„La 3, 4 și 5 dimineața, comandantul mă sună și îmi spune: Suntem în apropierea acestui oraș și nu avem rachete pentru sistemele Patriot - le-am epuizat...Se apropie opt rachete [rusești], dar nu mai avem nimic pentru a le intercepta”, a spus Zelenski.
Întrebat despre garanțiile de securitate oferite Ucrainei, Zelenski a declarat că, dacă nu sunt posibile garanții complete, Ucrainei ar trebui să i se permită cel puțin să își producă propriile rachete Patriot sub licență.
În contextul politicii de securitate, el a întrebat dacă SUA ar putea furniza suficiente sisteme Patriot pentru apărarea Ucrainei, având în vedere opoziția sa față de trimiterea de trupe sau de permiterea aderării țării sale la NATO.
Zelenski a propus ca Ucraina să se mulțumească cu 20 de sisteme Patriot și cu o licență din partea SUA pentru producerea de rachete, în schimbul absenței personalului militar american în Ucraina.
În cadrul conferinței de presă, Zelenski a reiterat insistența Ucrainei pentru garanții de securitate și obiectivul său de a pune capăt războiului în acest an. Cu toate acestea, el a menționat că SUA nu consideră aderarea la NATO o garanție de securitate viabilă pentru Ucraina.
Acesta a detaliat, de asemenea, cheltuielile militare ale Ucrainei în războiul împotriva Rusiei, pe care le-a evaluat la un cost total de 320 de miliarde de dolari - 120 de miliarde de dolari acoperite de Ucraina și 200 de miliarde de dolari de la SUA și UE. „Trebuie să clarificăm ajutorul [pe care l-am primit]”, a spus el. „SUA au furnizat 67 de miliarde de dolari în arme și alte 31,5 miliarde de dolari în asistență financiară”.
Zelenski a criticat, de asemenea, propunerea SUA privind un acord pentru a obține acces la metalele de pământuri rare ale Ucrainei, afirmând că aceasta nu are garanții de securitate pentru Ucraina și rămâne neterminată.
Directorul general al Rheinmetall, Armin Papperger, a declarat pentru Financial Times la începutul acestei săptămâni că depozitele de arme europene și ucrainene au devenit aproape goale din cauza stocurilor limitate care există pe continent.
„Europenii și ucrainenii nu au nimic în depozitele lor”, a spus el, adăugând că cererea de arme va rămâne ridicată chiar dacă Ucraina și Rusia vor ajunge la o încetare a focului.
Papperger s-a întrebat, de asemenea, dacă Rusia va „înceta cu adevărat să mai tragă” ca urmare a negocierilor de pace propuse de Trump cu Kremlinul și dacă Europa va continua să își consolideze apărarea pentru a contracara amenințările ruse continue.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News