Premieră a industriei americane: SUA au integrat racheta SM-6, printre cele mai puternice ale Marinei, pe noul radar al Patriot

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Raytheon
Sursă foto: Raytheon

Compania americană Raytheon a integrat în premieră racheta antiaeriană SM-6 - una dintre cele mai puternice ale Marinei, cu radarul de ultimă generație, LTAMDS, al Armatei.

Evenimentul a avut loc în cadrul exercițiului Valiant Shield 24 desfășurat în Pacific. Conectarea celor două componente a fost efectuată prin sistemul unic de comandă al luptei antiaeriene – IBCS.

Raytheon, o companie RTX, a demonstrat o angajare simulată complexă de rachete, utilizând senzorul de apărare antiaeriană și antirachetă de nivel inferior al armatei SUA (radarul LTAMDS) și Sistemul de comandă pentru lupta de apărare antiaeriană și antirachetă (IBCS), lansând principalul efector cu rază lungă de acțiune al Marinei SUA (Standard Missile-6 SM-6), a anunțat Raytheon, pe 18 iulie.

Testul a avut ca scop potențiala introducere a rachetei SM-6 în dotarea Forțelor Terestre ale SUA. Radarul LTAMDS, aflat încă în teste, nu a fost prezent la demonstrație.

Folosind datele de urmărire de la simulatoarele LTAMDS ale armatei și software-ul operațional de control al angajării SM-6 interfațat cu IBCS, testul a demonstrat integrarea cu succes a acestor capabilități ale Armatei și Marinei. Acest lucru demonstrează fezabilitatea SM-6 ca efector suplimentar în arhitectura IAMD (de apărare integrată antiaeriană și antirachetă) a armatei, inclusiv IBCS și LTAMDS. Experimentul, care a folosit o combinație de hardware și simulare a sistemelor fizice, a demonstrat detectarea și identificarea eficientă a unei amenințări, transferul de date de țintire și urmărire, comanda de lansare și ghidarea cu succes pentru interceptarea rachetelor, a precizat Raytheon.

„Testul de succes confirmă o opțiune viabilă pentru INDOPACOM (Comandamentul Indo-Pacific) prin demonstrarea SM-6 integrat cu IBCS și LTAMDS”, a declarat Tom Laliberty, președintele Land & Air Defense Systems de la Raytheon. „LTAMDS combinat cu SM-6 adaugă o capabilitate excepțională de a învinge amenințările din ce în ce mai diverse și complexe, cu o rachetă multi-misiune care zboară până la distanța maximă a radarului – oferind Armatei o apărare integrată antiaeriană și antirachetă de mare distanță.”

 

Apărare antiaeriană și antirachetă unificată

Radarul LTAMDS cu acoperire de 360 de grade, va fi folosit de sistemul Patriot.

Probabila introducere a rachetei SM-6 în arhitectura IAMD a Forțelor Terestre ale SUA, va crește raza de angajare a unităților de apărare antiaeriană de la un maxim de 160 km cât are racheta MIM-104D/E PAC-2 a sistemului Patriot, la peste 370 km cât are racheta SM-6.

Amintim că SUA au acceptat să disloce, din 2026, pe teritoriul Germaniei, rachete SM-6, Tomahawk, precum și arme hipersonice aflate încă în dezvoltare.

Radarul de apărare antiaeriană și antirachetă LTAMDS este unul de ultimă generație. Face parte din clasa de radare AESA (Active Electronically Scanned Array), iar celulele sale de emisie-recepție care formează matricea de scanare sunt realizate pe baza nitrurii de galiu, o soluție de înaltă tehnologică dezvoltată de Raytheon. LTAMDS va înlocui radarul AN/MPQ-53/65 care echipează în prezent sistemele Patriot. În martie 2024, Raytheon a anunțat că șase radare LTAMDS sunt în proces de obținere a capabilității de operare pe un sector complet (360 de grade), fiind programate noi teste în cursul anului.

IBCS unifică activele actuale și viitoare în spațiul de luptă, indiferent de sursă, serviciu sau domeniu.

Potrivit dezvoltatorului IBCS, Northrop Grumman, sistemul și-a demonstrat capacitatea de a se integra cu o gamă largă de senzori și trăgători, inclusiv Patriot, Sentinel, F-35, CAMM, Giraffe, PAC 2 (GEM-T), PAC 3 și alte capabiliități independente. În 2023, IBCS a fost aprobat pentru producție la rata completă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel