Rachete ATACMS, misiune imposibilă în SUA? După ce a rezolvat Patriot, Ucraina va negocia livrarea rachetelor cu rază de 300 km

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansator de rachete american HIMARS. Sursă foto: Forbes.ro
Lansator de rachete american HIMARS. Sursă foto: Forbes.ro

Prezent în SUA, președintele ucrainean Volodimir Zelenski va încerca la discuțiile cu președintele Joe Biden o misiune considerată imposibilă: Primirea de către Ucraina a deja celebrelor rachete ATACMS, cu rază de acțiune de 300 kilometri, pentru care Kievul insistă de câteva luni.

Discuțiile despre ATACMS vin în contextul în care ucrainenii au reușit să-i convingă pe americani să livreze un sistem de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune de tip Patriot.

Casa Albă a anunțat oficial acest lucru, azi, printr-un comunicat de presă, la sosirea președintelui Zelenski. Sistemul Patriot urmează să fie inclus într-un nou pachet de asistență militară de securitate în valoare de 2 miliarde de dolari.

Însă ucrainenii vor plusa și vor încerca să negocieze inclusiv livrarea de rachete ATACMS, cu rază de acțiune de 300 kilometri, dar și drone de atac MQ-9 Reaper ori drone de ultimă generație Gray Eagle MQ-1C. Situația e mult mai dificilă decât în cazul Patriot. Nu doar că aceste arme sunt pur ofensive, dar și din perspectiva faptului că Ucraina ar putea lovi direct teritoriul Federației Ruse.

CITEȘTE ȘI: SUA anunță oficial: Patriot pentru Ucraina. Noile sisteme, incluse într-un pachet de ajutor militar imens, în valoare de 2 miliarde de dolari

 

Rachete ATACMS cu rază de 300 km - misiune imposibilă?

 

2. Lansator d... (himars-lockheed_22533000.jpeg)

Lansator de rachete american HIMARS. Sursă foto: Lockheed Martin

Surse ale publicației Politico au precizat că președintele Volodimir Zelenski va încerca să convingă SUA să livreze ATACMS. Se pare că subiectul va fi pe agenda discuțiilor celor doi lideri.

Tot jurnaliștii de la Politico mai scriu însă că e foarte puțin probabil ca SUA să accepte livrarea ATACMS iar Ucraina va primi un refuz categoric. Americanii se tem că o astfel de decizie ar provoca furia regimului de la Kremlin, ar escalada periculos de mult războiul și ar pune Rusia în situația în care va decide să folosească sisteme mai puternice de distrugere.

Rachetele ATACMS pot fi integrate și pe sistemele HIMARS.

Extrem de mobile și greu de contracarat, SUA au transferat mai multe sisteme HIMARS ucrainenilor, care au lovit chirurghical punctele strategice și logistice ale rușilor, înainte și în timpul contraofensivei. Deși ucrainenii au solicitat și rachete ATACMS, care măresc mult raza de acțiune a sistemelor HIMARS, putând lovi la 300 kilometri distanță, SUA au refuzat până în prezent cererea. Actualele rachete ale sistemelor HIMARS din Ucraina pot lovi ținte la 80 km distanță.

Washingtonul a furnizat în mod deschis Ucrainei rachete GMLRS avansate, pentru lansatoarele HIMARS, care pot lovi ținte până la 80 km distanță.

CITEȘTE ȘI: SUA ar putea da lovitura de grație Rusiei. Generalul McCaffrey explică: Tancuri Abrams și drone pentru Ucraina ar însemna înfrângerea Rusiei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel