La începutul săptămânii trecute, președintele Industriei de Apărare a Turciei (SSB), Ismail Demir, în cadrul unei conferințe de presă, a anunțat obiective extrem de ambițioase pentru 2022.
Citat de publicația turcă Daily Sabah, șeful industriei de apărare din țara Semilunii a vorbit despre rachetele aer-aer Bozdogan, dezvoltate autohton, dar și de primul zbor al celebrei drone Bayraktar, în versiunea TB3 cu decolare și aterizare pe nave de luptă. Plus multe alte sisteme pe care turcii le dezvoltă.
Ismail Demir a anunțat că în 2022 aeronava de antrenament Hurjet dezvoltată de TAI va începe testele la sol. Tot anul acesta va începe realizarea sistemul de apărare antiaeriană Sungur, cu o rază de acțiune de 8 km în distanță și de 4.000 m în altitudine iar rachetele Karaok vor intra în serviciul Armatei Turciei. Nu în ultimul rând vor începe livrările rachetelor aer-aer Bozdogan, dezvoltate în cadrul programului Goktug. Aceste rachete au finalizat teste anul trecut și urmează să fie integrate pe aeronavele F-16 ale Turciei. Totodată, în 2022, drona Bayraktar, în versiunea modernizată TB3, cu decolare și aterizare de pe nave de luptă, va efectua primul zbor.
TB3, cea mai nouă și modernă versiune a poate celui mai de succes produs militar al industriei din Turcia - dronele Bayraktar
Președintele Industrie de Apărare din Turcia a subliniat succesul uriaș al dronelor turcești Bayraktar în conflictele din Siria sau Nagorno-Karabah, fiind în serviciul mai multor state. TB2 au fost achiziționate inclusiv de Polonia și Ucraina, Turcia țintind să devină prin Bayraktar principalul exportator la nivel mondial de UAV-uri.
Turcia dezvoltă TCG Anadolu - navă multi-rol de asalt amfibiu de tip LHD (Landing Helicopter Dock), care pe lângă elicoptere, ar fi trebuit să opereze și avioane Harrier sau F-35B. TCG Anadolu este realizată din combinarea caracteristicilor unei nave de asalt cu designul unui portavion uşor, și este construită prin transfer tehnologic și asistență de spaniolii de la Navantia. TCG Anadolu va opera dronele Bayraktar TB3.
De precizat că dacă primul zbor al Bayraktar TB3 era programat pentru 2023, turcii s-au mișcat rapid și au anunțat că industria va efectua zborul anul acesta.
CITEȘTE ȘI: Forțele Terestre din Turcia introduc în serviciul de luptă “vânătorul de tancuri” Yalman
Deși a amenințat că se va îndrpeta spre avioane rusești după ce a fost exlclusă din programul F-35, Turcia speră că va achiziționa F-16 în cea mai modernă versiunea Viper
Avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Turce, sursă foto: Baza Aeriana Malbork
În ceea ce privește aviația militară, exclusă din programul Joint Strike Fighter și rămasă fără F-35 Lighting II, după ce a refuzat să renunțe la sistemele rusești de tip S-400, Turcia improvizează, fiind conștientă că aviația militară reprezintă în prezent o slăbiciune a forțelor sale armate.
În programul F-35, Turcia a achitat deja 1.4 miliarde de dolari pentru o comandă inițială ce ar fi trebuit să ajungă la 100 de avioane F-35. Un număr de aproximativ 6 aeronave fusese deja construite pentru turci, dar niciodată livrate.
Turcia deține în prezent aproximativ 250 de F-16, multe în versiuni mai vechi și a solicitat Statelor Unite ale Americii achiziționarea a 40 de avioane de vânătoare F-16 Block 70 și a 80 de kituri de upgrade pentru avioanele F-16 pe care vrea să le înarmeze inclusiv cu noile rachete aer-aer Bozdogan dezvoltate de industria de apărare din Turcia.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News