Rachetele rusești nu au făcut față războiului din Nagorno-Karabah. Armenia a criticat sistemul Iskander, considerându-l 'o armă a anilor ’80'

Ionel Copcea |
Data publicării:

În cadrul unui interviu acordat site-ului de știri “1in.am”, premierul armean, Nikol Pashinyan, a confirmat, pe 23.02.2021, informațiile privind întrebuințarea complexelor de rachete operativ-tactice rusești de tip Iskander în timpul războiului din Nagorno-Karabakh din toamna anului 2020, dar s-a îndoit de eficiența acestora.

Comentând acuzațiile fostului președinte al Armeniei, Serzh Sargsyan, privind utilizarea prematură a complexelor Iskander în timpul ultimului conflict din Nagorno-Karabakh (în a patra zi de război), Pashinyan a precizat că: “fostul președinte ar trebui să de-a răspunsuri și nu să pună întrebări. De exemplu, ar trebui să spună de ce rachetele lansate cu complexele Iskander nu au explodat sau au explodat numai 10%?” Acesta a adăugat că sistemul rusesc Iskander poate fi considerat “o armă a anilor ’80”.

La jumătatea lunii noiembrie 2020, generalul colonel Movses Hakobyan, care a demisionat din funcția de inspector militar șef al Armeniei, a declarat într-o conferință de presă că, în timpul ostilităților din Nagorno-Karabakh, partea armeană a întrebuințat complexele de rachete operativ-tactice Iskander achiziționate din Rusia.

“Complexele Iskander au fost folosite în timpul războiului. Nu pot să vă spun unde”, a precizat Hakobyan pentru jurnaliști.

Ulterior, presa din Armenia a informat că rachetele Iskander au fost folosite în ultimele zile ale războiului în direcția localității Shushi.

Complexele Iskander au fost prezentate pentru prima dată în Armenia în timpul unei parade militare din 2016.

Comentariul autorului: Armenia este singurul stat care a achiziționat complexe de rachete operativ tactice Iskander-E din Rusia, dispunând de patru sisteme de acest tip.

În dotarea Forțelor Armate ale Rusiei se află 13 brigăzi dotate cu rachete Iskander-M, fiecare cu câte 12 complexe. Acestea întrebuințează cel puțin șapte tipuri de rachete, cu o bătaie de aproximativ 500 de kilometri. Rachetele de bază ale complexului sunt racheta balistică 9M723 și rachetele de croazieră 9M728 și 9M729.

Aproape sigur, complexele livrate Armeniei dispun numai de rachete 9M723, cu o bătaie mai mică decât cele ale versiunilor rusești.

Se pare că, după complexele rusești de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir, care au fost aspru criticate pentru ușurința cu care au fost distruse în Siria și în Libia de către dronele turcești Bayraktar, a venit rândul unui alt sistem de rachete rusești să fie contestat în străinătate, respectiv Iskander.

Cu toate acestea, atât Pantsir, cât mai ales Iskander sunt considerate în armata rusă elemente de bază ale dotării Forțelor Aerocosmice și Forțelor Terestre. În primul rând, acestea diferă de versiunile livrate la export, iar în al doilea rând sunt exploatate și deservite strict în condițiile pentru care sunt destinate. În același timp, în baza experiențelor obținute în condiții reale de luptă în Siria, acestea au fost adaptate și perfecționate, ținând cont, mai ales, de întrebuințarea dronelor în războaiele moderne.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel