 august 1968, Armata Romana era in stare de alerta la cel mai inalt grad. Serviciile militare de informatii aveau dovezi clare privind determinarea Moscovei de a invada militar si #Romania, odata cu #Cehoslovacia. Au fost momente dramatice, iar stenogramele discutiilor conducerii tarii din acea perioada confirma tensiunea uriasa a momentului. Desi e detinatoarea unui imense suprafete, #Rusia a ravnit mereu la ocuparea unor teritorii romanesti si nu numai. In mai multe etape ale istoriei a si reusit. Basarabia si Bucovina de Nord sunt si azi in afara granitelor noastre numai din cauza poftelor imperial-teritoriale de nestavilit ale Moscovei. Azi suntem membri #NATO si aceasta calitate exceptionala ne garanteaza prin Articolul 5 al Tratatului de la Washington solidaritatea aliata pentru integritatea teritoriala si apararea populatiei Romaniei”, a precizat Radu Tudor, pe pagina personală de Facebook.

 

Primăvara de la Praga - 21 august 1968

 

Denumită 'Operaţiunea Dunărea', invazia statelor membre ale Tratatul de la Varşovia (cu excepţia României și a Albaniei care nu mai era un membru activ la vremea respectivă - n.red.) a mobilizat iniţial circa 200.000 de soldaţi, 2.300 de tancuri şi avioane ale armatelor Uniunii Sovietice, RDG-ului, Poloniei, Ungariei şi Bulgariei, care în noaptea de 20 spre 21 august 1968 au trecut graniţa Cehoslovaciei. Contingentul a fost suplimentat în zilele următoare, ajungând la circa 750.000 de soldaţi şi 6.000 de tancuri. 

Se consideră că Primăvara de la Praga a început pe 5 ianuarie 1968, când Alexander Dubcek, liderul mişcării reformiste, a fost numit secretar general al Partidului Comunist Cehoslovac (KSC), unele tendinţe de deschidere fiind însă observate încă din anii anteriori. 

În aceste circumstanţe a ajuns Dubcek la putere şi, cu toate că a păstrat monopolul partidului unic, el introduce măsuri de reformă şi 'democratizare' a regimului, inclusiv libertatea de exprimare şi a presei. Este de asemenea legalizată formarea partidelor politice şi a sindicatelor, este recunoscut dreptul la grevă şi cel de a călători liber în statele occidentale, ceea ce până atunci era interzis. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel