Președintele american a dat vina pe Ucraina pentru orice întârziere și a susținut că ar putea rezolva războiul din Ucraina „datorită anumitor abilități”.
„Rusia este pregătită să negocieze și să semneze un acord de pace”, a susţinut Trump - fără a oferi detalii, termene sau dovezi.
„Cred că avem un acord cu Rusia. Trebuie să facem un acord cu Zelenski. Și sper că Zelenski vrea... Am crezut că va fi mai ușor să lucrăm cu el. Până acum, a fost mai greu, dar asta e în regulă. E în regulă. Dar cred că avem o înțelegere cu amândoi. Sper că vor merge până la capăt''.
Anterior, la 23 aprilie, Trump a afirmat că Zelenski „complică” negocierile prin declarațiile sale cu privire la Crimeea și a numit situația în care se află Ucraina „oribilă”.
Acesta a adăugat că afirmația lui Zelenski potrivit căreia Ucraina nu va recunoaște niciodată în mod legal ocuparea Peninsulei Crimeea de către Rusia „dăunează grav negocierilor de pace cu Rusia, deoarece Crimeea a fost pierdută cu mulți ani în urmă”.
Ulterior, secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că Zelenski „pare să se îndrepte în direcția greșită”.
Vicepreședintele american J.D. Vance a declarat că Statele Unite se vor retrage din negocieri dacă atât Ucraina, cât și Rusia refuză să facă concesii teritoriale. Potrivit lui Vance, ambele părți trebuie să cedeze părți din teritoriul pe care îl controlează în prezent.
La 22 aprilie, Zelenski a reiterat că Ucraina nu va recunoaște ocuparea Crimeei, adăugând că zvonurile privind „propunerile lui Trump” nu reflectă poziția oficială a SUA.
„Planul de pace” final al lui Trump favorizează Rusia, presează Ucraina
Cadrul de pace descris drept „planul final de pace” al președintelui Donald Trump include înghețarea liniei frontului, recunoașterea de facto a ocupației ruse și furnizarea unor garanții de securitate pentru Ucraina, a scris Axios pe 23 aprilie.
Surse direct familiarizate cu propunerea au declarat că SUA așteaptau un răspuns din partea Kievului până la 23 aprilie.
Documentul, prezentat oficialilor ucraineni la Paris săptămâna trecută, prezintă termenii descriși de SUA drept „oferta finală” a lui Trump. Casa Albă insistă că este pregătită să renunțe la eforturile de pace dacă părțile nu ajung la un acord în curând.
Propunerea va necesita concesii majore din partea președintelui Volodimir Zelenski, care a exclus anterior acceptarea ocupării de către Rusia a Crimeei și a unor părți din patru oblasturi estice ucrainene. Deși Vladimir Putin ar fi sugerat „înghețarea” actualei linii de front ca bază pentru un acord, acesta a respins deja alte elemente ale propunerii SUA - desfășurarea de forțe europene de menținere a păcii în Ucraina.
O sursă apropiată guvernului ucrainean a declarat pentru Axios că Kievul vede propunerea ca fiind extrem de părtinitoare în favoarea Rusiei.
„Oferta prezintă în mod clar ce beneficii tangibile ar putea obține Rusia, dar abordează doar vag și general ceea ce ar putea primi Ucraina”, a declarat oficialul ucrainean.
Potrivit sursei, conform planului lui Trump, Rusia va primi:
- Recunoașterea de jure de către SUA a controlului său asupra Crimeei
- Recunoașterea de facto a ocupării de către Ucraina a unor părți din regiunile Luhansk, Donetsk, Herson și Zaporojie
- Promisiunea că Ucraina nu va adera la NATO (deși documentul afirmă că Ucraina ar putea adera la Uniunea Europeană)
- Ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei începând din 2014
- Extinderea cooperării economice cu SUA, în special în sectoarele energetic și industrial.
În schimb, Ucraina va primi:
- O „garanție de securitate fiabilă” din partea unui grup de țări aliate europene și, eventual, neeuropene (documentul este vag cu privire la modul în care va funcționa mecanismul de menținere a păcii și nu menționează participarea directă a SUA, notează Axios)
- Returnarea unei mici părți din regiunea Harkov, ocupată în prezent de forțele ruse
- Navigarea fără restricții de-a lungul râului Nipru, care trece de-a lungul liniei frontului în sudul Ucrainei
- Despăgubiri și ajutor pentru reconstrucție - deși documentul nu specifică de unde vor proveni fondurile
De asemenea, se pare că propunerea include o clauză referitoare la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia. Aceasta va fi considerată ucraineană, dar va fi operată de SUA, iar energia sa electrică va fi furnizată atât Ucrainei, cât și Rusiei.
Zelenski îndeamnă SUA să adere la Declarația din 2018 privind Crimeea
Ucraina își va respecta întotdeauna Constituția și speră că Statele Unite vor acționa în conformitate cu propriile sale politici, în special Declarația din Crimeea din 2018, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe 23 aprilie.
„Partea americană a împărtășit viziunea sa (de a ajunge la un acord de încetare a focului)”, a declarat Zelenski într-o postare pe Telegram.
„Ucraina și alte națiuni europene și-au prezentat propunerile. Sperăm că această activitate comună va duce la o pace durabilă”.
Președintele a postat, de asemenea, Declarația privind Crimeea emisă de secretarul de stat american Mike Pompeo la 25 iulie 2018. Declarația, făcută în timpul primului mandat prezidențial al lui Donald Trump, confirmă sprijinul SUA pentru suveranitatea Ucrainei asupra teritoriilor confiscate prin forță și respinge încercările Rusiei de a anexa Crimeea.
„Rusia, prin invazia sa din 2014 în Ucraina și tentativa sa de anexare a Crimeei, a încercat să submineze un principiu internațional fundamental împărtășit de statele democratice: faptul că nicio țară nu poate schimba granițele alteia prin forță”, se arată în document.
„Așa cum am făcut în Declarația Welles din 1940, Statele Unite își reafirmă ca politică refuzul de a recunoaște pretențiile Kremlinului de suveranitate asupra teritoriului confiscat prin forță, încălcând dreptul internațional. Împreună cu aliații, partenerii și comunitatea internațională, Statele Unite resping tentativa Rusiei de anexare a Crimeei și se angajează să mențină această politică până la restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei”.
În ciuda „multor tensiuni” pe 23 aprilie, după ce secretarul de stat american Marco Rubio a refuzat să participe la o reuniune diplomatică la nivel înalt la Londra, Zelenski a remarcat că a fost pozitiv faptul că cinci țări - Ucraina, Statele Unite, Regatul Unit, Franța și Germania - s-au întâlnit pentru „a se apropia de pace”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News