Radarul GM 200 ar putea fi „ochiul” de ultimă generație al României. GM 200 poate fi integrat și pe actualele HAWK până la achiziția noilor sisteme SHORAD/VSHORAD

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Radar GM200 produs de Thales la Limour / Foto: DefenseRomania
EXCLUSIV
Radar GM200 produs de Thales la Limour / Foto: DefenseRomania

Contextul de securitate obligă România să își îmbunătățească sistemele de apărare împotriva unor acțiuni ostile venite din partea Federației Ruse, iar sistemul de supraveghere aeriană este unul dintre elementele esențiale în acest sens.

Cu toții ne amintim primele zile ale invaziei ruse din Ucraina. Blindatele Moscovei au pătruns zeci de kilometri în teritoriul ucrainean, înaintând din mai multe direcții. În paralel, elicoptere rusești au fost trimise dinspre Belarus ca să creeze un cap de pod pe aeroportul Hostomel, de lângă capitală - dacă reușeau acest lucru, situația era pecetluită pentru conducerea de la Kiev.

Totuși, a mai fost un lucru care a salvat Ucraina - capacitatea forțelor ucrainene de a rămâne relevante după primele zeci de ore ale atacului, în pofida unui raport de forțe covârșitor în favoarea Moscovei.

Supraviețuirea forțelor antiaeriene ucrainene s-a datorat și faptului că, înainte de invazie, Ucraina a repoziționat cele mai importante instalații radar și de apărare antiaeriană, ceea ce a permis forțelor sale să păstreze parțial supremația aeriană, iar avioanele inamice au fost împiedicate să preia controlul.

 

Al doilea sistem radar GM200, cumpărat de Ucraina

Radar GM200, testat la Limours / Foto: DefenseRomania

Lecțiile din Ucraina sunt analizate și la nivelul MApN pentru a găsi soluțiile de răspuns la un astfel de scenariu negativ.

Cât de pregătită este România să răspundă și să reziste unei amenințări militare este dificil de evaluat. Dar, cu siguranță, capacitarea țării noastre de a "simți" pericolul trebuie îmbunătățită substanțial.

Între timp, Kievul a reușit să obțină sisteme moderne de apărare antiaeriană, dar și instalații radar care asigură atât supravegherea aeriană, cât și controlul focului.

Chiar zilele trecute, Ministerul Apărării ucrainean a semnat un contract pentru livrarea unui al doilea sistem complet de apărare aeriană (ControlMaster 200), produs de compania franceză Thales, care include radar de supraveghere Ground Master 200, un sistem de comunicații radio, centrul de comandă și control ControlView împreună cu terminale portabile de alocare a armelor. Sistemul ControlMaster 200 oferă supraveghere completă a spațiului aerian pe o rază de până la 250 km.

 

Producția în România

La invitația Thales, DefenseRomânia, s-a deplasat zilele trecute, la sediul companiei franceze din Limours - un centru de excelență pentru apărarea antiaeriană, situat la sud de Paris și având circa 1.300 de angajați - unde a putut vedea cum se produc și testează echipamentele produse de Thales. 

Iar Armata României are nevoie de cât mai multe sisteme moderne de detecție care să poată sprijini toate straturile de apărare antiaeriană - de la cel cu rază foarte scurtă de acțiune (VSHORAD) sau scurtă (SHORAD), până la apărarea aeriană cu rază scurtă de acțiune extinsă (E-SHORAD).

Iar sistemul radar GM200 ar putea fi o soluție și pentru România, mai ales că este compatibil și cu sistemele aflate în dotarea Armatei României (inclusiv vechiul sistem antiaerian american Hawk), confirmă oficialii Thales.

Apropo de numărul de angajați și de capacitățile de producție, una din întrebările noastre pentru oficialii companiei franceze s-a referit și la posibilitatea ca România să poată fi inclusă în ciclul de producție al radarelor realizate de compania franceză.

Facilitate de producție a radarelor GM200 de la Limours / Foto: DefenseRomania

”Thales deține o serie de facilități de producție în Flancul estic. Spre exemplu, in România avem un centru de Excelență în care ingineri (români - n.r) contribuie la proiecte derulate pentru structurile Thales, iar acest aspect este unul valoros pentru noi", a precizat un oficial al companiei franceze, care se referă atât la laserul de la Măgurele unde Thales este parte din proiect, cât și la Centrul de Excelență în Inginerie din București, care numără aproximativ o mie de ingineri.

Reprezentantul companiei explică și cum am putea avea „mai mult Thales” în peisajul industriei românești de apărare.

Condiția esențială pentru o eventuală implicare a francezilor în industria românească este un parteneriat care să includă achiziția unui număr semnificativ de echipamente produse de Thales.

Din păcate, în ultimele decenii, industria românească de apărare nu a reușit să țină pasul cu ceea ce se produce la nivel mondial. Cu excepția notabilă a unor proiecte punctuale, mai toate domeniile sunt încremenite în timp și produc tehnică deja depășită.

Astfel că orice proiect de cooperare cu giganții din industria mondială de apărare reprezintă o gură de oxigen pentru industria autohtonă de profil și un potențial pas înainte pentru modernizarea Armatei României.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

 

Despre GM 200, radarul de ultimă generație al Thales

 

GM 200 detectează și urmărește simultan ținte la altitudine joasă, până la mare altitudine. Radarul asigură coordonarea sistemelor de apărare aeriană cu rază foarte scurtă de acțiune (VSHORAD) până la sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune (SHORAD).

GM 200 are o autonomie de peste 24 de ore, rază medie de acțiune și poate fi operat de doi militari.

În urmă cu doi ani, în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris, cei de la Thales au confirmat pentru DefenseRomania că plănuiesc montarea radarului pe un camion Iveco.

În versiune maritimă radarul poate identifica inclusiv nave rapide mici.

Radarul poate identifica inclusiv drone și e combat proven inclusiv în Orientul Mijlociu unde a trecut testul reprezentat de pericolul generat de sistemele UAV și rachetele de croazieră.

Thales precizează că marele avantaj al GM 200 e că deși pe piață există numeroase sisteme radar care pot detecta la o rază mare de acțiune, acestea au probleme în detectarea dronelor mici și a rachetelor rapide, ceea ce reprezintă o componentă esențială a sistemelor de apărare. Iar războiul rus împotriva Ucrainei ne-a arătat cât de importantă e apărarea împotriva dronelor, utilizate intens în războiul modern.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel