Rachete GLSDB și ATACMS (300 km) pentru HIMARS ucrainene, o chestiune de timp. Rusia se teme de soarta coridorului terestru Crimeea - Donbas

Darius Muresan |
Data publicării:
Lansator de rachete american HIMARS. Sursă foto: Forbes.ro
Lansator de rachete american HIMARS. Sursă foto: Forbes.ro

Ucraina urmează să primească un pachet de asistență militară major de aproximativ 2 miliarde de dolari din partea SUA, iar presa din Statele Unite ale Americii anticipează că pachetul va include rachete de ultimă generație GLSDB, dar și celebrele ATACMS cu rază de 300 kilometri.

De foarte mult timp Ucraina cere rachete cu rază cât mai lungă pentru a putea lovi departe în spatele liniilor ocupantului rus țintele militare și logistice precum depozite de muniții și combustibil, atât de necesare pentru Rusia în vederea susținerii ofensivei și ocupației în urma invaziei brutale și ilegale din 24 februarie 2022.

Solicitările Ucrainei de a primit și rachete ATACMS cu rază de 300 de kilometri datează deja de mai bine de jumătate de an și au fost refuzate în permanență de către Statele Unite ale Americii. 

Americanii și-au motivat decizia prin evitarea escaladării războiului, în contextul în care Washingtonul se teme că Ucraina ar putea folosi rachetele americane pentru a lovi ținte de pe teritoriul Federației Ruse.

Doar că, așa cum s-a întâmplat în chestiunea livrării sistemelor Patriot și mai ales a tancurilor, când americanii au refuzat din start orice discuție privind transferul ca mai apoi să revină asupra deciziei, același lucru se va întâmpla și cu rachete cu rază lungă. Presa din State precizează că e o chestiune de timp până când pachetul militar va fi deblocat, rachetele fiind esențiale pentru Ucraina.

Atât GLSDB, cât și ATACMS pot fi lansate de pe celebrele lansatoare multiple HIMARS, devenit coșmarul Rusiei în Ucraina.

GLSDB au o rază de acțiune de aproximativ 150, sunt fabricate de Saab și Boeing și dispun de tehnologie de ultimă generație. Bombele au diametru mic și sunt ghidate prin GPS. Principalul punct forte al GLSDB este fără îndoială precizia chirurgicală cu care lovește. ATACMS dispun de o rază de 300 kilometri fiind de asemenea extrem de eficient în lovirea în adâncime a ocupantului. 

 

Rusia reacționează și se teme de soarta coridorului terestru care leagă Donbasul de Crimeea

 

2. Cu albastr... (harta-front_89973800.png)Harta frontului din Ucraina. Cu albastru închis teritoriile recucerite de Armata Ucrainei, cu roșu teritoriile ucrainene aflate sub ocupație rusă. Foto: Institute for the Study of War with American Enterprise Institute’s Critical Threats Project via New York Times

Rusia a acuzat SUA la nivel oficial cu acțiuni de escaladare a conflictului.

Pe de altă parte în publicația pro-Kremlin Vzglyad, expertul în securitate Vadim Koziulin, cel care conduce Centrul pentru Studii Globale și Relații Internaționale din cadrul Academiei diplomatice din MAE rus, a declarat că rachetele americane GLSDB și ATACMS dacă vor fi livrate Ucrainei vor reprezenta o provocare mare pentru Armata rusă, dar și-a manifestat convingerea că „forțele armate ruse știu cum să facă față acestei provocări” iar sistemele de apărare antiaeriană vor fi adaptate noilor condiții. 

El remarcă că până în prezent Ucraina nu a beneficiat niciodată de sisteme de artilerie cu rază atât de mare. Koziulin spune că marele pericol al rachetelor GLSDB  e precizia incredibilă de care dispun rachetele, dar mijloacele de război electronic rusești vor fi capabile să bruieze navigația rachetelor. El admite însă că în orice caz, livrările de GLSDB și ATACMS vor „crește semnificativ riscul de securitate al coridorului terestre către Crimeea”.

Expertul rus a făcut referire la coridorul terestru care leagă Donbasul de Crimeea anexată ilegal în 2014, unul din principalele obiective ale invaziei ruse și singurul obiectiv strategic major pe care Rusia l-a realizat în aproape 12 luni de la invadarea Ucrainei.

În ceea ce privește conducerea politică a Federației Ruse, Dimitri Peskov, purtătorul de cuvât al Kremlinului, citat de agenția Tass, a acuzat SUA că escaladează periculos de mult războiul de agresiune rus din Ucraina prin posibila livrare de rachete GLSDB și ATACMS, dar a dat asigurări că „operațiunea militară specială va continua” iar obiectivele „ordonate de președintele Federației” vor fi atinse chiar și în aceste condiții.

 

Expertul român Sandu Valentin Mateiu explică de ce rachetele reactive cu ghidare GPS pentru HIMARS pot fi mai importante pentru Ucraina, chiar dacă aceasta cere ATACMS care pot lovi la 300 km

 

2. Sistem HIM... (himars2_27701900.jpg)

Sistem HIMARS donat Ucraina, capabil să integreze atât rachete GLSDB, cât și ATACMS. Foto: Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

Sandu Valentin Mateiu, comandor (r) și analist militar, în una din edițiile de anul trecut ale emisiunii Obiectiv EuroAtlantic difuzată de DefenseRomania, a explicat de ce rachetele reactive cu ghidare GPS pentru HIMARS sunt pentru ucraineni mai prețioase decât ATACMS.

„Cred că ucrainenii nu au nevoie de ele pe atât de tare pe cât țipă (n.r. - de rachete ATACMS cu rază de 300 kilometri). Dacă rămân cu ceea ce au acum, și mai ales dacă li se livrează sisteme HIMARS cu rachete reactive având ghidare GPS, variante moderne cu rază de acțiune din ce în ce mai mare, și mai precise, e mai important. Până la urmă lovirea la nivel tactic mai importantă decât raza”, consideră Sandu Valentin Mateiu.

CITEȘTE ȘI: Aviația militară rusă, responsabilă de decimarea flotei Ka-52 în Ucraina. Modul ciudat în care elicopterele lansează proiectilele neghidate arată teama piloților

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel