Rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune, tot mai aproape de a fi livrate Ucrainei: Administraţia Biden face demersuri pentru a debloca transferul

S.I. Catalin |
Data publicării:

Administrația președintelui american Joe Biden lucrează pentru a furniza Ucrainei noi și puternice rachete balistice ATACMS cu rază lungă de acțiune, precizează NBC News, care citează doi oficiali americani de rang înalt.

Publicitate

Statele Unite au făcut primele livrări de ATACMS către Ucraina la sfârșitul anului trecut, dar acestea erau într-o configuraţie mai veche, având o rază medie de acțiune.

Statele Unite înclină acum să trimită Ucrainei rachete cu rază de acțiune mai lungă, care i-ar permite Ucrainei să lovească ținte la distanțe mai mari, au declarat oficialii americani intervievaţi de NBC News.

În condițiile în care proiectul de lege de finanțare pentru Ucraina este blocat în Camera Reprezentanților, Departamentul american al Apărării a declarat pentru NBC News că are stocuri limitate de ATACMS și este puțin probabil să le trimită Ucrainei fără o finanțare ulterioară care să sprijine refacerea stocurilor de rachete ale U.S. Army.

În cazul în care Congresul va aproba finanţarea pentru Ucraina, oficialii au declarat că SUA ar putea include ATACMS cu rază lungă de acțiune într-unul dintre primele pachete de ajutor militar plătite cu acești bani.

Aceștia au adăugat că Statele Unite au, de asemenea, muniție și artilerie pregătite pentru a fi trimise în Ucraina imediat după ce finanțarea va fi aprobată. Oficialii nu au exclus, de asemenea, ca SUA să le ceară aliaților săi să furnizeze rachete Ucrainei, precum și să își refacă stocurile de ATACMS.

Săptămâna trecută, Senatul SUA a votat în favoarea unui pachet de legi care conține 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Cu toate acestea, Camera Reprezentanților din SUA a intrat în vacanță până la sfârșitul lunii februarie fără a dat un vot favorabil asupra acestui pachet de legi.

Rachetele balistice ATACMS M39, transferate până acum Ucrainei, sunt versiunea echipată cu muniție cu dispersie, care împrăștie câte sute de schije ce pot provoca pagube pe o suprafață mare. După cum am precizat mai sus, Statele Unite au făcut primele livrări de ATACMS către Ucraina la sfârșitul anului trecut, dar acestea erau într-o configuraţie mai veche.

Amintim ca, la 17 octombrie 2023, rachete balistice ATACMS M39 lansate de ucraineni au lovit aerodromurile din Berdiansk și Luhansk. La momentul respectiv, Comandamentul ucrainean al Forțelor pentru Operațiuni Speciale a raportat că nouă elicoptere de diferite tipuri au fost distruse în urma ''Operațiunii Dragonfly'' care a presupus utilizarea rachetelor ATACMS împotriva facilitaţilor militare ale forţelor ruse aflate în teritoriile ucrainene ocupate.

Acum, Administrația Biden ar dori să ofere Ucrainei rachetele ATACMS cu raza lungă de acţiune, cele pe care le-au cerut iniţial şi ucrainenii.

Solicitările Ucrainei de a primit și rachete ATACMS, cu rază de acțiune de 300 de kilometri, au fost refuzate în permanență de către Statele Unite ale Americii. 

Americanii și-au motivat decizia prin evitarea escaladării războiului, în contextul în care Washingtonul se teme că Ucraina ar putea folosi rachetele americane pentru a lovi ținte de pe teritoriul Federației Ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel