Rachete AMRAAM și AIM-9X Sidewinder, de pe F-16 românești pe NASAMS în aceeași zi. Propunerea NASAMS pentru România include și transfer de tehnologie

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Avion de luptă F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române. Foto: @DefenseRomania @ToniIuriciuc
Avion de luptă F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române. Foto: @DefenseRomania @ToniIuriciuc

România are în derulare un program important de achiziție a sistemelor SHORAD/VSHORAD -  sisteme de apărare pe distanță scurtă și foarte scurtă.

Mike Ellison, Requirements & Capabilities Lead la Raytheon, a oferit un interviu în exclusivitate DefenseRomania, în cadrul expoziției Black Sea Defence & Aerospace 2024 (BSDA 2024), în care oficialul RTX a discutat despre soluția NASAMS în programul SHORAD/VSHORAD al României.

Raytheon este una dintre cele 3 divizii de business ale companiei RTX, o companie aerospațială și de apărare care furnizează sisteme și servicii avansate pentru clienți comerciali, militari și guvernamentali din toată lumea.

„NASAMS e o soluție pe care alte 13 națiuni din lume au ales-o. E un sistem testat și combat proven, nu există o soluție mai bună în ceea ce privește SHORAD/VSHORAD. Soluția NASAMS va aduce și noi locuri de muncă în România, precum și transfer de tehnologie. Propunerea noastră include localizarea procesului aici și crearea de locuri de muncă. Oferim și livrarea rapidă a produsului”, ne-a precizat Mike Ellison.

2. -imagine fara descriere- (caracteristici-sistem-nasams_65314300.jpg)

Întrebat dacă au fost purtate discuții cu industria română de apărare, oficialul Raytheon a afirmat categoric că da.

„Am discutat cu Romaero, Aerostar Bacău, Electromecania Ploiești și alte companii. (...) Oferta noastră implică cooperarea cu industria de apărare din România cu scopul de a crea locuri de muncă și livrări imediate ale produselor”, a mai punctat acesta.

„Împărtășim principiul că nu e nevoie ca un potențial client să achiziționeze mai multe tipuri de armament. Rachetele (n.r. - AMRAAM și AIM-9X Sidewinder) pot fi utilizate atât de avioane F-16, cât și de sistemele antiaeriene NASAMS”, a amintit Michael Ellison, reiterând unul din marile avantaje pe care NASAMS le are.

Sistemul NASAMS dispune de un radar Sentinel, un lansator produs de Kongsberg și rachete AIM-9X Sidewinder, AMRAAM și AMRAAM-ER.

Radarul Sentinel detectează, urmărește și identifică ținta iar un avantaj major, pe care l-a punctat și oficialul Raytheon, e că rachetele AMRAAM și AIM-9X Sidewinder pot fi utilizate atât pe aeronave F-16 Fighting Falcon, dar și pe sisteme antiaeriene NASAMS, chiar în aceeași zi fără să fie necesară o modificare a componentei software.

CITEȘTE ȘI: Cheia succesului NASAMS este parteneriatul, iar rachetele multirol îi oferă sistemului un avantaj greu de egalat

 

Rachete AMRAAM și AIM-9X Sidewinder, de pe F-16 la NASAMS în aceeași zi

 

3. AMRAAM-ER,... (amraam-er-photo_raytheon_88686100.jpg)

AMRAAM-ER, racheta modernizată cu rază lungă de acțiune integrată pe un sistem NASAMS. Photo source: Raytheon

Amintim că România, asemenea Poloniei, a ales rachetele AMRAAM și AIM-9X Sidewinder pentru înarmarea flotei de F-16 Fighting Falcon.

În ceea ce privește programul SHORAD/VSHORAD, programul vizează achiziţia a 18 sisteme, cu un cost estimativ de aproape 2 miliarde de euro.

Francezii de la MBDA se află și ei în cursă cu propunerea Mistral 3 și VL Mica.

Revenind la rachetele AMRAAM și AIM-9X Sidewinder, sunt de notat câteva caracteristici. 

Racheta de tipul AIM-120 AMRAAM cu o masă totală de 152 kg (focos de 18 kg) este în clasa de greutate 150 – 250 kg. Are o viteză de Mach 4, fiind cotată la un nivel foarte ridicat de performanță operațională.

Cea mai mare rază de acțiune a rachetelor AMRAAM o are varianta AIM-120D - aproximativ 160 km.

AIM-9X SIDEWINDER este în schimb o rachetă aer-aer cu rază scurtă de acțiune și ghidare prin infraroșu. Raza de acțiune a AIM-9 este de 35 de kilometri.

Ambele rachete pot fi integrate pe o varietate mare de avioane de luptă și vor fi configurate special pentru avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene Române.

CITEȘTE ȘI: F-16 românești second hand, dar cu rachete aer-aer de ultimă generație - AIM-120 și AIM-9. Distanța la care vor putea lovi F-urile României

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel