Rachetele hipersonice ale Rusiei, „glonțul de argint” împotriva portavioanelor americane? SUA conștientizează pericolul

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: USS George H.W. Bush (CVN 77)
Sursă foto: USS George H.W. Bush (CVN 77)

Experții sunt de acord că rachetele hipersonice reprezintă un „game changer”. În acest sens, una din cele mai mari provocări este dezvoltarea unor sisteme de apărare capabile să intercepteze astfel de rachete hipersonice.

În prezent Federația Rusă susține că este singura țară din lume care deține rachete hipersonice. 

Rușii susțin că au dezvoltat și testat deja cu succes rachete hipersonice Avangard și Kinzhal. În 2019 Vladimir Putin spunea că Rusia este singura ţară din lume care deține rachete hipersonice, precizând că e prima oară când Moscova conduce o astfel de ”cursă” a înarmării cu Occidentul.

Iar rachetele hipersonice Kinzhal, lansate de pe avioane militare, sunt în dotarea armatei ruse încă din 2018, susținea în 2019 președintele rus Vladimir Putin.

 

Rachetele hipersonice pot fi „glonțul de argint” împotriva portavioanelor americane

 

Revista americană National Interest, citând experți în domeniul militar, ridică problema reprezentată de astfel de rachete pentru portavioane.

Aceste rachete sunt dezvoltate pentru a atinge țintele cu viteze ce depășesc de 20 de ori viteza sunetului, fapt ce ar face extrem de grea interceptarea.

Portavioanele sunt cele ce dau măsura forței navale impresionante pe care America o are. 

Americanii dețin în prezent 11 portavioane prin care își pot proiecta forța pe întreg globul.

Dacă înainte principala amenințare pentru portavioane era reprezentată de submarine, lucrurile s-au schimbat radical. Războiul modern antisubmarin a redat un avantaj important portavioanelor și grupului de luptă condus de acestea.

Noile sisteme de rachete hipersonice reprezintă azi principala amenințare pentru portavioane. Cu toate că lovirea unui portavion, chiar și cu o rachetă hipersonică, nu e un lucru deloc ușor de realizat.

 

Actualele sisteme de apărare nu pot face față rachetelor hipersonice

 

Despre Kinzhal rușii spun că țara lor este singura din lume care poate lansa rachete hipersonice de pe aeronave precum interceptorul MiG-31 sau bombardierul strategic Tu-22M3. Dacă ar fi să dăm crezare rușilor, rachetele hipersonice Kinzhal lansate de bombardiere Tu-22 au o rază de acțiune de 3.000 de kilometri. Deși cu siguranță rușii exagerează raza de acțiune, pericolul rachetelor hipersonice nu poate fi negat.

Sursa citată subliniază că experții în securitate se tem că apărarea împotriva acestor rachete e aproape imposibilă iar asemenea sisteme vor revoluționa conflictele viitoare. În acest sens, experții sunt de părere că SUA ar trebui să investească mai degrabă în tehnologie prin care să dezvolte sisteme de interceptare a acestor rachete, și mai puțin în construirea unor nave de război masive.

Totuși, lovirea unui portavion chiar și cu o rachetă hipersonică nu e cel mai ușor lucru de realizat. Problema e că față de rachetele balistice care urmează o traiectorie previzibilă, rachetele hipersonice pe lângă viteză. sunt și imprevizibile, putând schimba traiectoria în drumul lor către țintă.

 

SUA conștientizează pericolul. Investiții masive pentru a dezvolta sisteme de apărare împotriva rachetelor hipersonice

 

Interesant e că cei de la National Interest citează un experiment ipotetic realizat de Stalker Zone, în care o rachetă hipersonică lovește portavionul american USS George HW Bush. Concluzia e că, chiar și pentru o rachetă hipersonică, misiunea de a depăși sistemele de apărare, nu e deloc una ușoară. 

Însă aceste rachete reprezintă în mod cert o vulnerabilitate pentru portavioane întrucât sistemele actuale de apărare ale US Navy nu pot face față unei astfel de provocări. Și, potrivit experimentului, nu e necesar ca o astfel de rachetă să lovească un punct vital al portavionului care să se scufunde imediat. E suficient ca puntea navei să fie lovită pentru a scoate „din joc” portavionul.  

În mod cert cele semnalate nu reprezintă o noutate pentru Armata SUA. În cadrul structurii sunt dezvoltate programe importante cu finanțare masivă care au ca scop dezvoltarea de sisteme care să contracareze amenințarea rachetelor hipersonice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel